Annonce

Storm i weekenden: sådan forbereder du dig

De seneste prognoser fra Danmarks Meteorologiske Institut (DM)) viser, at vinden fra søndag tiltager og at der flere steder i landet kan forventes vindstød af stormstyrke og stedvis risiko for orkan. Men hvordan skal du som hesteejer forholde dig til stormvejr, og er det overhovedet nødvendigt at gøre noget som helst?

Amerikansk forskning

Du kan som bekendt ikke ændre vejret, men du kan forberede dig selv og din hest. I USA oplever de voldsomme storme, orkaner og andre vejrfænomener, som kan betyde liv eller død for heste. Vi har med udgangspunkt i amerikanske hesteforskere derfor undersøgt, hvordan du bedst tager dig af din hest i voldsomt vejr.

Ude eller inde?

Jo mere forberedt du er, jo bedre kommer din hest helskindet igennem stormen. Har du heste i løsdrift, anbefaler videnskaben, at du lader hestene gå ude, men sikrer folden for objekter, de kan skade sig på og giver dem mulighed for at kunne gå indenfor i et trygt og sikkert miljø.

Heste søger instinktivt mod de sikreste steder, når de får mulighed for det. Sørg derfor for, at de går på en stor fold uden for mange gamle eller høje træer. Undgå at sætte dem på fold, hvis folden er placeret op af kraftledninger, hvis ledningerne falder ned under stormen.

Hestenes naturlige flokinstinkt under voldsomme vejrforhold kan paradoksalt nok også udgøre en risiko for deres sikkerhed. Ofte vil de gruppere sig sammen for at beskytte sig mod elementerne, og hvis stormen inkluderer kraftigt regn, vil de søge læ under træer, som især om sommeren kan være genstand for lynnedslag.

Hvis du har hest på boks, skal du lukke den ind i god tid og sørge for, at de har rigeligt at spise. Der er forskellige meninger om, hvorvidt du skal lade hesten beholde grimen på. Mens en grime kan være en form for identifikation, kan det også forårsage at en panikramt hest sidder fast i noget.

Ovenpå en hver storm skal foldene gennemgås, således at du sikrer, at der ikke er huller i hegnet eller træer, som er væltet.

Husk dig selv

Sidst men ikke mindst skal du også tage højde for din egen sikkerhed under storme med vindstød af orkanstyrke. Det er vigtigt, at du ikke udsætter dig selv for fare ved at forsøge at hente hesten ind eller gå ind i boksen til en panikken hest. For din sikkerhed kommer altid før hestens.

Har du andre gode råd til at kommer sikkert gennem voldsomt vejr, modtager vi dem gerne på vores facebookgruppe. Find den HER

Læs også: Sådan har du hest på en klimavenlig måde

Relaterede tags

Lignende artikler

Kategorier

Advertisment

Instagram