Udsigt til boksro

Blog af Pernille og Puk fra Horsemanship-Rideskolen

Som hesteejer kan man pludselig stå med en syg eller tilskadekommen hest, som dyrlægen ordinerer boksro i kortere eller længere tid. Under den akutte fase, hvor hesten er sløj og/eller har ondt, er der ikke meget at gøre ud over at passe den efter dyrlægens forskrifter og så sørge for, at den hele tid har mindst en hest som selskab. Senere, når hesten er i bedring, vil den ofte begynde at kede sig.  Dette kan det medføre, at den udvikler dårlige vaner, der ofte ses hos heste, som tilbringer for meget tid i boksen. Jo mere energisk og legesyg hesten er af natur, og jo længere den skal stå der, desto værre.

Et godt sted at starte med at hjælpe din hest er ved at erstatte alt krybbefoderet med stråfoder og vitaminer. På den måde kan hesten æde en stor del af døgnet, og underholde sig med det. Samtidig mindsker du også risikoen for, at din hest bliver urolig i sin boks, fordi den får for mange kulhydrater, hvilket virker på samme måde, som hvis man giver sukker til børn. Men ud over foderet er der også en andre småting, man kan lege med.

Når der er styr på tilførslen af energi til hesten, kan vi også stimulere den socialt og mentalt. Mange af de ting, vi i dagligdagen ikke giver os tid til at få ordentligt på plads, kan raffineres til en kunst i indføling og kommunikation. Når hesten skal have boksro, er vi nemlig nødt til at slippe forestillingen om at komme ud at ride eller øve øvelser fra jorden, og samtidig kan vi gøre noget for at underholde vores hest på sygesengen.

Med hensyntagen til hestens sygdom eller skade samt hvor man er i sin relation og udvikling sammen, kan man forfine nogle af disse ting:

  1. Berør din hest allevegne. Også ved ørene, kønsdele og under halen. Rør alle fire ben fra oven og ned uden at hesten løfter dem, fordi den tror, at du vil rense hove.
  2. Bed din hest om at løfte benet og holde det oppe længe nok til, at du mageligt kan tage hoven i hånden.  Dog ikke hvis hesten har en benskade.
  3. Bed din hest åbne munden ved blidt at stikke en finger ind i mundvigen på den. Kan du også holde dens tunge? Hvor gode kan I blive til det?

Når du lærer hesten nye ting, bør du ikke tvinge den til at gøre de ting, du ønsker. De fleste heste vil ende med at åbne munden, når man stikker sin finger derind, men de vil måske først forsøge at undvige og knibe læberne godt sammen. For at forbedre øvelsen kan du stå på hestens højre side og holde enten i karabinhagen eller i grimen med venstre hånd, så du kan trække hovedet tættere på kroppen, hvis det kommer for langt væk.

Den højre hånd bruger du så til at stikke et par fingre blidt, men fast ind i hestens mundvig. Så snart den åbner munden lidt, slipper du det hele, giver den en kort tænkepause, og begynder forfra. Snart vil den forstå, at den bare skal åbne læberne, og så stopper du. Det er her, det egentlige nørderi kan begynde. Hvor godt kan det blive? Kan du uden at holde på din hests hoved bede den om at åbne munden ved at stikke en finger eller to ind i mundvigen på den? Kan hesten holde munden åben lidt, og kan den acceptere, at du tager dens tunge ud og holder den?

Ud over, at det styrker jeres relation, raffinerer jeres indbyrdes kommunikation og underholder din hest, mens den heler op, er der et par meget værdifulde sidegevinster. Det vil blandt andet blive meget nemmere for jer begge to, næste gang du kommer med for eksempel bidet eller ormekuren.

Horsemanship-Rideskolen
Horsemanship-Rideskolens fundamentet for samværet med heste hviler på erfaringen om, at med en kærlig og forstående indstilling kommer man længst. Følg Horsemanship-Rideskolen her.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce