Annonce

Uens under sadlen? En klokke kan gør forskellen

Der findes virkelig mange heste derude, som er asymetriske i deres muskulatur i ryg og hals. Tit og ofte er årsagen, at heste, ligesom mennesker, fra naturens side er udstyret med en stærk og en svag side. Men et nyt forskningsprojekt fra mener at have knækket koden til skævheder, fx. under sadlen. Og deres opskrift skulle være særdeles enkel: med én klokke på det svage ben, vil hesten automatisk aktivere den dårlige side og du vil komme asymmetrien til livs. Dog bør du som udgangspunkt, altid gøre det i samråd med en dyrlæge.

At gøre hesten opmærksom på det dårlige ben

Det handler om at øge hestens bevidsthed omkring det dårlige ben. Hvis du placerer noget let rundt om koden på den, vil den være opmærksom på benet og aktivere det mere end den gjorde før.

Sådan siger forskerne i projektet til magasiner Thehorse.com. Ved at sætte én ganske normal neopren klokke på hoven under træning, kan forskerne fundet ud af, at vores heste opbygger muskulatur i den svage side. Muskulaturen opbygges ved at de skeletale muskler, som svar på stimuli, omdanner metabolisk energi til kraft, der trækker i knoglerne via bindevævet, også kaldet fascia. Hvis vi øger denne neutrale stimuli via en ganske almindelig klokke, kan vi løse muskulære ubalancer eller modvirke gamle skader. Det kaldes priprioception.

Proprioception

Prioprioception, også kaldes balancesansen, er den sans, der informerer hjernen om de enkelte kropsdeles position. Signaler fra sanselegemer i sener, led, muskler og hud sendes til hjernen og gør os bevidste om vores kroppe, hvor de er, og hvad de gør, på ethvert givent tidspunkt. Ved at placere en behagelig, let genstand omkring hestens kode, “husker” den, at benet er der, og bruger det således mere. Ved hjælp af akustisk myografi (AMG), der måler, hvordan muskel- og ligamentfibre bevæger sig), kan forskere måle, hvor mange muskelfibre og hvor meget muskelkraft centralnervesystemet har brug for, når en muskel sammentrækkes i det svagere ben.

Sådan måles Akustisk myografi i forskningsprojektet. Via elektroder monteres på hestens ben, sendes signaler til en computer om hestens bevægemønster. Foto: Journal of Equine Veterinary Science via Google.com

Klokken opbygger muskler i den svage side

I deres undersøgelse fulgte forskerne otte amatør dressurheste, der var sunde men havde et lidt svagere venstre bagben i forhold til det højre, set gennem AMG-målinger. De instruerede hestenes sædvanlige ryttere om at placere en 80 grams neoprenklokke i størrelse cob på deres hests svagere bagben, og bad dem om at montere den under normal træning i 60 minutter hver tredje dag i seks uger. Ved afslutningen af de seks uger afslørede AMG-målingerne, at asymmetrien var forsvundet og at hesten var mere ens gående på begge bagben og ens i sin muskulatur under sadlen.

Vi tester på Instagram i samråd med dyrlæge

Vi vil naturligvis teste, om ovenstående forskningsprojekt har noget på sig. For også her på redaktionen har vi heste, med gode og dårlige sider. Derfor vil vi i de næste par uger lægge en neoprenklokke på vores egne heste 3 gange ugentligt i samråd med vores dyrlæge for at se, om det gør nogen forskel i forhold til muskelsammensætningen. Følg med i forsøget på instagram, hvor vi løbende ligger videoer op om forsøget – Malgré Tout.dk på Instagram. Du er også mere end velkommen til selv at kaste dig ud i forsøget, så længe du har dyrlægen med på råd.

Vi hører gerne fra dig om, hvordan det går!

Gendelt artikel fra september 2019

Relaterede tags

Lignende artikler

Kategorier

Advertisment

Instagram