Spring med Andreas Schou: Dressurens betydning for et godt spring

Andreas Schou er en af dansk springsports allerstørste kapaciteter. Han har vundet Danmarksmesterskabet adskillige gange og har sejre i international Grand Prix. Sammen med sin bror driver han salgs- og uddannelsesstalden Absolute Horses i sønderjyske Sommersted. Springning på topniveau betyder også masser af dressurtræning. For uden god grundridning kommer springningen ikke til at fungere – og det gælder uanset om man er amatør eller professionel.

Læs også: Drama ved DM kvalifikation

Det er virkelig, virkelig vigtigt, at folk får taget sig tiden og er tålmodige i denne sport

Andreas Schou

Se hele træningsserien

Denne artikel bygger på en træningsserie med Andreas Schou produceret af Rid Bedre TV i 2017. Se det konkrete videoindslag eller hele træningsserien på ridbedre.tv. Samarbejdet mellem Rid Bedre TV og Malgré Tout har til hensigt at give dig endnu bedre adgang til at lære fra ridesportens mestre.

God springning kræver god dressur

“Jeg vil sige, at dressur betyder rigtig meget for amatøren. For hvis ens hest løber, ikke er på plads eller begynder at springe skævt, så bliver det en stor opgave at ride en bane med 12-13 spring. I international sport er hestene og rytterne i dag så gode, at banebyggerne er nødt til at finde på nye ting. Det betyder flere tricky afstande eller vendinger op til spring, hvor du bare skal have din hest på plads. Hvis du ikke har det, så bliver du straffet for det lige med det samme. Så vi lægger utrolig meget fokus på hele tiden at have vores heste rammet ind og have dem til at lytte til de signaler vi sender.”

Andreas Schou
Andreas Schou har flere Danmarksmesterskaber med i bagagen, og til OL i 2021 var han den eneste danske springrytter der deltog. Foto: Rid Bedre TV.

Se flere træningsvideoer med Andreas Schou

Flere tekniske udfordringer på banerne

Både heste og ryttere er så dygtige i dag, at højden på springene ikke kun er afgørende. Banerne er blevet utroligt svære rent teknisk, og har man ikke sin hest på plads, kommer man ikke rundt i vendingerne, og får afstandene til at passe.

“Du har masser af heste, der kan springe et stort spring og har masser af skub, men som alligevel kommer ud og får en masse fejl, ligeså snart at det er sport, fordi det netop bliver så teknisk. Udover det tekniske, så bliver det optiske i vores sport også svære og svære: designs på spring, vandgrave, lette bomme, planker og hvad man ellers finder på. Så der er rigtig mange aspekter, som man skal tage forbehold for. Igen, derfor er selvtillid og det at hesten lytter efter noget af det vigtigste.”

“Når vi træner vores heste, både ungheste og de gamle heste her hos os, så går vi meget op i, at tingene foregår i ro så hestene kan følge med – ligegyldigt om det er en gammel eller ung.”

Andreas Schou
Andreas lægger meget vægt på, at man skal tage træningen i et roligt tempo, så både hest og rytter kan følge med. Foto: Rid Bedre TV.

Tid og ro

Andreas’ helt store mantra er, at træningen af hestene skal foregå på en rolig måde, hvor man tager sig tid til den enkelte hest. Det handler om at skynde sig langsomt, for hvis man går for hurtigt frem, kan man på et øjeblik ødelægge langt tids hårdt arbejde.

“Så vil jeg så sige: Hold springene og tingene på et niveau, hvor man selv er klar til det. Der kan være mange, der siger ‘Ej, jeg vil gerne op og ride en højere klasse’, men ikke er helt klar til det. Og hvis man ikke lige vil tage sig de ekstra 3-6 måneder på at lære tingene og lade tingene komme hånd i hånd, så kan man altså ødelægge noget af arbejdet. Bare på en weekend, hvor man rider noget, der er for højt, og som man ikke er klar til få ødelagt noget, der kan tage år at reparere eller måske ikke engang kan repareres. Så det er virkelig, virkelig vigtigt, at folk får taget sig tiden og er tålmodige i denne sport.”

Hold springene og tingene på et niveau, hvor man selv er klar til det

Andreas Schou

Se flere træningsvideoer om springning

Selvtillid

Vejen til en succesfuld springkarriere starter med selvtillid til sig selv og tro på sin hest.

“Det er utroligt vigtigt med selvtillid i hesten – ligegyldigt hvilket niveau, hesten er på; om det er LT, LB eller om det er Grand Prix, så skal vi have selvtillid i hesten. Den selvtillid skal opbygges ved, at man hele tiden rider det ind i dem derhjemme.”

Selvtilliden opbygges ved ikke at stille større krav, end både man selv og hesten er klar til. Når udfordringerne kommer, som de jo gør for alle, så handler det om at holde hovedet koldt. For enhver usikkerhed går direkte i hesten.

“Mange ryttere begynder at ride usikkert, når de har et problem. Prøv i stedet at fortæl dig selv, at du skal ride sikkert – stol på at distancen er der. Når du galoperer hen mod et spring, så bare vent på, at springet kommer til dig, schenklen omkring, vent på springet og schenkel omkring.” forklarer Andreas Schou, mens han selv er på vej mod springet.

Absolute Horses har de seneste år afholdt DM i ridebanespringning, som er en af Hestedanmarks allerstørste begivenheder. Foto: Rid Bedre TV.

Læs også: 5 springkombinationer der kan forbedre din og din hests teknik

Se alle træningsvideoer hos Rid Bedre TV

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce