Sidste nyt for heste med tætsiddende torntappe

Blog af dyrlæge Peter Hjuler, Horsedoc.dk

I en nyere, dansk undersøgelse har man forsøgt at afklare betydningen af røntgenstrålernes vinkel i forhold til vurdering af størrelse af mellemrummene mellem torntapperne i ryggen på heste. Altså: Giver røntgen et reelt billede af de tætsiddende torntappe?

Seks kadavere blev både røntgenundersøgt i op til otte forskellige vinkler og også CT-scannet.

Undersøgelsen viser, at det er vigtigt at røntgenstrålen er vinkelret på mellemrummene mellem torntapperne, men for mig at se er den væsentligste information i denne undersøgelse, at:

Røntgenundersøgelse konsekvent undervurderer størrelsen af mellemrummene i forhold til CT-scanning.

CT-scanning, hvor man kan lave 3D-rekonstruktioner af knogler, giver et mere retvisende billede af knoglernes indbyrdes position, kan desværre ikke bruges på stående heste her i landet.

Det positive ved denne undersøgelse, set med mine øjne er, at vi, når vi vurderer røntgenoptagelser af ryggen i forbindelse med handelsundersøgelser, med større ro i sindet kan tillade os at “godkende” heste med tætsiddende torntappe. Røntgenbillederne “overdriver” nemlig tætheden af torntappene i forhold til det reelle mellemrum som en CT scanning viser af de tætsiddende torntappe.

Hvor stort er problemet med tætsiddende torntappe

I dag regner vi med at ca 83% af alle varmblodsheste har tætsiddende torntappe.

Denne undersøgelse, og flere andre undersøgelser, dokumenterer den dårlige sammenhæng mellem røntgen-forandringer og de reelle kliniske rygproblemer, når der drejer sig om rutinemæssige undersøgelser af ryggen på heste.

torntappe
Røngten af hestens torntappe. Foto: Horsedoc.dk

Tager vi disse undersøgelser for gode varer, så åbner det op for at se på tætsiddende torntappe med mildere dyrlæge-øjne. Problemet er måske ikke så stort, som det ser ud på røntgen.

Nu mangler vi blot at forsikringsselskaberne gør det samme, for så er der virkelig tale om gode nyheder.

Kilde: Horsedoc.dk

Kissing spine

Føler du hen ad ryggens midtlinje, mærker du toppen af torntappene som punktformede knogledannelser beliggende i hele ryggens forløb. Torntappene er opretstående knogleudvækster fra ryghvirvlerne. De forreste torntappe er otte til ti cm høje, hvorefter højden aftager længere bagud. Hver torntap er adskilt med et lille mellemrum, hvis størrelse varierer fra hest til hest.

Såfremt torntappene berører hinanden benævnes tilstanden kissing spines.

Hvad er symptomerne på kissing spines

Ved de fleste tilfælde af kissing spines iagttages ingen symptomer eller symptomerne er uspecifikke, således at de ikke, med sikkerhed, kan henføres til smerter fra torntappene.

Symptomerne beskrives som:

  • Nedsat præstationsevne
  • Vrangvillig indstilling til træning
  • Hesten ligger helst ikke ned
  • Der er nedsat brug af bagbenene (nedsat bagbensaktion)
  • Dårligere resultater på springbanen
  • Ved tryk med fingerspidserne hen ad ryggen forsøger hesten at holde ryggen lige, den normale hest svajer gerne igennem i ryggen

Kilde: Netdyredoktor.dk

 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce