Test: Sådan måler du, om din hest er overvægtig

Annoncørbetalt artikel
logo NAG

Både mennesker og heste er ved at være godt i gang igen efter en lang sommerferie. Din hest har måske gået på græs de sidste måneder og har haft lidt flere fridage end sædvanligt. Det er skønt, men måske har den også fået lidt ekstra på sidebenene, som skal væk igen. Det kan være lidt en opgave at komme i gang med “slankekuren”, og derfor giver vi dig her råd til, hvordan du hjælper din hest af med de overflødige kilo.

Overvægt hos heste er et stort problem

Mangler din hest energi både i forhold til fremdrift og udholdenhed? Er den blevet en smule vommet og oplever du, at hovene ikke rigtig vokser? Så er den måske som så mange andre af vores firbenede venner blevet en anelse for stor hen over sommeren. Det er ingen hemmelighed, at overvægt hos heste lige som hos mennesker disponerer for stofskiftesygdomme, for tidlig nedslidning af kroppen og nedsat fysisk præstation. Faktisk tyder det på, at andelen af overvægtige heste og ponyer stiger i både Danmark og i resten af Europa. Når det er sagt, så er der også håb for din bedste ven, hvis den er blevet overvægtig. Træning er selvfølgelig en væsentlig faktor for, at din hest kommer i form igen. Men har den nok energi til det, du forlanger af den og har den nok byggesten til at sætte muskulatur? Det er nogle vigtige spørgsmål, du husker at stille dig selv, inden du går i gang med den helt store træningsplan.

Lisa Sinnerup Gress rider her fjordhesten Tro. Lisa har selv været udfordret med at finde det rigtige foder til sin hest, som både gav støtte til at opbygge muskler efter en ferie på græs og samtidig ikke fik hesten til at få alt for meget energi. Læs mere om hendes erfaringer længere nede i artiklen. Foto: Carina Stieper

Hvad skal du IKKE gøre?

Det er nærliggende at tænke, at hvis en hest er blevet for tyk, så skal man blot fjerne foderet. Det anbefaler vi dog ikke. Faktisk er det noget af det værste, du kan gøre – at sulte din hest. Stofskiftet vil gå i stå, og den vil have sværere ved at tabe sig og sætte muskler.

Det KAN du gøre…..

Først og fremmeste er det vigtigt, at du starter med at få en idé om din hests faktiske foderstand. Her skal du prøve at være så ærlig og objektiv som muligt, da det kan være svært at vurdere sin egen hest. Hvis din hest bare har en stor mave/vom, kan den stadig godt være for tynd. Det er nemlig fedtdepoterne, der skal undersøges, når man vurderer, om den er for tyk eller for tynd. Fedtlaget på en hest skal ikke være for tykt – hvis dens fedtdepoter føles som puder, kan du være ret sikker på, at den er for tyk. Eksempelvis skal man kunne mærke de sidste tre ribben med flad hånd. Det kan du gøre på følgende måder:

  1. Mål den omkring ”maven” (gjordmål måles fra den nederste del af mankestykket, skråt ned bag forbenene og hele vejen rundt om brystkassen) – du kan eventuelt bruge et vægtmålebånd.
  2. Mål den på det tykkeste sted rundt om ”vommen/bugen”. Den vil ofte tabe sig hurtigere her end om ”maven”, da den vil tabe fedt omkring organerne.
  3. Mål omkredsen af dens hals på det tykkeste sted – overvægtige heste har typisk et tyk fedt-/spæklag på halsen.
  4. Mærk efter fedtdepoter på halskammen, bag skuldre, ved mankestykke, henad ribben og omkring haleroden.
  5. Noter målene – mål gerne hver 14. dag
  6. Tag billeder før I går i gang, under og efter – det er svært at få øje på vægttabet, når man ser hesten hver dag.
Her kan du se de specifikke målområder, som punkterne også henviser til. Foto: Privat

Ved at mærke på hesten eller ponyens fedtdepoter kan man ud fra en huldskala (1 til 9) vurdere, hvilket huld hesten har, og om den bør tabe sig – se eventuelt huldvurderingsskema fra Dyrenes Beskyttelse. Når hesten har en huldscore på 5 er den i ”normal” huld/foderstand. Ved 7 er den overvægtig, og 8-9 vil den være meget overvægtig. De fleste heste bør ligge mellem 5-6 afhængig af race, og hvad de bliver brugt til. Ved at måle hesten med jævne mellemrum kan man holde øje med, om den taber sig i omkredsen de forskellige steder på kroppen. På denne måde kan du holde øje med, om din hest eller pony er på rette vej med et sundt vægttab. Regn med, at det kan tage måneder, før den har opnået den ønskelige foderstand.

Husk – vægttabet må ikke gå for stærkt…..

Tykke heste må ikke sultes. Et vægttab skal altid ske gradvist og kontrolleret. Hvis vægttabet sker for hurtigt, frigives der for mange fedtsyrer til blodet, som bliver ophobet i blodet og i hestens forskellige organer. Normalt omdannes fedtsyrerne til energi i leveren, men hvis leverens kapacitet bliver overskredet, bliver fedtsyrerne ophobet i blodet, leveren og andre organer som nyrerne. Hesten får det, man kalder fedtlever. I mange tilfælde kan hesten være svær at få på ret køl igen og står muligvis ikke til at redde, idet dødeligheden oftest er ret høj (over 50%).

Begræns mængden af græs

Der findes flere muligheder for at ændre på hestens indtag, hvis den for eksempel har fået en græsvom. Det kan eksempelvis være stribeafgræsning, hvor du indskærper området hesten kan græsse på ved hjælp af eksempelvis et ekstra hegn på folden. Du kan også sørge for at hesten er færre timer på græs. Her skal du dog være opmærksom på, at en undersøgelse viser, at især ponyer lærer at indtage væsentligt større mængder græs på de timer, de så er lukket på græsfold.

Mange hesteejere misforstår deres hests foderstand ved at tro, at fordi den er vommet, så er den også tyk. Har du brug for mere viden om, hvordan du ser, om din hest er vommet, og hvad det betyder for den, så læs vores artikel En vommet hest er ikke en tyk hest.

Glem ikke grovfoderet

Det er vigtigt, at hesten holder et stabilt blodsukker, og at man sikrer fibre til tarmsystemet. Det gøres bedst ved at supplere med hø eller wrap meget gerne flere gange dagligt. Fibrene bidrager desuden også til langvarig energi og udholdenhed. En tommelfingerregel er, at heste og ponyer ikke bør stå uden adgang til grovfoder i mere end 4 timer. Til gengæld kan det for den vommede hest være en god idé at undgå for store mængder halm, da det kan biddrage til, at den fortsat vil være vommet.

Så meget skal din hest have

Den overvægtige hest/pony skal som minimum have 1,5 kg hø eller 1,75-2 kg wrap (hvis denne er fugtig)/100 kg hest per dag – bland det gerne med begrænset mængder halm for at øge tyggetiden. Det kan eventuelt gives i et småmasket hønet/slowfeeder eller lignende, og fordel det over døgnet.

Et velegnet foder er vigtigt

Proteinindholdet falder i græsset fra juli og august måned, og det er her nødvendigt at supplere med et proteinholdigt foder for eksempel HorsePro Elite. Protein er vigtig for muskler, hove, pels og hud.

Lisa Sinnerup Gress, der lige har kvalificeret sig til DM for Fjordheste, fortæller, at hun blev anbefalet at give sin fjordhest Tro HorsePro Elite.

”Tro holdt energien hele vejen ved sidste stævne, og hun ser bare MEGA godt ud for tiden! HorsePro Eliten er virkelig god til hende, så tusind tak for den anbefaling.”

Tro blev en periode sat lidt ned i foder, fordi hun fik for meget energi fra både Elite koblet med al det lækre græs. Andre heste er mere dovne fra naturens side, og de kan have brug for lidt ekstra energi, så rytteren føler, der er nok at ride på”. Dog skal foderet stadig være koncentreret, så den overvægtige hest også kan tabe sig. Her kan HorsePro IceGold eksempelvis være meget velegnet, da det indeholder lidt hurtig energi og kan anvendes til alle typer af heste og ponyer.

Fjordhesten Tro har brug for et godt foder til at sikre nok energi til konkurrencerne. Dog er mængden også vigtig, så energiniveauet ikke kammer over. For at opnå den mest optimale mængde anbefaler vi, at du taler med en foderkonsulent om netop din hests behov. Få hjælp af NAG – HorsePros eksperter. Foto: Carina Stieper

Hold styr på mængden

Hvis du vil være helt sikker på, at din hest får det, den har behov for, så skal du sørge for at veje foderet. På den måde får den hverken for meget eller for lidt, og du har fuldstændig styr på mængden, som i sidste ende er afgørende for, om den tager på eller taber sig. HUSK at godbidder, frugt, gulerødder, mash med videre også tæller med i den samlede mængde af foder og kalorier.

Lige de sidste gode råd med på vejen…

Som med mennesker er regelmæssig motion af hesten også en god måde at få gang i et vægttab. Det er dog vigtigt, at du starter stille og roligt op, hvis hesten har haft lang sommerferie, så du undgår at overanstrenge den.

En anden ting, der er godt at huske, er salt eller elektrolytter, når det er varmt i vejret – dårlig væskebalance kan give en ukoncentreret hest, der har svært ved at arbejde godt, og den kommer ligeledes nemmere til skade.

Få hjælp af fagpersonale

Hos NAG hjælper vi hellere end gerne med at udarbejde en foderplan, der er skræddersyet til din hest. Du er derfor altid velkommen til at ringe eller skrive til os, for sparring omkring foder til din hest. Find kontaktinformationer på hjemmesiden.

Gode produkter til din overvægtige hest der skal i form:

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce