Syntes du at det er svært at vælge dressurgjord til din hest?

Valget af gjord til din hest er lige så vigtigt som valg af sadel. Hvis gjordens udformning eller længde ikke passer hesten, så kan den genere og begrænse hestens bevægelse. Placeringen af gjorden bag ved hestens albue, gør at formen, bredden og tykkelsen af gjorden er meget vigtig, for at sikre hestens komfort og bevægelsesfrihed. En gjord som er for bred og/eller for tyk, kan påvirke forbenets bevægelsesfrihed, og dermed hæmme/ændre hestens bevægelsesmønster. Derfor er det vigtigt at gjorden fylder mindst muligt bag ved hestens albuer. Dvs. At gjorden skal være smal og tynd bag ved hestens albuer. Så albuen kan passere uden at ramme gjorden. Udformningen af gjorden er afgørende for om gjorden fordeler trykket godt. Ekstra bredde på gjorden på midten og under spænderne, hjælper til at fordele trykket der hvor det er størst.

Desuden er materiale valget vigtigt. Læder er et rigtig godt materiale. Det er holdbart, fleksibelt, og former sig med tiden efter hestens facon. Dog er det vigtig at læderet har en hvis fasthed så det kan fordele trykket godt. Det kan være fristende at vælge en meget blød gjord, netop fordi den føles dejligt blød. Men en meget blød gjord er ikke ensbetydende med at gjorden er behagelig for hesten at have på. Fordi en meget blød gjord ikke fordeleler trykket, på et stort areal. Elastik eller ikke elastik på en gjord? Gjorden bliver spændt omkring hestens brystkasse. Og den skal kunne udvide sig når hesten bevæger sig, og når hesten trækker vejret. Så elastik i en gjord er klart at foretrække, for hestens skyld.

Der findes en myte om at man kan stramme en gjord med elastik mere end en gjord uden elastik. Men det er ikke rigtigt. Men det er dog vigtigt at huske at man ikke skal spænde gjorden mere end, at der stadig er elasticitet tilbage i elastikken. Ellers får hesten jo ikke gavn af elastikken, når den skal udvide brystkassen.

Er du i tvivl? Så lav et forsøg.

Spænd et uelastisk bælte stramt omkring din brystkasse, helt oppe under dine arme. Og så løb en lille tur. Derefter prøver du at gøre det samme med et elastisk bælte. Så er du ikke længere i tvivl om, at heste foretrækker at gå til ridning med en gjord med elastik i.

Hestens størrelse og kropsholdning betyder noget:

Dette kan give ekstra udfordringer med gjorden er:

  • Små heste/ponyer hvor gjordlejet er kort.
  • En sænket brystkasse.
  • En rund mave. Evt. Kombineret med en smal brystkasse.

Har din hest en’ eller flere af de ovenstående karakteristika, så er udformningen af gjorden ekstra vigtig for at sikre at gjorden ikke skader hesten ved at gnave eller begrænse hestens bevægelse. Men uanset hvad, så betaler det sig altid at sørge for at hesten er så komfortabel som muligt med sit udstyr. Så selv store heste med god plads til gjorden, vil kunne mærke forskel på en gjord som giver ekstra plads til albuen og som fordeler trykket bedre.

Det kan altid betale sig at optimere, så hesten bliver så komfortabel som muligt.

Contact® ergonomisk dressurgjord er designet med fokus på optimal komfort og bevægelsesfrihed til hesten Den er bred på brystbenet og under spænderne, så trykket fra gjorden bliver fordelt optimalt. Og når den rigtige længde vælges giver den optimal plads til hestens albue, så hesten kan bevæge forbenene så frit som muligt. Desuden er Contact® ergonomisk dressurgjord, rundskåret så den ligger mere stabilt, end en gjord som er helt lige. Der er kraftig dobbelt elastik i begge sider af gjorden.

TIPS!
Hvor lang skal en dressurgjord være?

Det er meget vigtigt at vælge en dressurgjord så lang at spænderne sidder over hestens albue som muligt, når gjorden er spændt.
Jo længere gjorden er jo mere plads giver det til albuen.
På ponyer og små heste, betyder det at gjorden skal gå helt op til underlagets kant, og også gerne så langt op, at den går helt op til underlagets kant og i nogle tilfælde også helt op under underlagets kant.
Det er derfor at spænderne på Contact gjorden er fastgjort mellem spænderne, i stedet for en rem over spænderne. Det gør det muligt at spænde gjorden så langt op, at den går ind under underlaget.

Hvordan skal gjorden spændes?
Hvis gjorden ikke kan spændes så begge gjordstropper er lige stramme. Så skal du sørge for at den forreste gjordstop er den som er strammest. Det vil hjælpe til at forhindre at gjorden glider frem under ridning.

Hvor skal gjorden placeres?

Gjorden skal ligge inden for de ribben som sidder fast på brystbenet.
De bagerste ribben sidder fast på noget brusk som sidder i forlængelse af brystbenet.
Det gør dem mindre stabile. Derfor er det vigtigt at gjorden ikke ligger for langt tilbage.
Men samtidig skal jorden ligge så langt tilbage at den kommer til at ligge så fra hestens albuer, som muligt. Men uden at den komme ud over det punkt hvor det sidste ribben møde brystbenet.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce