Tør du slippe kontrollen og få et nej fra din hest?

Tager du kontrollen, når du har muligheden? Eller tør du lade være? Gennem størstedelen af vores liv får vi besked på at tage kontrol og have kontrol. Tage kontrol over vores liv. Tage kontrol over vores fremtid. Den generelle besked er at tage kontrol, og det samme gælder i omgangen med heste. Tag kontrol over din hest. Men er det nu også altid en god idé? Her kan du læse, hvad Sophie Amalie Dam Holm fra Sophies Soultales mener og erfarer.

Annonce

Ikke at tage kontrol betyder, at du tør få et ‘nej’ fra din hest. Ikke at tage kontrol betyder, at du tør være åben for noget uventet med eller fra din hest. Ikke at tage kontrol betyder, at du tør skabe rum for kommunikation med din hest.

Sophie Amalie Dam Holm

Bevidst eller ubevidst kontrol

I nogle tilfælde er det måske et godt og brugbart råd, men i andre henseender vil det også være det råd, som vil lægge dig i lænker og begrænse dig. Det vil være det råd, som afholder dig fra at opleve noget uventet og smukt. Hvordan kan noget uventet nogensinde finde sted, hvis du altid har kontrol og aldrig overgiver dig til nogen eller noget?

I samværet med hestene har vi en tendens til altid at tage kontrol. Jeg er ingen helgen selv, og jeg vil aldrig forsøge at bilde dig andet ind. Hvad der gør forskellen, er, om man bevidst tager kontrollen, eller om man ubevidst tager den, blot fordi man kan. Nogle gange er det nødvendigt at tage kontrol, men andre gange kan det også være den største lettelse at lade være. I stedet at lade sig overraske eller få en pause fra det kontrollerede liv vi ofte lever.

Når du rådgives til at tage kontrol over dit liv, er det ikke altid så let, som det lyder. Det er ikke særlig håndgribeligt, men med en hest derimod? Vi har reb, vi kan hive i, når vores heste ikke vil gå fremad. Vi har piske, vi kan svirpe eller slå med, når vores heste ikke bevæger sig hurtigt nok. Vi har tøjler vi kan hive i, når vores heste pludselig alligevel bevæger sig hurtigere end hvad der var meningen.

Annonce

Svært at modstå

Der er så svært at modstå at tage kontrol, når man har muligheden for at gøre det. I samværet med hestene bliver det pludselig meget nemt og håndgribeligt at tage kontrol. Det er som om at alle disse hjælpemidler, er skabt til at kontrollere din hest, kalder dit navn og blinker med julelys. De er så indbydende. Det sjove er, at det ikke er nær så tilfredsstillende at tage kontrol, som det er tiltalende. I hvertfald ikke for mig. Det er som om, du ser den her smukt indpakkede gave, og idet du åbner den, så er det blot en skål med våd mudder. Udenpå så den tiltalende ud, men indeni var den ikke særlig tilfredsstillende.

Sophie Amalie Dam Holm fra Sophies Soultales. Foto: Privat.

Ingen siger, at det skal være alt eller intet, men du vil måske blive overrasket, hvis du nogle gange undlader at tage kontrollen.

Sophie Amalie Dam Holm

Som at hive sin ven med i biografen

Det svarer til, at jeg gerne vil tage en tur i biografen med min ven. Jeg spørger til en start pænt om hun vil gå med mig, men hun svarer, at hun ikke har lyst i dag. Hun er træt og orker det faktisk ikke. Det gør mig meget frustreret, fordi jeg virkelig gerne vil se den her film. Jeg tager derfor hendes hånd, og jeg trækker hende hele vejen ned til biografen i byen. Hun jamrer og beklager sig hele vejen, men hun har ingen anden mulighed end at følge med. Jeg holder jo trods alt fast i hende. Vi er kommet ind i biografen, og filmen er startet. Hun er sur på mig, men også træt og alt jeg ser er, at hun virkelig ikke har lyst til at være der sammen med mig. Filmen slutter, og vi går hjem.

Nu burde jeg være super glad, ikke sandt? Jeg mener, vi gik i biografen, som jeg ønskede? Mit gæt er, at jeg vil have det rimelig skidt alligevel. Jeg fik hvad jeg ønskede, men det var ikke nær så sjovt, som jeg havde forestillet mig. Hvorfor ikke? Fordi jeg tog kontrollen af den simple årsag, at jeg kunne. Som resultat deraf blev min veninde sur på mig, og nød slet ikke vores aften i byen. Det var ingen fornøjelse, fordi hun hverken tog med af egen fri vilje eller nød oplevelsen sammen med mig.

Tør du få et ‘nej’?

Det samme gælder i samværet med vores heste. Ikke at tage kontrol betyder, at du tør få et ‘nej’ fra din hest. Ikke at tage kontrol betyder, at du tør være åben for noget uventet med eller fra din hest. Ikke at tage kontrol betyder, at du tør skabe rum for kommunikation med din hest i stedet for at begrænse ham med din frygt.

Ingen siger, at det skal være alt eller intet, men du vil måske blive overrasket, hvis du nogle gange undlader at tage kontrollen.

Annonce

Artiklen er oprindelig bragt i oktober 2016.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce