TEST: 7 ting gør din hest mindre syg

Annoncørbetalt indhold af St. Hippolyt.

Hesteherpes, kværke, influenza, forkølelse og ikke mindst corona (ja, heste kan også blive ramt, det er bare en anden type sygdom, som ikke smitter mennesker). Heste kan lige så hurtigt som os selv blive syge og smitte hinanden. Dog er der flere vigtige faktorer som spiller ind i forhold til, hvor disponeret din hest er for at blive ramt. Vidste du for eksempel, at hestens mentale tilstand og dens mave har stor betydning for om den er i stand til at modstå smitte? Med hjælp fra St. Hippolyt gør vi dig her opmærksom på otte ting, der er vitale for hestens immunforsvar – og så kan du til sidst i artiklen læse om vores test af et produkt, som kan hjælpe din hest godt på vej.

Immunforsvaret er en “hær” af vigtige celler

Tænk på hestens immunforsvar som en selvstændig “hær” inden i hesten, der har brug for den rette næring for at kunne klare sit job. Det er præcis ligesom din hest skal have den rette mængde og form for energi for at kunne bære dig rundt på ryggen og præstere sit bedste. Hertil skriver St. Hippolyt:

Mange heste kan være særligt modtagelige, ofte pga. af et svagt immunforsvar. Styrken af kroppens eget forsvar afhænger af kroppens forskellige immunceller: Deres antal, reaktionstid og formeringsevne. Ædecellerne (makrofagerne) er immunforsvarets udrykningskorps. De ødelægger og æder alle stoffer, der i blodet opfattes som fremmede og skadelige.

Det, St. Hippolyt skriver er, at en hest med et svagt immunforsvar har et lavere antal immunceller end en hest med et stærkt immunforsvar. Disse celler vil desuden have en ringere reaktionstid og formeringsevne, som yderlige svækker hestens evne til at modstå sygdom. Derfor er det alfa og omega at fodre immunsystemet med al den næring, den skal bruge. Dog er der også en lang række andre faktorer, som har betydning…

1. Tilpas foderstand

Først og fremmest er hestens evne til at slå sygdomme ned afhængig af dens kropslige styrke. Det betyder, at jo mere kropslig ballast, din hest har, jo bedre – så længe den altså ikke er direkte overvægtig. Det bedste, du kan gøre, er at holde øje med hestens foderstand løbende og sørge for, at man kun lige kan ane dens to bagerste ribben.

2. God kondition

En anden vigtig ting er konditionen. Holdes hesten i gang dagligt ved at gå på fold det meste af dagen, vil dens kropslige styrke ofte kunne understøtte immunforsvaret ganske tilfredsstillende. Dog forholder det sig sådan, at jo bedre kondition en hest er i, jo bedre vil den også kunne modstå bakterie- og virusangreb.

3. Tilstrækkelig hvile

Når det er sagt, så er det også rigtig vigtigt at give hesten tid til at hvile sig. En krop på overarbejde vil nemlig have sværere ved at opbygge et stærkt immunforsvar. Sørg derfor at give din hest fri fra træning indimellem – men tøv aldrig med at sætte den på fold hele dagen, uanset om den har træningsfri eller ej. Hellere give hesten to-tre fridage på en uge med masser af foldtid end slet ingen!

4. Rigeligt med væske

Det her giver sig selv, men vi nævner det altså alligevel: Uanset vejret, så har hesten brug for masser af vand. Vand indeholder for det første mineraler, som er vigtige for immunsystemet, men det er også vitalt for væskebalancen, som blandt andet er nødvendigt for udskillelsen af affaldsstoffer, for at kunne optage vandopløselige vitaminer fra føden og ikke mindst for fordøjelsen. Som du sikkert ved, så skal en hest have 25 liter vand dagligt pr. 500 kg legemsvægt. Dén huskeregel er vigtig at skrive sig bag øret.

Foldtid med plads til, at hesten kan bevæge sig og løbe rundt er med til at styrke dens kondition og i sidste ende dens immunforsvar. NB: Det er ikke hesten på billedet, der er blevet testet.

5. Lavt niveau af psykisk stress

En stresset hest kan også have svært ved at bekæmpe sygdomsangreb. Når stresshormonet kortisol bliver for højt, kan infektioner nemlig lettere vinde over hestens immunforsvar. En hest er ikke kun i risiko for at blive stresset, hvis den står i en stald med meget trafik, men også hvis den for eksempel ofte bliver transporteret meget eller hyppigt adskilles fra flokken i længere tid. Det betyder selvfølgelig ikke, at du ikke skal gøre noget som helst med din hest. Stressfaktorer er uundgåelige, og det handler bare om at mindske dem mest muligt.

6. Lavt niveau af fysisk stress

Stress kan også forekomme i fysisk form. Hvis hesten for eksempel ikke har adgang til at tygge i noget i over fire timer, så vil mavesækken blive stresset, hvilket kan sætte sig som fx mavesår. Det samme gælder desuden, hvis hesten er blevet overbelastet. Det skal tilføjes, at en hest sagtens kan være smittet med en sygdom, fx hesteherpes, uden at det viser sig, før hesten bliver udsat for en stresspåvirkning.

7. De rette sporstoffer og vitaminer

Lad os til sidst vende tilbage til det, vi lagde ud med at fortælle; hvis din hest er i underskud af vigtige sporstoffer og vitaminer, så er den i overvejende risiko for at blive syg. Derfor kan det være gavnligt at give din hest et vitaminboost i perioder, hvor én eller flere af de ovenstående faktorer ikke er, som de skal være.
Særligt nu, hvor mange heste er begyndt at fælde, kan et boost være godt givet ud. Når hesten fælder, skal kroppen nemlig bruge ekstra kræfter på at generere et nyt hårlag, og det kan gå ud over den næring, som immuncellerne skulle være blevet tildelt.

Test af Hippomun

Vi har selvfølgelig et konkret produkt, vi gerne vil anbefale dig. Men ingen anbefaling uden en forudgående test. Derfor har vi testet St. Hippolyts produkt Hippomun, som eftersigende skulle være et af de stærkeste produkter på markedet til at styrke hestens immunforsvar.

Hesten, som produktet er testet på, har været tildelt Hippomun efter produktets anvisning siden oktober måned 2019 frem til slutningen af februar 2020. Der er tale om en varmblodshest på 15 år, der går ude i al slags vejr, tages ind om natten og rides let tre gange ugentligt. Derudover er det vigtigt at nævne, at den har fire, sarte hvide sokker, går sammen med seks andre heste og er klippet og går med dækken.

Inden du får resultatet at vide, er her en vurdering af, hvordan hesten har det i forhold de syv punkter, vi netop har gennemgået:

1. FoderstandModerat
2. KonditionsniveauLavt til moderat
3. HvileRigeligt
4. VæskeRigeligt
5. Niveau af psykisk stressLavt
6. Niveau af fysisk stressLavt
7. Sporstoffer og mineralerDækket ind gennem fuldfoder uden yderligere tildeling.

Resultat

I testperioden har hesten ikke været ramt af virusrelaterede sygdomme som f.eks. kværke og influenza – og det er trods det, at den i en periode på godt to uger har stået i boks ved siden af og gået på fold med en hest, der har været syg med forkølelse og hoste.
Til gengæld har hesten været ramt af to større mukangreb, som en dyrlæge har bekræftet, var forårsaget af jordbakterier i mudderet.

Konklusionen er derfor: Hippomun er yderst effektivt til at styrke hestens immunforsvar, når det kommer til at modstå virussygdomme og smitte, mens de ekstremt våde forhold, som vi har mødt denne vinter, kan få ethvert sæt hvide sokker ned med nakken. Hertil bør det tilføjes, at produktet kun er blevet testet over en periode på knap fem måneder, svarende til ét eksemplar af produktet. Virkningen på hestens muk kunne derfor muligvis have været en anden, hvis tilskuddet allerede var blevet givet i løbet af sommeren.

St. Hippolyt slår fast, at Hippomun netop er beregnet til at styrke hestens immunforsvar i forbindelse med virusrelaterede sygdomme og ikke til specifikt at forebygge muk. Her anbefaler de i stedet, at man tildeler hesten HestePlus Zink. Med andre ord kan Hippomun lige præcis det, det skal (og som det er bedst til); styrke hestens immunforsvar!

Læs også: Coronavirus fundet blandt danske heste

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce