Vi gør meget for at vores heste skal have det godt, og snakken om hvordan man holder hest på den bedste måde er en debat, som ofte bliver taget op. Men hvordan skal vi egentligt måle hestens livskvalitet? Det kan være svært at afgøre, men en undersøgelse bragt på International Society Equitation Scince forsøger at gøre os lidt klogere.
Livskvalitet er mere end de basale behov
Mange hesteejere er enige i, at et godt hesteliv handler om mere end blot at få det rigtige foder, have adgang til rent drikkevand og et passende sted at være opstaldet. Hestens følelsesmæssige velbefindende er også vigtigt, når det kommer til livskvalitet. Men det kan være svært at afgøre, hvornår hesten føler sig godt tilpas og trives. Dette er en gruppe forskere fra Storbritannien, New Zealand og Australien gået sammen om at undersøge.
En to-delt undersøgelse
Holdet af forskere valgte at dele deres undersøgelse op i to dele, for bedst at kunne belyse hvad der skaber livskvalitet hos hesten, og hvordan man kan måle det. En gruppe af forskere gik i gang med at undersøge hestens adfærd og hvordan det afspejler hestens humør. Den anden gruppe undersøgte hestens fysiske tegn på trivsel, som eksempelvis dens hjerterytme.
Læs også: Test: Sådan ved du, at det er ved at være tid..
Adfærd er et nøgleord for livskvalitet
Når forskerne kiggede på hestens adfærd, var det for at få en idé om hvordan hesten havde det, og hvordan dens humør var. Her så de eksempelvis på hestens adfær under fodring, hvordan hesten interagerede med andre heste og mennesker samt interesse for dens omgivelser. Forskerne kom frem til, at det særligt var disse områder, som viste noget om hestens generelle livskvalitet.
Natalie Waran, fra Eastern Institute of Technology, New Zealand, fortæller, at tegn, der indikerer at hesten har en god livskvalitet, er, når hesten har en sund fodringsadfærd, dvs. at den opsøger foderet og har lyst til at spise, når den er social med andre heste og mennesker og når den viser positiv interesse for sine omgivelser og generelt er nysgerrig.
Derimod siger hun, at en hest med lav livskvalitet ikke viser interesse for foder, ikke er social med andre heste og mennesker, og som ikke viser nogen interesse for sine omgivelser.
Hesten fysiske tilstand afslører livskvaliteten
Hayley Randle, forsker fra Charles Sturt University, Australien, fremhæver hjerterytme, hjerterytme variabilitet og kortisol som nogle af de vigtigste faktorer, når man skal undersøge hestens livskvalitet målt på hestens fysik. Derudover fremhæver hun temperaturen i øjnene og rytmen på åndedrættet, men da disse indikatorer stadig mangler validering for om disse rent faktisk viser noget om hestens følelsesmæssige tilstand.
Randle fremhæver dog nogle metodiske problemer ved ovenstående undersøgelser, fordi der ikke blev lavet nogle standard måde at indrapporterer og fortolke undersøgelserne på. Hun siger derfor, at hvis man i fremtiden skal forsøge at lave mere generelle måleenheder for hestens livskvalitet, skal undersøgelserne ensrettes.
Det skal du kigge efter
Hvis du vil forsøge at måle din hests livskvalitet, skal du altså observerer dens adfærd. Vi har samlet nogle spørgsmål, som du kan stille dig selv, hvis du vil vurderer din hests livskvalitet og trivsel. Hvis du kan sige ja til mange af spørgsmålene, opfordrer vi til at du kontakter din dyrlæge, så I sammen kan lægge en plan for hvordan I får din hest tilbage på rette spor.
- Er min hest ligeså social, som den plejer at være?
- Er min hest undersøgende og nysgerrig, når vi er nye steder?
- Er min hest interesseret i sit foder?
- Virker den glad, opmærksom og oplagt?
- Drikker den vand?
- Er min hest aktiv på folden?
- Er min hest begyndt at virke aggressiv over for mig og andre heste?
- Er min hest begyndt at tabe sig?
- Er dens pels blevet mat?
- Viser min hest tegn på smerter?
Artiklen er oprindelig bragt i maj 2020.