Test: Hvor ligger din hest på temperamentsskalaen?

Artiklen indeholder annoncørbetalt indhold i slutningen af NAF

Hvis du har kigget på salgsannoncer i din søgen efter den perfekte hest, er der stor chance for, at du er stødt på udtryk såsom; “Har sin egen mening om tingene”, “temperamentsfuld dame”, “kan godt lide at gå frem”, “trives bedst på enefold” osv, osv. Alle disse udtryk dækker over, at vi har med en temperamentsfuld hest at gøre. Men hvornår kan man sige, at en hest har temperament? Og hvad kan du gøre ved det? Det prøver vi at svare på i denne artikel.

Sidst i artiklen vil vi gerne fremhæve et produkt kaldet Magic fra NAF, som vi selv er glade for at anvende til vores egne heste.

Temperamentskalaen

Især indenfor væddeløbssporten bruger man en skala, der måler hestens temperament fra 1 til 10, hvor 1 indikerer, at hesten er ekstrem rolig og cool i de fleste situationer. Det er den type hest, der kan bevare sin koncentration omkring arbejdet, når i træner. Er din hest tættere på 10, indikerer det det modsatte.

Lad og gennemgå de forskellige karaktertræk i begge ender af skalaen:

1-3

Heste, der hører til i den lave ende af skalaen, er rolige, pålidelige og måske en smule kedelige. På tur skal der meget til for at ryste hesten og den bliver stort set aldrig forskrækket over noget, den møder på sin vej. Den er også relativt immun overfor høje eller mærkelige lyde og genstande.

Men heste i denne ende af skalaen kan også have tendens til at være dovne. De har måske ikke den dér ekstra tænding, som mange dressur- og springryttere leder efter, og kræver derfor lidt ekstra overtalelse med ben og sæde, hvis de skal være selvgående. Til gengæld får du som rytter en fantastisk kondition af at ride dem! Og så ved du altid, at den er fuldt ud koncentreret om opgaven, når i først er i gang.

Tips til at ride 1-3-hesten:

Masser af tempovekslinger, så den er fremme for dine hjælpere. Varieret træning og galopture i det fri. Lær at ride den for små signaler.

4-6

Her er vi ude i en medium-temperamentsfuld hest. En hest, der godt kan se spøgelser i hjørnerne, men det sker mest, når vinden tager fat i dørene på ridehuset på en halvkold efterårsdag.

Der skal som regel meget til at flytte dens fokus væk fra dig, men så skulle det dog lige være en hoppe i brunst eller en lille hestespisende pony på banen. Det gode ved medium-hesten er, at du får det bedste af begge verdener; stabilitet og tænding. Opgaven med denne type hest er, at kunne bruge de forskellige ting, på de rigtige tidspunkter. Men når først du har knækket koden til dens lune, er den en fornøjelse at ride.

Tips til at ride 4-6-hesten:

Timing is everything. Lær hvornår du skal finde tændingen frem og hvornår, du skal slukke for den igen. Veksl mellem de krævende og de løsgørende øvelser i din træning, så den ikke bliver træt i hovedet og mister sin tænding.

7-10

En hest med en højere temperamentsvurdering er typisk mere ivrig og hurtigt-gående. Dens temperament kan være forankret i nervøsitet eller angst, men det kan også bare være dens mentale grundtilstand er sådan her.

Den kan godt have tendens til at være spændt og kræver et højt aktivitetsniveau, hvilket ofte indebærer at den kan være uforudsigelig og mangler evnen til at slappe af. I modsætning til dens roligere, dovne kolleger (1-3-hesten), er denne hest sandsynligvis meget følsom over for dine hjælpere – det kræver ikke meget at få den til at gå frem, det kræver derimod en større indsat at få den til at stoppe igen.

Tips til at ride 7-10-hesten

Afslappethed er nøgleordet, når du skal ride 7-10-hesten. Det er individuelt, hvordan en hest bliver afslappet – nogle skal longeres, andre skal rides frem, og andre igen skal rides i en lang og dyb ramme. I virkeligheden går mange af tingene fra 1-3-hesten igen her. Lær den at lytte til dine signaler og være fokuseret på dig ved at ride en masse tempovekslinger.

Hvad vi bruger til vores egne heste

Og har du en hest med et iltert temperament, som har svært ved at slappe af, når der er andre i ridehuset, så vil vi lige nævne dette produkt, som vi her på redaktionen faktisk selv sværger til. Har du hørt om NAF Magic? Det er anvendt af adskillige topryttere, herunder Severo Lopez, og er et fantastisk magnesium-tilskud til heste med lidt for meget aktivitet på øverste hylde.

Magic er et anderledes, beroligende tilskud med magnesium, fordi det indeholder kombinationen af beroligende urter og næringsstoffer, som er kendt for at få muskelvævet til at slappe af og understøtte koncentrationen. Der er ingen tricks bag Magic, kun solid videnskabelig ernæringsmæssig- og veterinær viden, hvilket vi er ret vilde med.

Undtagelsen

Vi skal huske at skrive som en disclamer, at hopper naturligvis repræsenterer alle tre dele af skalaen med deres sammensatte sind og lunefulde humør 😉

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce