Snakker du babysprog til din hest? Den kan faktisk godt lide det

”Nårh hvor er du dygtiiiiiiig!” Er du også en af de mange hesteejere, som laver din stemme om, når du taler til din hest? Et studie har bevist, at det faktisk forbedrer kommunikationen med din hest, hvis du taler til den i en lettere barnlig, rosende tone. Også kendt som babysprog.

Du er ikke alene, hvis du taler til din hest. Og det er ikke nogen hemmelighed, at heste ikke forstår vores ord, men derimod vores tone. Der er da også opfundet et begreb, som beskriver måden at tale til dyr på, nemlig ”pet-directed speech” (PDS). PDS har nogle af de samme kvaliteter som babysprog, som tales med en udtalt høj tone og i langsomt tempo.

Heste opfatter det som noget positivt, når vi taler babysprog til dem. Foto: Arkiv

I studiet har man undersøgt forskellen på at tale til heste med PDS (babysprog) og et mere voksent sprog kaldet ”adult-directed speech” (ADS).

Læs også: Studie: Heste forstår ikke dine ord – de forstår dit toneleje

Studiet inkluderede en social media undersøgelse, hvor hestejere svarede ja til at de brugte PDS (babysprog), når de talte til deres heste. Samtidig testede man brugen af PDS og ADS hos 20 heste.

I studiet fandt man ud af, at:

  • PDS (babysprog) er mere effektivt til at fange hestes opmærksomhed end ADS (voksensprog)
  • Heste er mere tilbøjelige til at følge instrukser, når der tales med PDS (babysprog)

Hestene i studiet viste desuden en større interesse i at kigge på den person, som brugte babysprog. De samme heste virkede også roligere. Der blev desuden gnubbet tilbage, når mennsker, som brugte babysprog, kløede hestene. Dette var ikke tilfældet ved de mennesker, som brugte voksensprog.

Det er ikke ligegyldigt, at du smiler til din hest. Foto: Arkiv

Det betyder noget, at du smiler til din hest

Når vi taler, bliver det ofte gjort med varierende følelser og toneleje. Forskerne bag studiet mente, at babysprog fanger hestens opmærksomhed, fordi det fortæller noget om personens følelsesmæssige tilstand og intentioner.

Forskerne testede også forskellen på at tale til en hest ved brug af babysprog mens man smiler og voksensprog mens man har et neutralt udtryk. Forskerne konkluderede, at heste opfatter dette og responderer positivt på afslappede, glade udtryk hos mennesker.

Kilder

The Horse: Do You ‘Baby Talk’ to Your Horse? She Hears You
Forskningsstudie af Léa Lansade m.fl.: Horses are sensitive to baby talk: pet-directed speech facilitates communication with humans in a pointing task and during grooming

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce