Annonce

Heste elsker at spise salt, selvom de ikke har brug for det

Har du en saltsten hængende i din hests boks, selvom den får rigeligt med krybbefoder? Så er du langt fra den eneste. Desværre er der i så fald også en overhælende fare for, at din hest får for meget salt. Et studie viser nemlig, at hesten generelt får rigeligt salt igennem sit fuldfoder. Derfor er det primært heste, der får meget lidt eller slet ingen krybbefoder – for eksempel heste på græs – der egentlig har brug for en saltsten.

Annonce

Mange heste elsker salt, selvom de ikke har brug for det, og det er dér, problemet ligger.

Heste med saltsten får for meget salt

Studiet er udført på islandske heste med fri adgang til salt, foretaget af forsker Anna Jansson fra Department of Anatomy, Physiology and Biochemistry på SLU i Uppsala.

En gruppe heste fik fri adgang til en saltsten i ni uger, mens en anden gruppe kun fik adgang til den i én uge. Sidstnævnte gruppe fik i den efterfølgende uge ingen adgang til ekstra salt, og i den tredje uge fik de adgang til løst salt. Alle heste blev i øvrigt fodret med almindeligt krybbefoder med et naturligt saltindhold undervejs.

Studiet viste, at alle de islandske heste med adgang til ekstra salt fik for meget af det. Kun hestene, der i en uge kun fik krybbefoder, havde et tilpas saltindtag på 29 gram. Til sammenligning har en hest på 500 kg brug for omkring 30 gram salt dagligt. Er den i hårdt arbejde, har den brug for 50 gram. Konklusionen er derfor, at heste, der dagligt tildeles et krybbefoder med et afstemt saltindhold, ikke bør have adgang til en saltsten – i hvert fald ikke uden, at det kontrolleres.

Tørt grovfoder kræver mere salt

Studiet konkluderede også, at der er en klar sammenhæng mellem tørstof i hestens grovfoder og dens saltindtag. Hesten optager mindre salt, hvis tørstofniveauet er højt, og derfor har den brug for mere salt end andre heste, hvis den udelukkende lever af tørt grovfoder.

Put aldrig saltstenen i krybben

Saltstenen er med andre ord kun gavnlig for de heste, der får meget lidt eller slet ingen krybbefoder, fx når de går på græs døgnet rundt. Derudover kan en saltsten være nødvendig til heste i hårdt arbejde, og som derfor sveder mange salte ud af kroppen.

Noget andet, som du absolut ikke må gøre, er at putte en saltsten ned i hestens krybbe sammen med dens foder. Derved kan hesten nemlig ikke selv dosere saltmængden, og den tvinges til at indtage det – også selvom den ligger ude i siden.

Hvad er det bedste at gøre?

Med studiet in mente, anbefaler vi, at du tilbyder din hest at slikke på en saltsten i ny og næ, hvis den ellers får salt gennem sit krybbefoder. Læg fx stenen ind i boksen natten over en gang om ugen. Bliv ikke forskrækket, hvis din hest overfalder stenen, når du lægger den ind; mange heste elsker salt, selvom de ikke har brug for det, og det er dér, problemet ligger.
Derudover er det vigtigt at du ved, hvor stort saltindhold der er i hestens foder. Først ved at vide det, kan du finde ud af, hvor meget salt hesten yderligere har brug for – eller måske slet ikke behøver. Det bedste er at tale med forhandleren eller producenten af det foder, du bruger.

En hest på 500 kg har brug for omkring 30 gram salt dagligt. Er den i hårdt arbejde, har den brug for 50 gram.

Faren ved for meget salt

Ligesom det er tilfældet hos os mennesker, øger for meget salt i hestekroppen risikoen for forhøjet blodtryk, hvilket kan gå ud over hjertet og blodbanerne. Derudover kan det give nedsat nyrefunktion, knogleskørhed og påvirke hestens nervesystem. Helt konkret er det det sympatiske nervesystem, som indeholder hormonerne adrenalin, og som styrer kamp- og flugtinstinktet, der påvirkes negativt af for meget salt.

Annonce

I værste fald kan hesten få saltforgiftning. Symptomerne herpå er diarre, kolik, hyppig vandladning, ekstrem tørst og fysisk svækkelse. Er forgiftningen rigtig slem, kan hesten gå i kramper, blive bevidstløs eller gå i koma. En sådan slem forgiftning er dog meget usandsynlig, medmindre hesten har spist store mængder rent salt.

Kilde

Medicin Til Dyr

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce