Værd at vide om den sidste del af hoppens drægtighed

Skrevet af Cand. Scient. Agrobiolog Carina Beblein fra St. Hippolyt 

I denne tid på året er mange drægtige hopper kommet ind i den sidste del af drægtigheden, og her er det særdeles vigtigt, at hoppen får tilført de rigtige næringsstoffer, for at give det kommende føl optimale betingelser. Her er 5 vigtige informationer omkring den sidste del af hoppens drægtigheden, som også forklarer, hvorfor fodring har stor betydning.

Mineralerne er særdeles vigtige

I det sidste del af drægtigheden vokser føllet eksponentielt og størstedelen af knoglemineraliseringen sker i denne tid. De rigtige mængder samt korrekte forhold mellem mineralerne er derfor vigtig i denne tid, for sikre optimal udvikling og et stærkt skelet.

Hoppen har behov for energi og protein

Inden 9. drægtighedsmåned er føllet kun 40 % af sin slutvægt, hvilket betyder at den resterende vægtforøgelse sker de sidste par måneder. Dette afspejles også i at hoppens behov for energi forøges med 23 %, mens behovet for protein stiger med 30 % i den sidste af drægtigheden.

Sporstoffer giver ekstra mineraler til føllet

Hoppens mælk er lav i specielt sporstoffer, og da føllet de første par leveuger udelukkende får mælk fra sin mor, er det vigtigt den har et depot at tære på i denne tid. Derfor skal hoppen have tilført ekstra sporstoffer sidst i drægtigheden, så hun er i stand til at levere ekstra mineraler til føllet, som den deponerer i sin lever. Efter et par uger begynder føllet at æde selv og vil herefter få de ekstra næringsstoffer, som den har behov for, fra foderet.

Knogle- og ledudvikling forøges i de sidste måneder

En meget stor del af knogle-og ledudviklingen sker i de sidste måneder af drægtigheden, derfor er det også i denne udviklingsfase at led eller knogleforandringer kan opstå.

Hoppens vægt er vigtig for føllet

Hoppen bør holde en god og stabil huldscore under drægtigheden, da både over og undervægt kan have indflydelse på føllets udvikling og hormonbalance (Coverdale et al. 2015)

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce