Thalia Pitzner & Claus Hundebøl om vandgrave: Gå forsigtigt frem og hav is i maven

Vandgraven er nok den type forhindring, der volder springekvipager de største problemer. Den forårsager ofte stop og afsidninger og kommer tættest på det, mad med hesteøjne kan betegne som et vaskeægte spøgelse. Hvad der gør vandgraven så svær, og hvordan du kan lære din hest at blive tryg ved den, har vi spurgt springrytterne Thalia Pitzner og Claus Hundebøl ind til.

Thalia Pitzner svarer

Thalia Pitzner er foruden at være kendt fra Diamantfamilien også er en ihærdig konkurrencerytter. For hende er vandgraven en forhindringstype, der kræver, at man har sit forarbejde i orden. Man skal så at sige være helt klar over, hvordan man vil gå til forhindringen, inden man rider ind på banen. Grundlæggende går hun efter 3 regler, som hun mener, man bør følge for at komme godt over på den anden side. Her kan du høre dem fortalt med hendes egne ord.

Thalia Pitzner springer på hesten Pinola
Thalia Pitzner med sin tidligere hest, Pinola. Foto: Privat / Thalia Pitzner

Læs også: Thalia Pitzner: Konkurrenceheste har ikke selv valgt det

Thalia Pitzner
  • 28 år og fra Nordsjælland.
  • Er den eneste i sin familie, der dyrker ridesporten på daglig basis.
  • Er delvist opvokset i Stockholm, hvor hun red på rideskole.
  • Da hun kom til Danmark fik hun sit første, egen pony.
  • Har boet og redet konkurrencer i både Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig og Dubai.

Regel nr. 1

”Rid hen mod vandgraven med lige så stor sikkerhed, selvtillid og is i maven, som når du rider de andre spring på banen, så din hest ikke mærker noget uro i dig. Hav en god rytme og husk at ride lige på – præcis som ved alle andre spring på banen”.

Regel nr. 2

”Prøv på at komme så tæt på vandgraven som muligt. Selvfølgelig med en god rytme dertil, så hesten har mulighed for at springe langt hen over springet. Det er vigtigt, fordi vandgraven so regel ikke er et højt spring, men et langt spring. Den har brug for masser af plads til at springe ud over den type forhindring”.

Regel nr. 3

”Hvis du har en hest med tendens til at tage hovedet lidt ned for at kigge på springene, så prøv at holde hovedet oppe på den, så det bliver naturligt for den og den ikke kigger ned og får et chok over, at der er vand foran den”.

Claus Hundebøl svarer

For Claus Hundebøl er det vigtigt at man går stille og roligt til værks, når man vil lære hesten at spring ene vandgrav. Vi har stillet ham fem spørgsmål, som han her svarer på.

Claus Hundebøl springer over en vandgrav til stævne.
Claus Jønsson Hundebøl
  • 25 år og fra Branderup i en familie, som ikke oprindeligt interesserede sig for heste.
  • Har redet siden han var 7 år gammel, men kun som konkurrencerytter de seneste 6 år.
  • Lever af at undervise, ride og træne hest for andre i stalden i Hammelev, hvor fokus primært er på springtræning.
  • Har en filosofi, som tager udgangspunkt i tålmodighed, tillid og træning – og ikke mindst kys, kiks og kærlighed.
  • Han har lavet to S-heste og har desuden flere MB/MA-heste bag sig.

Hvad er de grundlæggende udfordringer ved at springe vandgrav med hesten?

“En af udfordringerne ved at springe en vandgrav, det er, at du ikke har støtter til at ramme springet ind. Det kan for nogle heste godt være lidt forvirrende. En anden ting ved vandet er, at hestene ikke kan se, hvor dybt det er, og sol og andet lys giver ofte genskær, hvilket kan gøre hesten usikker på, hvor langt den skal springe.”

Hvilke fejl begår man typisk, når man springer vandgrav?

“Jeg hører og ser desværre tit, at folk nærmest jagter hesten hen til vandgraven, lægger pres på, og så vil de fleste heste fra naturens side gå i forsvar og bakke af. Det kan i mange tilfæde gøre, at hesten bliver bange for eller utryg ved springet efterfølgende.”

Annonce

Nogle siger, at en hest kun har et bestemt antal fejlfrie hop over en vandgrav i sig. Mener du, det er korrekt?

“Jeg synes, det er meget forskelligt fra hest til hest. Nogle heste er mere forsigtige og kigger mere, men andre bliver hurtig lidt ligeglade. Nogle heste har bedst af at springe vand en gang om ugen eller hver anden uge for at blive trygge ved det. Ofte har de respekt nok for vandet til at komme fejlfrit ud på den anden side hver gang. Og så er der andre heste, som er mere ligeglade med fyld, vand og generelt spring, og de har måske bedre af, at de kun ser vandgraven til stævne, så de springer mere til.”

Læs også: Sådan kan du forbedre din position henover springet

Hvordan lærer man bedst sin hest at springe en vandgrav og blive tryg ved det?

“Jeg har 7-9-13 aldrig haft en hest, der ikke ville springe vand. Jo, jeg har haft nogle, der var meget skeptiske og ikke ville derhen.
For mig virker det bedst, hvis jeg fjerner alt pres. Jeg starter med at folde vandgraven sammen, så den kun er halv størrelse. Så traver jeg hen mod vandet, sætter hesten i skridt og giver den tøjle, så den kan sænke halsen og kigge på vandet. Det gør jeg ind til, at den selv begynder at trække hen mod springet. Når den gør det, så følger jeg egentlig bare med hesten og lader den springe uden pres.”

Annonce

Er der andet, du synes er vigtigt at fremhæve, når det kommer til at springe over vandgrav?

“Hellere give hesten 10 spring på en lille vandgrav, som den føler sig tryg ved, og den selv søger frem, end at presse eller jagte den derhen, for det kan tit give den modsatte effekt.”

Læs også: Militaryrytter Bianca Bagge: Find modet, når du skal springe i terrænet

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce