af Maria Brabrand / Foto: Majken Soelberg og privatfoto
Ponyavler og psykolog Sanne Lauesgaard-Nissen er knapt så kendt som sit avlsmesterværk, dressurponyen SL Lucci, som sammen med den britiske toprytter Phoebe Peters satte hele tre verdensrekorder ved EM i Malmø i august. Vi har taget en snak med den 37-årige sønderjyde om hippologi, arv, importponyer og det at være ophavskvinde til verdens bedste dressurpony.
Sanne er født ind i en passioneret avlerfamilie, som går flere generationer tilbage. Derfor var det heller ikke spor bizart, at Sanne i julegave sit første leveår i 1978 fik Welsh-B-hoppeføllet Bohemo Ninette. Hun har aldrig redet, men fandt i stedet for – i sin tidlige ungdom – stor glæde ved sportsdans, som hun blev meget skrap til. Allerede dengang viste den unge pige nemlig tegn på, at man ikke er sat på jorden for at gøre noget halvt.
EN STJERNE SKAL HAVE HJERNE
Den voksne Sanne Lauesgaard-Nissens motto er: Mellem et bør og et gør ligger et tør – hvis bedre er muligt, er godt ikke godt nok. Et motto, den hippologiske ’nørd’ og højtbegavede akademiker efterlever desuagtet, hvad hun foretager sig. Hun har netop afsluttet kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi fra Institut for Uddannelse & Læring ved Aarhus Universitet med speciale i talentudvikling i vidensorganisationer. Naturligvis gennemført med topkarakterer og på normeret tid. Oprindeligt er Sanne uddannet lærer i privatskoleregi, hvor hun i seks år underviste internationale klasser. ”Jeg har haft glæden ved at formidle og skabe noget for andre og sammen med andre. Det går jo også igen i mit virke med mine ponyer. Det fascinerer mig at kunne være med til at bevæge og flytte nogen i den rigtige retning. Man kan arbejde med ponyers præstation og bevægelse, men det der er mellem ørene på dem, det er de født med”, smiler hun. Ifølge Sanne skal en stjerne have hjerne.
HIPPOLOGI IND MED MODERMÆLKEN
Sannes forældre har avlet heste siden slutningen af 1960’erne og skabt store resultater på internationalt plan. Faktisk har Sannes far bygget sin avl på forgreninger fra farfarens stamme. Den daglige agenda i familien Lauesgaard-Nissen går derfor ofte på at tale om hestegener, avl og se på styrker og svagheder i forskellige blodlinjer. ”Jeg er vokset op med hippologisk snak, og jeg fandt tidligt ud af, at jeg er god til, er at matche gener og sætte mig ind i forudsætningerne så langt, man nu kan. Det jeg er bedst til, er at få matchet mit hoppegrundlag med et tilsvarende hingstegrundlag”, fortæller Sanne ydmygt, som fra barnsben altså delte familiens passion for hippologi. Som 11-årig blev hun medlem af det tyske ponyavlsforbund, ”Pferdestammbuch Schleswig-Holstein”. En pendant og miniature udgave af Holstener Forbundet, som er worldwide berømt for dets avl af springheste.
SANNES PASSION OG VISION
Sanne har altid haft stor fascination for tyske sportsponyer og deres succes. Hun mener, at de tyske avlere har et kæmpe knowhow om hippologi, det vil sige om at matche interessante blodlinjer. På den måde har de skabt gennemavlede præstationslinjer.
”I Tyskland er en toppony ikke bare en tilfældighed eller et held. Her omgives de bedste avlere med stor prestige og respekt, fordi der hersker en erkendelse af, at avlerne skaber fundamentet for at talentudvikle de unge ponyryttere. Det er nemlig oftest som ponyrytter, at karrieren retningssættes. En rytter bliver kun så god, som ponyens potentialer muliggør, mens ponyens kvalitet kun kan realiseres af en ambitiøs, talentfuld rytter. Derfor er man i udlandet optaget af at selektere og investere i de bedste og dernæst matche pony-rytter-talenter. Sådanne visionære strategier udgør effektive talentkulturer”, fortæller Sanne, der ikke er sen til at nævne, hvad Danmark mangler for at ligge på omdrejningspunkt med de skarpeste i udlandet.”Helhedsforståelse for ponyen og opbygning af den samme måde at organisere talentudvikling på, er mit bedste bud”, lyder det fra Sanne. Hun ville ønske, at der var et større avlsnetværk i Danmark, hvor man gjorde noget målrettet for at avle præstationsponyer.
IKKE SOM DE ANDRE
Med inspiration fra Holstener-hesten var målet for mange ponyavler i Nordtyskland i begyndelsen af dette årtusinde at avle springponyer. At Sanne ville avle dressurponyer frembragte ofte smil hos ”prototypen” på en tysk ponyavler (ældre, traditionsforankrede herrer). De undrede sig over den unge dansker og hendes ’konvertering’ til dressurlinjerne og valget om at bruge ponyhingst fra andre avlsforbund, når nu hendes egne ponyer var så velspringengde til både rideprøver og i det tyske Bundeschampionat, hvor hun i 2005 havde sit første avlsprodukt, den 6-årige springpony Limbo, placeret i finalen.”Jeg justerede min strategi ud fra et rationale om, at de fleste ponyryttere jo ikke begynder med springning, derfor skal ponyerne have excellente rideegenskaber og talent for dressur. For mig er det helt afgørende at fastholde fokus på, at en pony avles med den intention, at blive samarbejdspartner for en ponyrytter”, fortæller hun. Sanne Lauesgaard-Nissen har en lidt anden tilgang til arbejdet end andre ponyavlere og fortsætter snakken om matchet mellem pony og rytter. ”Jeg vurderer meget en pony ud fra dens potentiale og talenter. Jeg synes også, at det er det, der er opgaven, når man skal forsøge at matche en ponyekvipage – altså se på, hvad ponyen indeholder. Når folk er på udkig efter en pony i dag, spørger de ind til erfaringer (hvad ponyen har gået), men de resultater ponyen har opnået, er jo ikke ensbetydende med ponyens fulde potentiale. Kvalitet/talent må ikke reduceres til performance alene. Det ligger jo meget i det match, man får skabt, om hvorvidt ponyens potentiale bliver udviklet i jointventure mellem pony, rytter, underviser og forældrene. Ponyens potentiale bliver jo kun realiseret i det omfang man rammer talent og rytter og omvendt den talentfulde rytters potentiale bliver jo kun udviklet, hvis de får den talentfulde pony. Phoebe Peters og SL Lucci er et godt eksempel”, siger Sanne. For Sanne er en toppony ikke en lille varmblodshest. En pony skal netop være en pony og den skal kunne rides af børn – ikke af voksne. Derfor lægger hun i sin avl ikke alene vægt på bevægelser og gangformåen, men højeste grad også på interiør (temperament og ridebarhed) samt ponytype. ”Ser man på dressurtoppen ved EM i Malmø, repræsenterer både Cyrill WE og SL Lucci netop en moderne ponytype. For mig at se, er tendensen i europæisk dressur, at man bevidst er på vej fra de mere robuste, tunge typer mod en lettere, ædlere pony. Det har altid været mit ideal at skabe sådanne ponyer”, smiler avleren fra Sønderjylland.
IMPORTPONYERNE
Det ærgrer Sannes røde og hvide hjerte, at så mange importponyer galoperer ind over de danske landegrænser, mens vi sender fantastisk dygtige ponyer den anden vej. ”Min fornemmelse er, at tendensen for importponyer er stigende og med stor sandsynlighed fordi de primært handles via forhandlernetværk eller komissionsnetværk. Særligt synes Sanne, at det er øv, at danske ponyryttere rider på importponyer, når vi i Danmark kan vise, at vi i den grad kan matche de bedste og ovenikøbet slå dem.
Sanne tror, at det er et spørgsmål om at ændre et mindset og blive bedre til at spotte talent. ”Det hænger jo sammen med hele forståelse af, hvad en toppony er. Hvis man kun ser en toppony som en gangartsmaskine, så er der nogle vinkler, man får skåret af. Ponyens talent kan være, at den er villig til at arbejde, cool i hovedet og intelligent. Det er de bagvedliggende faktorer, som vi helt klart skal have highlightet. Jeg tror ikke på de hurtige fix, hvor man sætter uerfarne ponyryttere sammen med toptrænede ponyer. Det skaber ikke fantastiske resultater og sjældent et match made in heaven”, pointerer avleren.
VIDUNDERET SL LUCCI
SL Lucci blev i 2013 dobbelt europamester i ponydressur og i 2015 blev den 3-dobbelt europamester med tre nye verdensrekorder i ponydressur. Begge gange sammen med nu 16-årige britiske Phoebe Peters. Sanne står også bag brødrene SL Cognac, som går landsstævner i dressur og FEI-ponyen SL Cuba (efter Constantin/Bazar), som sammen med Isabell Toft Waksvik senest har vundet bronze ved DM for hold 2015. Med SL Lucci hører en historie, som tager sin begyndelse med Welsh-B-hoppeføllet Bohemo Ninette, som Sanne fik i julegave som 0-årig. I 1982 blev Bohemo Ninette (som I dag er SL Lucci’s oldemor) kåret som bedste Welsh B-hoppe i Danmark, og i 1989 får hun hoppeføllet Opaline efter den tyske anglo- araber hingst Opal. I 1997 får Opaline sit 3. hoppeføl, Belle Ophelia (SL Luccis mor), efter hingsten Bazar, som har været tysk bundeschampion. SelvomBazars DNA er domineret af præstationsblod (med springlegenden Bajar som far), havde hingsten ikke så mange bedækninger, men Sanne valgte alligevel at satse på ham, fordi han viste fine bevægelser i alle tre gangarter samtidig med, at han havde en imponerende selvbevidsthed og personlighed. ”I dag er jeg super tilfreds med, at jeg satsede på netop Bazar. Bazar giver sine afkom stor gang – også i skridt, som jo er en særlig udfordring for mange ponyer. Men Bazar giver også gålyst og arbejdslyst, som er kardinalpunkter for at ponyryttere lykkes med at topperforme. Mine to Bazar-hopper og deres afkom, er virkelig ”brainy ponies”. De er seje, udholdende, viljestærke, og så har de en meget stor udstråling. I dag er jeg af den opfattelse, at netop Bazar er ”jokeren” i min avl, så ham har jeg meget at takke”, fortæller Sanne. På baggrund af et flot resultat ved brugsprøven/hoppetesten bliver Belle Ophelia i 2001 kåret med statspræmie. Guldklumpen SL Lucci er hendes første føl.
VERDENSHISTORIE
I 2013 bliver Phoebe Peters og SL Lucci første gang dobbelte europamestre. Det blev deres indtræden på den internationale scene, fordi det var første gang i 15 år, at det ikke var en hollænder eller tysker, der blev europæiske mestre. I 2015 skrev SL Lucci verdenshistorie og blev 3-dobbelt europamester med tre nye verdensrekorder i ponydressur. Sanne og hendes far var tilstede ved EM i Malmø og overværede Phoebe og Lucci. Et stor og emotional oplevelse. Verdens bedste pony made in Denmark og britiske Phoebe Peters fører.
FEI’s verdensrangliste for ponydressur SE HER
OM SANNE LAUESGAARD-NISSEN
– Ponyavler og Cand. pæd. i psykologi.
– Har avlet topponyer som SL Lucci, der I 2015 blev 3-dobbelt europamester med tre nye verdensrekorder i ponydressur sammen med britiske Phoebe Peters.
– Sanne står også bag brødrene SL Cognac, som går landsstævner i dressur og FEI-ponyen SL Cuba (ef. Constantin/Bazar), som sammen med Isabell Toft Waksvik senest har vundet bronze ved DM for hold 2015.
– Kontakt Sanne på: mail:sldressagepony@gmail.com eller mobil 2322 0625