Styr på skoene? – Specialsko

Del 3

Har du styr på, om din hest går med de helt rigtige sko? Hestesko er nemlig ikke bare hestesko. Der findes et hav af udformninger, materialer og ikke mindst måder at sætte dem fast. Tidligere har det handlet om sømsko og om alternative sko. Nu skal det handle om de typer af beslag, som anvendes med mere specielle formål for øje. Hvornår er det for eksempel en god idé at lægge ringsko på, og hvorfor kan det være både en fordel og en ulempe at bruge optå? Spørgsmål som disse hjælper vi dig med at finde svar på.

Sko er til for vores skyld

Hestesko er principielt slet ikke lavet for hestenes skyld, men for vores. De gør nemlig, at vi kan bruge hestene, som vi gerne vil – altså til at ride på eller træne med på anden vis. Hestens Beslagsmedie beskriver det meget præcist:

Annonce

“Sko er ikke Guds gave til hesten. Sko er guds gave til mennesket, så vi kan bruge hesten til det, vi har købt den til.”

Det synes vi egentlig rammer meget godt. En hestehov er slet ikke lavet til at få sat en fikserende sko fast under sig, men det er nu engang et vilkår, som mange heste må leve under for at kunne blive brugt. Alt dette beskriver vi nærmere – og set ud fra flere perspektiver – i de to foregåene artikler.

Specialsko

Nogle heste har imidlertid en benstilling eller et andet særligt behov, som gør, at en “normal” sko ikke er tilstrækkelig for, at man kan ride på den. Her vil smeden som regel ty til en specialsko, som på en eller anden måde kan støtte hesten bedre. De mest almindelige typer skal vi gennemgå nu – inklusiv den helt traditionelle skotype.

Annonce
Foto: Smedjeriet

Parallelsko – den “normale” sko

Den uden tvivl mest anvendte skotype er parallelskoen. Den fås med og uden optå, og begge dele har sine fordele. Mange smede mener, at en sko uden optå nemmere tabes end en sko med. Til gengæld vil en sko med optå ofte rive et stykke af hoven med sig, når den bliver smidt, ligesom der er en chance for, at hesten kan træde optåen op i hoven. En forsko har én optå, mens en bagsko har to, også kaldt sideoptå. Parallelsko er desuden kendetegnet ved at være helt flade, hvorfor smede ofte rejser tåen på forhovene for at sikre en bedre overrulning.

HVAD ER OVERRULNING?
Overrulning skal forsås som den bevægelse, hesten laver idet den løfter sin hov fra underlaget. Forhovenes overrulning skabes, når hesten bøjer sit knæ fremad og op, mens baghovenes overrulning skabes, når hesten bøjer hasen bagud og op. Det betyder, at baghovene løftes forholdsvis plant og forhovene mere opretstående, hvilket gør, at tåen på forhovene slides betydeligt mere. Derfor skal for- og baghove ikke behandles helt ens.
Foto: Smedjeriet

Rollersko

Knyttet til overrulningen, kan man benytte rollersko på hestens forben. Disse er afrundede hele vejen rundt og har ofte sideoptå. Det skaber en endnu bedre overrulning end ved brugen af parallelsko, og derfor er det heller ikke nødvendigt at rejse tåen på samme måde som ved brugen af parallelsko. Skoen er også god til heste, som har en tendens til at smide sine sko, fordi afrundingen ganske enkelt gør den sværere at træde af.

Foto: Smedjeriet

Overrulningssko

Denne sko kaldes også Equilibriumsko, som hentyder til det mærke, du ser på billedet. Skoen minder lidt om en rollersko, men tåen og nogle gange også siderne er bredere. I modsætning til rollerskoen som er lige på indersiden, så følger overrulningsskoens inderside formen på ydersiden. Det gør, at rulningen “smedes ind i hoven” fremfor at sidde uden på hoven. Ellers har skoen akkurat samme effekt som en rollersko, men giver en bedre støtte i blødt underlag.

Foto: Schmidt’s Hovpleje

Ringsko

Oprindeligt er ringskoens formål at støtte hestens stråler og baller ved at dække strålekløften og de bløde ballepuder. Fordi skoen dækker hoven hele vejen rundt bruges den dog også tit til heste, som af anden årsag har brug for en smule mere støtte bagtil og for at undgå overbelastning, for eksempel efter en skade eller ved forbenet dragtbrusk. Normalt har ringsko sideoptå og kan både fås flad og som rollersko.

Foto: Smedjeriet

Eggbarsko

Eggbarsko er – som navnet antyder – formet som et æg, således at støtten bagpå rækker længere bagud end ved den traditionelle ringsko. Derved dækkes strålen altså ikke, og skoen bruges mest til at støtte og aflaste heste med skader i dragterne eller længere oppe i bevægelsesapparatet. Den bagudvendte del af skoen gør nemlig, at belastningen fordeles over en større flade. Også eggbarskoen har desuden sideoptå.

Foto: Smedjeriet

Heartbarsko

Til sidst er der heartbarskoen, som er endnu en form for ringsko. Den er mest af alt en kombination af eggbarskoen og den traditionelle ringsko og kan derfor beskytte strålen og samtidigt med at den giver en markant støtte bagtil. Fordi skoen dækker så stort et område midt på hestens trædeflade, kan den også være god til heste med flade og ømme såler, eller til heste som er eller har været forfangne.

Annonce

Kilder: Hestens Beslagsmedie & Beslagsmeden

I samme serie
Styr på skoene? – Sømsko
Styr på skoene? – Alternative sko
Styr op skoene? – Uundværligt værktøj

Artiklen er oprindeligt bragt i juni 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce