Slut med Final Four ved WEG

Af Charlotte Kondrup

Uden så meget som at have givet lyd om det på deres nyhedsside, har FEI opdateret deres regler for VM – World Equestrian Games. FEI har blandt andet valgt at begrave den gamle regel om at de fire finaleryttere skal bytte hest ved WEG, så alle fire ryttere har redet alle fire heste.

FEI har på det seneste haft meget fokus på det olympiske format, hvor det blandt andet er blevet besluttet, at man fjerner den fjerde rytter og dermed muligheden for at fjerne det dårligste resultat. De nye OL regler blev stemt igennem ved FEI’s generalforsamling i Tokyo i slutningen af november. Men på agendaen var også ændringen af VM finalen, og det har gået meget mere stille for sig.

Det har gået stille for sig, på trods af at de har ændret nærmest hele formatet. Tidligere var der en første runde, men i fremtiden vil VM lægge ud med holdmesterskabet. Holdmesterskabet bliver afholdt over to runder fordelt på to dage. I første runde vil alle ryttere være til start, men i anden runde er det kun de bedste ti hold og eventuelt ligeplacerede hold samt de bedste 60 ryttere efter første runde. Herefter gives der medaljer til de vindende hold og tredjedagen er hviledag. På fjerdedagen bliver det individuelle mesterskab afgjort. Her bliver der afholdt to runder, hvor banen bygges om til anden runde. Anden runde vil være for de samlet 12 bedste ryttere efter de foregående tre runder.

Ekvipagen med færrest fejl over alle fire runder bliver verdensmester. Hvis der er ligeplacering til en af placeringer i top tre, bliver der afholdt en omspringning.

Da reglerne gælder fra den 1. januar 2017, vil dette format blive brugt allerede ved WEG i Tryon i 2018. Det betyder, at Jeroen Dubbeldam blev den sidste verdensmester, der vandt mesterskabet efter også at have sprunget konkurrenternes heste.

Kilde: World of Showjumping