Varme dage: Hedeslag og dehydrering kan også ske for hesten 

Kroppen kan håndtere høje temperaturer om sommeren ved at gøre særligt én ting frem for alt: at svede. Sveden på vores hud fordamper og køler kroppen ned. Denne mekanisme fungerer godt hos mennesker såvel som hos heste. Heste sveder dog væsentligt mere, end mennesker gør. Mens vi mennesker i gennemsnit har omkring 150 svedkirtler per kvadratcentimeter hud, har hesten 400-500 svedkirtler på samme område. 

Under anstrengelse og ved høje temperaturer kan en hest frigive 10-15 liter sved i timen. Dette enorme væsketab gør det klart, hvor vigtigt det er, at vi altid giver hesten adgang til friskt vand. En hest kan nemt risikere at blive dehydreret på varme sommerdage. 

Den håndterbare temperatur for heste er meget anderledes end vores, og den ligger mellem -10 til +25 grader afhængig af pels, race og alder. Deres komforttemperatur ligger mellem 5 til 15 grader. Vær opmærksom på, at dette er en tommelfingerregel og kan variere fra hest til hest. 

Dehydrering

Det er vigtigt at kunne genkende de første tegn på en dehydreret hest. Først ændrer slimhinderne sig, de bliver tørre, og øjnene ser indsunkne ud. Hvis væsketabet fortsætter, vil en hudfold på halsen ikke trække sig sammen med det samme, når du presser dem sammen med fingrene.  


Ved forsigtigt at knibe huden på midten af ​​halsen kan du teste, om hesten er dehydreret. Hvis huden forbliver i en klemt stilling, når du fjerner fingrene, er hesten dehydreret. Foto: Malgré Tout

LÆS OGSÅ: Slanke heste klarer varmen bedst

Når du rider eller arbejder med hesten, vil du hurtigt mærke det, hvis præstationsniveauet falder, og hesten får en hurtig, overfladisk vejrtrækning, som ikke falder til ro kort efter anstrengelsen. Pulsen bliver flad og hurtig, hesten bliver apatisk, og slimhinderne bliver mørkere. Hvis dehydreringen skrider længere frem, fører det til en øget kropstemperatur, koliklignende symptomer og i værste fald hedeslag. Hvis hesten taber mere end ti procent af sin kropsvægt ved at svede, bliver blodet tykkere, og de vitale organer får ikke længere tilstrækkelig ilt. Det vil resultere i, at hele kredsløbet kollapser. 

Hedeslag

Fortykkelsen af blodet medfører til en metabolisk oversyring som betyder der vil være en underforsyning til organer og en forstyrret tarmfunktion. Toksiner kan passere gennem tarmvæggen, hvilket forårsager forfangenhed. Det kan også føre til organskader. 

Men hvad skal man gøre, hvis man har mistanke om, at hesten har hedeslag? Her er det nødvendigt at agere hurtigt, for varme dage kan være yderst farligt for hesten. Selvfølgelig skal der straks findes et skyggefuldt, helst køligt sted. Så skal der tilbydes vand (aldrig iskoldt), og dyrlægen skal informeres med det samme. Hesten kan forsigtigt bades eller køles med en svamp med køligt vand (heller ikke iskoldt), indtil dyrlægen kommer. 

Hesten skal altid have vand til rådighed. Foto: Malgré Tout

Udover vand har hesten akut brug for elektrolytter og opløste mineraler, som dyrlægen normalt giver via et drop. Calcium, natrium og klorid udskilles i store mængder sammen med sveden, men magnesium, nitrogen, fosfor, zink, jern, kobber og selen bliver også svedt ud. Det er alle mineraler, som er uundværlige for funktionen af ​​væv og organer. Organsvigt kan forekomme, hvis manglerne ikke kompenseres hurtigst muligt. 

Tjekliste for temperatur

Normalt formår kroppen at holde kropstemperaturen stabil gennem sved og fordampning af sved. Systemet kan dog gå i stykker på ekstremt varme dage eller under voldsomme anstrengelser i sommervarmen.

Standardværdier for hestens temperatur:
32,0 – 37,4 °C Under normal temperatur 
37,5 – 38,2 °C Normal temperatur 
38,3 – 39,5 °C Let feber 
39,5 – 40,5 °C Feber 
40,5 – 42,0 °C Høj feber 
39,0 – 39,5 °C Temperatur efter anstrengelse 
39,6 – 40,0 °C Temperatur efter kraftig anstrengelse.

Standardværdier

Vejrtrækning
8 til 16 vejrtrækninger/minut i hvile – over 100 vejrtrækninger/minut ved kraftig anstrengelse. 

Puls 
28-40 pulsslag i minuttet i hvile – op til 220 pulsslag i minuttet efter kraftige anstrengelser. 

Åndedræt og puls regenereres kort efter stor anstrengelse, når den raske hest falder til ro.

20 til 30 minutter efter anstrengelse skulle værdierne være vendt tilbage til normal frekvens, afhængig af hestens træningstilstand. 

Hvis kropstemperaturen stiger i hvilefasen, kan det være til skade for hesten. På varme sommerdage, hvor høje temperaturer udefra også påvirker temperaturen, kan det hurtigt blive kritisk. 

LÆS OGSÅ: 5 alternative måder at køle hesten ned i sommervarmen

Annoncørbetalt indhold: Land & Fritid

Undgå varmeproblemer med elektrolytter

Hestens krop er sammensat af cirka 70 % væske. Forstyrrelser i væskebalancen på grund af elektrolytmangel kan have alvorlige konsekvenser for vitale organer. Især i sommermånederne kan heste nemt komme i ubalance på grund af overdreven sved, særligt når de er aktive i varmt vejr. Elektrolytter er essentielle for at regulere kroppens vandbalance og væskefordeling, opretholde blodets pH-niveau, koordinere vigtige metaboliske funktioner, og sikre korrekt signaloverførsel mellem muskel- og nerve celler.
Det er vigtigt først at give hesten elektrolytter og derefter tilbyde vand. Hvis vand gives først, vil de administrerede elektrolytter fordele sig over et større blodvolumen, hvilket kan sænke elektrolytkoncentrationen i blodet yderligere.
Køb dine elektrolytter her.

For at forhindre dehydrering, og i værste fald hedeslag, anbefales det at følge disse regler:

  • Sørg altid for frisk vand. Selv på rideture eller under transport skal du sørge for, at hesten kan drikke regelmæssigt. 
  • Det kan være en fordel at give hesten baljer eller spande med rent vand, så du kan holde øje med, hvor meget vand den drikker. Er det for lidt, er der risiko for forstoppelseskolik. 
  • Sørg for, hesten kan søge skyggefulde områder på folden. Hvis det ikke er en mulighed, kan du sætte hesten på fold tidligt om morgenen, sent om aftenen eller natten over. 
  • Sørg for, hesten har adgang til salt eller mineralblokke – heste mister meget salt og mineraler, når de sveder. Køb din sliksten her
  • Tillad luftcirkulation i stalden; du kan overveje at have en ventilator i loftet.  
  • Sørg for, at vinduer og døre er åbne – også i midlertidige bokse eller staldtelte ved stævner og lignende – så luften kan cirkulere.  
  • Rid kun, når det er køligt, og ungå at ride ved middagstid eller tidlig eftermiddag, når det er varmest. 
  • Undgå transport omkring middag, og åbn ventilationsmulighederne i traileren. Parker traileren i skyggen, og åbn klapper og vinduer. Et fugtigt tæppe på trailertaget har også en vis kølende effekt. 
  • Hold godt øje med hesten. Hvis den mangler energi eller er tilbageholdende, så lad være med at tvinge den til at præstere. Gå hellere en tur med den eller giv den et køligt (ikke iskoldt) bad. 
  • Når du skyller med vand, skal du passe på ikke at starte i nærheden af ​​hjertet (det vil sige på brystet). Start på bagbenene og herefter bagparten og frem. 
Start på bagbenene og herefter bagparten og frem. Foto: Malgré Tout

Vi håber, denne artikel kan være med til at hjælpe dig og din hest igennem de varme dage denne sommer. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce