Syv gode råd til den perfekte juleaften

Juleaften betyder traditionen tro hygge med familien og god mad, men den byder også på mange flotte gaver til store og små, og det kan gå både stille og mindre stille for sig. Rideblusen fra mormor var ikke den rigtige farve, hvad skal jeg med en ridebog og juleaften ender i gråd og skuffelse. Gaveræset kan virke overvældende, så vi har – med inspiration fra LIME – samlet et par gode råd til, hvordan I kan lære børnene glæden ved at få og give gaver og komme godt gennem juleaften.

Udfordring #1 Dit barn mister interessen
Giv det antal gaver der passer til dit barns alder. Helt små børn har ikke behov for mange julegaver. Med årene forstår børnene mere og mere af den familiekultur, I har omkring jul. Stille og roligt kan I lære barnet, hvordan man bedst modtager og giver gaver, men vær tålmodig – det er kun jul én gang om året.

Udfordring #2 Barnet græder – ønske ikke opfyldt
I kan ikke styre jeres børns følelser. Er det største ønske et nyt hovedtøj, så kan man godt blive skuffet over den lyserøde grime fra moster. Lad barnet blive skuffet, så går det som regel hurtigere over – tving endelig ikke et tak frem mellem tårerne. Tak hellere moster for den fine gave.

Udfordring #3 Ingen interesse for at give gaver
Don’t tell it – show it. Børn spejler sig i det, vi gør. Lad barnet være med til at pakke de fine ridebukser til søster ind, og gør det til en hyggelig ting, han eller hun kan glæde sig til at se søsters reaktion på. Husk også, at dit barn hele året giver dig gaver i form af hestetegninger, perleplader mm. Gør noget ud af at sig tak hele året.

Udfordring #4 Hvad har gaven kostet
Pas på med at lade begejstringen for en splinterny sadel til lille Lise fra farmor overstige begejstringen for striglerne fra mormor. Børn kan nemt komme til at tro, at jo dyrere en gave er, jo større er kærligheden bag. Brug hellere lejligheden til at fortælle om forskellen på traditioner, familier og økonomi.

Udfordring #5 Min er større end din
Træn barnet i at blive glad for sin nye pony uden at hovere, når hun eller han vender tilbage på rideskolen, hvor ikke alle har fået det samme. Fortæl dit barn, at det gerne må være glad for gaven, men ikke hele tiden vise den frem til andre, der måske bliver kede af det, hvis de har ønsket sig det samme. I den omvendte situation er det vigtigt at vise forståelse, hvis den bedste veninde har fået netop dén ridehjelm, som alle ønsker sig.

Udfordring #6 Kun det bedste er godt nok
Det mest hotte brand har lavet nye ridebukser, og det er det eneste, dit barn ønsker sig til jul. Sørg inden juleaften for at få forventningsafstemt gaveønsker med hvad der er realistisk for at gå i opfyldelse, ellers risikerer I et barn med høje forventninger før gavelegen og et skuffet barn bagefter.

Udfordring #7 Tanken der tæller
Lær dit barn at tage andres perspektiv. ”Nej det var ikke lige det, du ønskede dig, men moster tænkte, at den lyserøde grime ville være flot til Perle – hun ville bare gøre dig glad.” Lad dog stadig barnet være skuffet. Tænk på, hvordan du selv har det, hvis nogen signalerer, at du bør føle noget andet end det du gør.

Del dine bedste gaveråd med andre familier på Facebook kommentartråden til denne nyhed. LIME har talt med psykolog Heidi Agerkvist, der er specialiseret i børnefamilier. God juleaften.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce