Stor guide: Sådan vælger du den rigtige gjord

Gjordens betydning for hestens ydeevne er stor. Vi ved, at visse former for udstyr – lige fra bid til sadler og underlag – lægger forskellige typer pres på hesten. Men hvad med det udstyr, vi fra små af lærer at spænde så stramt som muligt? Hvordan påvirker gjordens pres hesten og dens præstationsevne? Faktisk meget mere end vi tror.

Højtrykszoner

Gjordens grundlæggende funktion er at holde sadlen på plads. Hvis gjorden ikke ligger optimalt på hesten, vil den påvirke hestens ydeevne, komfort og kvaliteten af dens gangarter. Undersøgelser har vist, at gjorden rent faktisk ofte begrænser bevægelsesfriheden og mindsker hestens evne til at optage nok ilt under ridning, hvis ikke den ligger korrekt. Det har tidligere været antaget, at det maksimale tryk fra gjorden ligger på brystbenet. Men det område, der lider mest under gjordens tryk, er rent faktisk punktet bag albuen.

I en undersøgelse foretaget af Fairfax Saddlery.com registrerede man op til 33 % forbedring af hestenes bevægelsesmønster, så snart der blev lagt en korrekt-tilpasset gjord på hestene (figur 1). 

Figur 1: Man målte et højere løft af forben og større bagbensaktivitet. Grafik: Malgré Tout.

Hvornår trykker gjorden mest?

Når man kigger på hestens bevægelsesmønster i slowmotion, ses det, at trykket fra gjorden konsekvent forekommer det samme sted, nemlig når hesten har det ene forben fuldt udstrakt, og det andet forben er lodret og i kontakt med jorden (figur 1).

Forskere har også undersøgt, hvornår gjorden trykker mest på springheste. Her blev det maksimale tryk fra gjorden registreret, når hesten satte af foran springet og vægten blev flyttet fra bagbenene til forbenene. Når den landede over et spring på 1,4 meter, steg trykket bag albuen fra 2,3 kg pr. kvadratcentimeter til 6,5 kg. pr. kvadratcentimeter med en normal gjord.

Betydning for bevægelsesmønsteret

Det ses ofte, at sadlen ligger for langt fremme og forstyrrer skuldrenes rotation. Og ofte er synderen gjorden. Hvis hestens skulderblad fra naturens side er placeret længere tilbage end dens gjordleje, kan det ende galt. Sadler er udstyret med gjordstropper, der vinkler fremad. Selvom du måske lægger sadlen langt nok tilbage, vil den ret hurtigt begynde at glide frem for at justere sig til vinklen på gjordstropperne, hvis gjorden er forkert. Resultatet er, at sadlen vil lægge sig på skulderbladet og hæmme hestens bevægelsesmønster (figur 2).

Figur 2: Det ses ofte, at sadlen ligger for langt fremme og forstyrrer skuldrenes rotation. Grafik: Malgré Tout.

Hestens skulderblad foretager en roterende bevægelse, når hesten er i bevægelse. Du skal derfor tage højde for at sadlen giver hesten ca. fem cm frirum til at skulderbladet kan bevæge sig. Hvis du er i tvivl, kan du bruge din hånd til at måle med.

Læg sadlen på ryggen af hesten og lad den glide ned på plads. Find kanten af skulderbladet med dine fingre og se, om du kan få plads til min. tre fingre. Du kan også få én til at løfte hestens forben og strække det fremad. Så kan du se, hvor meget plads bag skulderen, din hest reelt har brug for.

Hvordan vælger du så den rigtige gjord?

Når du går ind i en rideudstyrsbutik, er det let at blive overvældet af de mange former for gjorde, der findes på markedet. Og så er der oveni dette også mange ting, du skal tage stilling til, når du vælger gjord. For eksempel formen, der skal passe til din hests anatomi, længden og ikke mindst materialet.

Figur 3: De forskellige elementer på en typisk dressurgjord. Grafik: Malgré Tout.

Lang eller kort gjord?

Afhængig af gjordstroppernes længde, har du brug for en gjord med kort eller lang omkreds. Korte gjorde er designet til sadler med lange stropper og omvendt. De fleste dressursadler er udstyret med lange stropper, hvorfor du skal vælge en kort gjord, hvorimod springsadler er udstyret med korte gjordstropper, hvorfor du skal bruge en lang gjord.

Mange ryttere vælger en gjord, der er for lang til hesten. Spændesektionen skal sidde højere end hestens albue for at undgå at genere den, når den bevæger sig. Gjordens ender skal være tæt på underlaget, men uden at røre det. Som tommelfingerregel skal du være i stand til at have mindst tre fingre fra underlag til toppen af gjorden.

Hvornår er en gjord for lang?

Her følger en forklaring af, hvordan de typiske elementer på en dressurgjord bør tilpasses hesten (figur 3). For at gjorden generelt skal virke optimalt, er det vigtigt, at strækket fra elastikkerne og selve gjorden giver plads til skuldre, albuer og ikke mindst at din hest kan trække vejret. Derfor skal du være opmærksom på ikke at spænde gjorden strammere end at den store D-ring (1) – hvis din gjord da har sådan én – bliver bagved stroppen og midtersømmene ikke brydes (2). Desuden skal spænderne (3) altid blive bag stropperne (4). Hvis ikke det er muligt, er din gjord er for lang til din hest.

Mål din gjordstørrelse:
En smart måde at finde din hests gjordstørrelse er ved at lægge sadlen på ryggen af den og spænde din gamle gjord i 2. nederste hul i begge sider. Mål derefter gjorden med et målebånd fra hul til hul og du har længden på den ideelle gjord til din hest.

Hvilken form?

Ingen heste er som bekendt ens. Det essentielle i at vælge gjord til hesten er derfor, at den skal passe til netop din hests form. Ergonomiske gjorde er klart de mest dominerende på markedet. Nøglefunktionen ved dem er formen, der giver maksimal plads til hestens albuer og sikrer skulderfrihed, hvilket også forhindrer hudfolder i og trykninger i gjordlejet og fordeler trykket på brystbenet.

Asymmetriske gjorde (buet på den ene side og lige på den anden) fungerer godt til heste, der har et mindre defineret gjordleje, der er tættere på albuerne, hvilket får gjorden til at ligge længere fremme end en ergonomisk.
Banangjorde er designet til heste med korte rygge, brede ribben og smalt bryst, hvor sadlen har en tendens til at glide fremad. Disse gjorde er designet til at absorbere den rundere form på ribbenene og forhindre, at sadlen glider fremad og lægger sig på skuldrene eller slider mod albuerne.

Hvor stramt?

Alt for mange heste går med for stramme gjorde. Hvis stropperne er spændt for meget, tager man faktisk noget af den plads fra hesten, som den skal bruge til at bevæge sig frit og trække vejret korrekt med. Gjorde skal altid spændes gradvist og ens i begge sider. En gjord, der sidder korrekt, har det bredeste stykke mellem benene i midten og det smalle ved albuerne. Dertil skal spænderne sidde i samme højde på hver sin side.

Brug hånden til at mærke med:
Hvis gjorden er strammet korrekt, vil du være i stand til at glide din håndflade ind under den i hver side uden at hesten reagerer. Det skal føles som et høfligt håndtryk og ikke som om din hånd mases flad.

Hvilket materiale?

Der er findes mange forskellige polstringsmaterialer til gjorde. Ud over den klassiske neoprengjord, findes de også i læder, nogle er polstret med gel, mens andre igen er lavet af memoryskum. For både gel og memoryskum gælder det, at de er designet til at tilpasse sig ekstremt godt til hestens krop og reducere trykpunkter. Dette er især vigtigt, når du bruger dressurgjorde. Hovedreglen er, at hvis det føles behageligt for dig, er din hest sandsynligvis enig.

Læs også: 5 ting din underviser ønskede, du ikke gjorde

Artiklen er oprindelig bragt i april 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce