Sådan kan du forbedre din position hen over springet

Vi kan beundre de lækre heste, smukke spring og ikke mindst toprytternes imponerende springteknik. Og hvis man selv elsker at ride rundt på en springbane, hvem er så bedre at lære af end springsportens mestre? Man kan få rigtig meget ud af at overvære en omgang professionel springning! For eksempel kan man fokusere på, hvordan rytterne formår at komme hen over de store forhindringer sammen med deres heste, uden at nogen af dem mister balancen. Man kan jo prøve at bide mærke i, hvordan hest og rytter finder et fælles balancepunkt og dermed får en god position og kommer sikkert og fejlfrit over på den anden side af forhindringerne.

Her får du fire tips til, hvordan du kan oparbejde en god springposition sammen med din egen hest. Måske kan du også bruge dem til at spotte mere og mindre vellykkede springpositioner blandt de professionelle ryttere? Sidst i artiklen finder du en video af Meredith Michaels-Beerbaum. Så kan du i hvert fald vurdere, hvor skarp hun er. Nu til de fire tips.

Annonce

Læs også: 5 springkombinationer der kan forbedre din og din hests teknik

1. SMID BØJLERNE

At ride uden stigbøjler kan hjælpe dig til at udvikle et mere uafhængigt sæde. På den måde vil du undgå at bruge bøjlerne til at holde balancen over forhindringerne og måske komme til at ‘overspringe’. Ved at blive uafhængig af dine bøjler vil du altså bedre kunne følge hestens balancepunkt, så du springer du med den fremfor før eller efter den.

Hvis din schenkel har en tendens til at glide bagud og op i hestens bug, så er det højst sandsynligt, fordi du fører din overkrop længere frem end hestens balancepunkt, når I er på vej henover en forhindring. Derfor er det vigtigt ikke at overdrive sin position i sadlen.

2. BRUG BOMME, CAVALETTIS OG GYMNASTIKSPRING

Hvis du gerne vil forbedre din position over springet, så er det generelt bedre at træne det hen over mange lave forhindringer fremfor blot at bruge ét højt. Derved tvinger du nemlig dig selv til at skulle positionere dig henover spring mange gange i løbet af din træning.

Du kan lægge ud med at øve det over nogle bomme. Derefter kan du bruge et par cavalettis og til sidst lave en række gymnastiskspring i forskellige højder, sådan at du lærer at vurdere, hvordan og hvor meget du skal løfte dig henover forskellige springhøjder.

Når du har styr på det, kan du langsomt begynde at sætte springene op. På den måde oparbejder du langsomt og sikkert den nødvendige balance og styrke. Fordi du er mere i balance, vil hesten få langt nemmere ved at komme over de høje spring – i modsætning til, hvis du havde lagt ud med en dårlig balance og høje spring fra begyndelsen.

3. ØV DIN POSITION I LET SÆDE

Det svære ved at øve sin position henover et spring er, at bevægelsen kun varer i få sekunder. For at opbygge muskler uden at skulle springe massevis af gange hver eneste dag, så kan du træne positionen i let sæde. Det kan du både gøre i trav og galop. Det er dog hårdest i trav, fordi dine knæ og ankler skal absorbere hestens hårdere og hyppigere bevægelser. Derfor er det lettest at lægge ud med at øve det i galop. Fordelen ved at øve det i trav er dog, at det i endnu højere grad styrker din balance. Du kan selvfølgelig også gøre det i skridt – det er blot meget hårdere end man umiddelbart skulle tro!

Læs også: Rasmus Bagger: 5 tips til at undgå at få fejl på første spring

4. LAD HESTEN HJÆLPE DIG

Det at lære at følge hesten helt korrekt henover et spring er nok noget af det sværeste ved springkunsten – og ja, det er virkelig en kunst! Man skal først og fremmest kende sin hest, men man skal også vide, hvornår nok er nok og hvornår for lidt er for lidt, så man hverken overdriver eller kommer til at hænge i hesten. Begge dele kan få hesten til at rive ned, fordi den selv mister balancen. Hvis du løfter dig for meget, så vil det desuden blive sværere for dig at finde hurtigt tilbage i sadlen igen, når I lander. Hvis du derimod løfter dig for lidt eller for sent, så hesten springer før dig, så ender det ikke blot med at se akavet ud. Du vil heller ikke kunne støtte hesten tilstrækkeligt og dermed vil du ikke kunne motivere den til at give alt, hvad den har, på vej hen over springet.

Selvom springets højde betyder noget for, hvordan du skal følge hesten, så er det først og fremmest den enkelte hests bevægelser, man som rytter skal lære at kende. Nogle heste springer stort over selv en lille forhindring, og derfor skal man ikke nødvendigvis have den samme position i sadlen, hvis man springer én bestemt forhindring på to forskellige heste. Det bedste er at prøve at følge hestens bevægelser så godt som muligt hele vejen rundt på banen. Det er lettere sagt end gjort og kræver øvelse på øvelse – og så lidt mere øvelse.

Annonce

LÆR AF EN MESTER

Hvis du gerne vil se de fire råd udført af én af springsportens mestre, så kan du her overvære den succesfulde springrytter Meredith Michaels-Beerbaums ridt til FEI World Cup i Wellington i 2016. Meredith har vundet et hav af mesterskaber. Blandt andet vandt hun guld til EM i 1999 og er den første kvinde, der har vundet tre World Cup-finaler. Det gjorde hun i år 2005, 2008 og 2009. Med andre er der god grund til at se, lytte og lære – for Meredith ved om nogen, hvad god springteknik handler om.

Artiklen er oprindeligt bragt i januar 2019 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce