”Vi gør det igen i år”

Af: Kirsten Egholm Jensen – medlem af Odsherreds Rideklub og islandshesteklubberne Árvakur og Faxi.

Odsherred blev i september 2014 godkendt som Danmarks første UNESCO Global Geopark og lige midt i geoparken ligger Odsherreds Rideklub.

Odsherreds Rideklub, der er under Dansk Ride Forbund, har et godt samarbejde med de lokale islandshesteklubber Árvakur og Faxi, der begge er under Dansk Islandshesteforening. Et samarbejde der nu har udviklet sig til, at vi er fælles om udvikling af naturridning samt kørsel med hest og vogn i Odsherred på tværs af foreninger og hesteracer.

I forbindelse med Odsherred Kommunes ansøgning om at blive godkendt som UNESCO Global Geopark Odsherred, blev der også taget initiativ til, at der skulle afholdes en Geopark Festival i juli 2014. Alle interesserede – private og foreninger – blev opfordret til at deltage i festivalen med et arrangement. Kriterierne for at kunne deltage var, at: Begivenheden skal være unik og særlig – gerne på steder, hvor der almindeligvis ikke er adgang til naturen – enten i sommerperioden eller hele året.

Fællesridetur i natur og historie
Odsherreds Rideklub bød ind med arrangementet FÆLLESRIDETUR I NATUR OG HISTORIE, da vi syntes det var en enestående mulighed for, at ryttere kunne deltage med egen hest og få en rideoplevelse ud over det sædvanlige.

Som sidegevinst tænkte rideklubben, at det kunne være en god anledning til at gøre omgivelserne opmærksom på, at ryttere sagtens kan færdes i respekt for naturen og dens øvrige brugere. Nina Lemkow, der er ansat som Geopark Manager i Geopark Odsherred og selv er rytter, sagde ja til at være ridende geoguide på turen 10 km. På den måde kunne deltagerne undervejs få viden om naturen, historien og om geoparken generelt.

Arbejdet med at få dispensation til ridning på stranden i juli, gennem fredede arealer og ad sommerhusveje og stisystemer gik glat igennem.

Arrangementet blev en stor succes med 32 deltagende ekvipager – heraf en del, der kom fra andre dele af Sjælland. Arrangementet fik god omtale, og blev sammen med en flot billedreportage fremlagt i forbindelse med ansøgningen om at blive godkendt som geopark.

Nu havde Odsherreds Rideklub fået blod på tanden og var ikke et sekund i tvivl, da det stod klart at Geopark Festival var kommet for at blive – selvfølgelig skulle rideklubben være med igen i 2015 og årene fremover under mottoet ”ny riderute hvert år”.

Op ad bakke
Der var bare lige den hage ved det, at i forbindelse med godkendelse som UNESCO Global Geopark Odsherred var geoparken blevet en selvstændig fond og ikke længere en del af Odsherreds Kommune.

Det blev ét langt sejt træk at få tilladelserne og dispensationerne fra Odsherred Kommune, da kommunen bestemt ikke havde de samme forventninger til ”…unik og særlig – gerne på steder, hvor der almindeligvis ikke er adgang …” som UNESCO Global Geopark Odsherred havde.

I ellevte time kom godkendelserne i hus, og det blev en forrygende 14 km lang FÆLLESRIDETUR I NATUR OG HISTORIE – igen med deltagelse af en ridende geoguide. 50 ekvipager fra nær og fjern deltog. Og havde det ikke været fordi mange ryttere overværede VM for islandske heste i Herning samme dag, var deltagerantallet blevet væsentligt større.

Større end nogensinde før
Odsherreds Rideklub stod nu i den situation, at vi både i 2014 og 2015 havde bidraget til Geoparkfestivalen med en succes, som blev omtalt i hestekredse, der rakte ud over Odsherreds kommunegrænse.

Vandene delte sig i rideklubben i forhold til deltagelse i 2016: skulle vi byde ind med endnu en FÆLLESRIDETUR I NATUR OG HISTORIE og satse på dispensation til at lægge rideturen forbi geoparkens top attraktion Vejrhøj? Eller sige stop nu, fordi arbejdsopgaven i 2015 omkring tilladelser og dispensationer havde kostet så mange frivillige arbejdstimer, at det faktisk var en opgave man ikke kunne forvente, at ”almindelige” mennesker eller foreninger kunne matche.

Men tanken om at give op var værre. Trods det store arbejde i 2015 gik vi igen i år i gang med et stort arrangement. Et endnu større, faktisk, i tæt samarbejde med Geopark Odsherred:  ”HUNDEDE HESTE PÅ VEJRHØJ” FÆLLESRIDETUR I NATUR OG HISTORIE.

Samarbejdet med Geopark Odsherreds sekretariat har fungeret optimalt, og der er indgået særaftale med Dragsholm Slot og Vejrhøjgård om ridning på deres private historiske arealer. Geopark Festival har bidraget med et beløb til dækning af professionel hjælp omkring sikkerhed på offentlig vej under arrangementet.

“HUNDREDE HESTE PÅ VEJRHØJ” – lørdag den 30. juli 2016.

Se hele programmet for Geopark Festival 2016.

Om Vejrhøj
Den kolossale randmoræne Vejrhøjbuen tårner sig op nord og vest for den gamle Lammefjords bredder. På denne bakkekrans, der blev dannet under istiden for ca. 15.000 år siden, ligger bl.a. oldtidsminderne Dutterhøje, Maglehøj, samt Esterhøj.

Som kronen på værket ligger den anseelige bronzealdergravhøj, Vejrhøj. Her 121 meter over daglig vande, står man på Sjællands tredjehøjeste punkt, og i klart vejr kan man tælle 27 kirker, heriblandt Roskilde Domkirke.

Et folkesagn fortæller, at der ved foden af Vejrhøj ligger en drage og ruger over tre guldæg.

Om Odsherreds Rideklub
Vi råder over et flot udendørs anlæg bestående af diverse dressur- og springbaner, et ridehus, der med sin længde på 20 x 80 m bruges flittigt af ride- og kørefolket. Arealet, hvor rideklubben er beliggende, er stillet til rådighed af Odsherred Kommune, og den daglige drift og vedligeholdelse sker ved frivilligt arbejde blandt klubbens 230 medlemmer. Rideklubben har flere medlemmer med islandske heste, der også er medlem af Dansk Islandshesteforening og forskellige islandshesteklubber.

juli 2016

Kilde: FerieRytter.dk

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce