Stinna Tange Kastruups lange vej til Para-OL

Stinna Tange Kastruup skulle faktisk have haft sin debut til de Paralympiske Lege i London 2012. Desværre skete der det tragiske, at Stinnas hest gik hen og døde i månederne, der ledte op til London. Den fantastisk seje rytter, er dog ikke til at stoppe, så her fire år efter er hun og hendes nye hest Smarties klar til Para-OL-debut i Grad 1b.

Rytter siden hun var syv
Stinna tog sin første tur i sadlen, da hun var syv år gammel. Hun startede med at ride hos en fysioterapeut, men ret hurtigt viste det sig, at Stinna havde et naturligt talent for ridesport, og derfor begyndte hun at ride ganske som alle andre ryttere, der ikke lige som hun manglede begge ben. I begyndelsen var det Stinnas mål, at hun ville ride lige så godt som de bedste i hendes rideklub. Det motiverede hende nok til, at hun fik lært ridningens ABC, og snart kunne hun ride en pæn og samlet galop rundt i ridehuset. Da hun er 13 år, introduceres Stinna til Para-ridesport, og da hun fylder 16 tager ride karrieren for alvor fart, fordi hun begynder at ride til de internationale stævner. I dag er hendes motivation en anden, end da hun startede – hun vil være en bedre rytter i morgen – end hun er i dag.

Utrolig stolt Paralympic-deltager
Det betyder alverden for Stinna Tange, at hun endelig kan stille op til sit første OL. Faktisk var hun kvalificeret allerede i 2012, men hendes hest døde lige før London – blot en måned efter at parret havde vundet EM. Derfor har Stinna været på hårdt arbejde for at gøre sin nye hest klar til legene, og nu kan den seje rytter næsten ikke vente med at ride Smarties ned af midterlinjen til hendes første Para-OL. Stinnas mål er at komme til at ride freestyle, så hun kan danse sammen med den hest, som hun kalder sin drømmehest. En medalje ville være det største, der kunne ske for Stinna, men da hun og Smarties stadig er et forholdsvis nyt par, ser hun det ikke som realistisk ved dette OL. Stinna melder klart ud, at der er stærk konkurrence i Grad 1b, så bare det at være kvalificeret og ride med sammen med de bedste, gør hende enormt stolt – og også rigtig spændt.

Uden mad og drikke…
For Stinna starter en god konkurrence altid med, at hun tager sig godt af sig selv. Derfor prøver atleten at spise og sove godt før konkurrencen ligesom hun praktiserer mindfulness i en times tid, før hun sætter sig op på hesten. Det bedste råd Stinna har fået, er, at selvom man skal tage sin ridesport seriøst, så skal man også huske at have det sjovt. Det er en sport – ikke krig – så man skal huske at nyde det, mener Stinna.

Det stærke bånd mellem hest og rytter
Stinna startede i sin tid med at ride, fordi hun blev tiltrukket at hestene. Det stærke bånd mellem hest og rytter inspirerer hende, fordi hesten egentlig ikke bliver nødt til at lystre sin rytter, men gør det alligevel, fordi den har lyst. Det faktum gør Stinna ydmyg og fylder hende med respekt for hendes heste-makker. Stinna er inspireret af Lis Hartel, som er lammet fra knæene og ned – men som alligevel har vundet individuelt guld i dressur.

Det minder mig om, at hvis du sætter alt ind på det, og arbejder virkelig hårdt, så er alt muligt,” siger Stinna, som skal ride første gang 11. september. Medaljerne skal uddeles mellem 13.-16. september.

Kilde: paralympic.dk

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce