Verdens stærkeste pige og hendes hest fylder 74 år

Idag har en af verdens stærkeste piger fødselsdag. Pippi Langstrømpe fylder 74 år. I anledning af Pippis fødselsdag sætter Malgré Tout fokus på Knabstrupperen, den dansk-avlede race, som efterhånden er ved at være et sjældent syn.

Historien om Pippi Langstrømpe – og hendes hest

Navnet Pippi Langstrømpe er faktisk et navn, som Astrid Lindgrens daværende otteårige datter fandt på en aften, da Astrid Lindgren skulle læse godnathistorie for hende. Hendes fulde navn er Pippilotta Viktualia Rullgardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump. Astrid Lindgren formede karakteren til en fortælling, der er blevet udgivet verden over. Selvom Pippi er svensk, har den danske hesteavl alligevel sat sit præg på historien om den lille selvstændige pige med de overnaturlige kræfter. Faktisk kan man mene, at Knabstrupperens unikke sind og natur har inspireret Astrid Lindgren, da hun skulle skabe fortællingen om Pippi. De er nemlig kendt for deres store energi, mod og intelligens – ligesom Pippi.

Knabstrupperen: Et tilfældigt møde blev starten på det hele

Knabstrupperracen blev skabt på det danske gods Knabstrup, der ligger mellem Kalundborg og Jyderup i begyndelsen af 1800-tallet, da en Major ved navn Christian Ditlev Lund, ved et tilfælde så en slagter fra Holbæk piske løs på en plettet hoppe, uden at hoppen syntes at tage sig synderligt af det. Majorens nysgerrighed var vakt, og han gav sig i snak med slagteren, der fortalte at han havde købt hoppen af en spansk officer. Majoren købte derefter hoppen i 1812, og dette blev starten på historien om Knabstrupperen. Hoppen blev mor til talrige afkom, og hendes søn efter en gul Frederiksborger, var en meget populær avlshingst. Det fortælles, at han havde over 20 forskellige farver, og i øvrigt var en særdeles velskabt hingst med meget god overlinie og en let og kraftig bevægelse. Alle hans efterkommere havde i flere led mange forskellige farver. De havde dog et fælles præg i lød og ikke mindst i egenskaber, der gjorde dem til Knabstruppere. Knabstrupperen er derfor karakteristisk på grund af sin farve. Den er oftest rød med stikkelhåret forpart og hvid bagpart med såkaldte ‘øllebrødspletter’. Den har mørke knæ og ofte en tynd man og hale. Kropsbygningen varierer alt efter hvilken type Knapstrupper, der er tale om, og om der er tale om hest eller pony.

Intelligent, robust og modig

Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert!

Ovenstående er et af de mest velkendte citater fra historien om Pippi Langstrømpe. Det passer imidlertid lige så godt på hendes hest, som hende selv. Rent temperamentsmæssigt har Knabstrupperen nemlig masser af energi, og så er den modig og intelligent. Knabstrupperen udvikler sig sent, har stor personlighed og kan blive meget gammel. Den bliver langhårede om vinteren, hvilket gør den til en robust hest, der kan tåle lidt af hvert. Racen har gennem de senere år blevet mere populær igen, især pga. de særlige farver, der slår igennem uanset type. Derudover er den velegnet til både spring og dressur.

Hvis du vil vide mere om Knabstrupperens avlshistorie, så læs med HER!

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce