Studie påviser: Heste er i stand til at bede mennesker om hjælp

Vi gør det alle sammen. Vi snakker med vores heste. Selvom vi aldrig får et svar, er der alligevel en følelse af, at hesten virkelig forstår os. Måske kan hesten ikke helt følge med, når man fortæller om kæresten derhjemme eller det gode tilbud på ridebukser hos den lokale rideudstyrsforretning. Men husker du at lytte til din hest?

Det er et tilbagevendende emne, at vi skal lytte til vores heste. Studier viser, at hestene faktisk godt kan kommunikere med os, når de har behov for hjælp. Hestenes adfærd fortæller os meget om, hvordan de har det, og om de har brug for hjælp. Og vi kan som ryttere lære meget af at lytte.

Læs også: Lær at sige fra i stalden

Annonce

Hesten spørger om hjælp

I et studie udført af japanske forskere lavede man to forskellige forsøg. I det første forsøg gemte en assistent nogle gulerødder i en spand. Herefter kom ejeren hen til. Hesten forsøgte at fange ejerens opmærksomhed for at ”fortælle” om de gemte gulerødder i den tro, at ejeren ikke var bekendt med gulerødderne. Hesten skubbede blandt andet til ejeren for at opnå hjælp.

I det andet forsøg blev gulerødderne gemt, mens både hesten og ejeren kiggede. Hesten kommunikerede stadig til ejeren for at få gulerødderne. Hesten opgav dog meget hurtigere end i første forsøg.

Inden de to forsøg havde de japanske forskere til sammenligning undersøgt, hvordan hestene kommunikerede med deres ejere under normale forhold. Forsøgene med gulerødderne blev gennemført flere gange, og forskerne konkluderede, at hestene kan ændre deres adfærd ud fra hvad hesteejeren ved.

Selvom det næppe er ukendt for de fleste hesteejere, at vores små firbenede vil gøre alt for at få mad og godbidder, så er det alligevel interessant, at hestene ændre deres adfærd ud fra hesteejerens viden.

Annonce

Hesten kan kommunikere med symboler

Et lignende studie er blevet udført i Norge. I studiet undersøgte man hestenes evne til at kommunikere via symboler. 22 heste blev igennem et par uger trænet til at forstå forskellen på tre forskellige skilte.

  • Skilt med en sort vandret streg på en hvid baggrund – dækken på.
  • Blankt hvidt skilt – ingen ændring.
  • Skilt med en lodret sort streg på en hvid baggrund – dækken af.

Efter træningen blev det testet, hvilke skilte hestene valgte i forskelligt vejr. På en dag med 9 grader blev det testet, om de 22 heste ville have dækken på. Ti heste, der allerede havde dækken på, valgte det hvide skilt (ingen ændring). De resterende 12 heste havde ikke dækken på i forvejen. Ti af disse heste valgte skiltet der betød ”dækken på”. De to sidste heste blev testet i minusgrader, hvor de begge valgte skiltet der betød ”dækken på”.

Samme test blev udført på en varm dag (20-23 grader). 10 heste havde allerede dækken på. Alle 10 heste valgte af få dækkenet af. De 12 heste uden dækken valgte det hvide symbol – ingen ændring.

Læs også: Sådan genopbygger du tilliden mellem dig og din hest

Kilde: Equus Magazine, Fritidsmarkedet, Videnskab, Horsechannel

Artiklen er oprindelig bragt i april 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce