Video: Kend din hests symmetri

Af: Anja Thorup Jensen, Moderne Hestehold
Cand. Scient. med speciale i hesteadfærd og -velfærd.

Den måde som hesten vælger at stille sig på – også kaldet hestens positur – fortæller både noget om, hvordan hesten har det fysisk og mentalt. Hestens positur er tæt knyttet til føleorganer – de såkaldte propioceptorer – der er placeret i led, sener og muskler. Disse føleorganer giver konstant besked til hjernen om, hvor de enkelte dele af kroppen befinder sig i forhold til hinanden og i forhold til tyngdekraften. Føleorganerne har altså stor betydning for hestens balance. Hvis hesten oplever smerte eller ubehag er det også disse føleorganer, der sender besked til hjernen om, at der her er en skade, der skal passes på. Det vil resultere i at hesten ændrer måden den står på, og søger den position, der er mest behagelig for den, hvor hesten bedst muligt aflaster det skadede / ømme område.

En veltilpas og afslappet hest kan kendes på, at dens muskler er afslappede og den vil i reglen have en afslappet holdning, hvor hals og hoved holdes mere eller mindre lavt. Den vil have rolige øjne, afslappet mule, dens øre vil typisk vende lidt ud mod siden og dens vejrtrækning vil være rolig.

En hest som af den ene eller anden grund er i alarmberedskab, vil derimod indtage en meget karakteristisk holdning med rejst hals og sænket ryg. Dens blik vil ofte være årvågent med opspilede øjne, ørene fremme og udspilede næsebor. Dens vejrtrækning vil i reglen enten være hurtig og overfladisk, eller også vil hesten holde vejret.

Hestens symmetri
Ved at se på hvordan hesten vælger at stå, kan vi således få et billede af, om den er afslappet, eller om den er i én eller anden form for alarmberedskab. Samt om hesten eventuelt har områder, som den søger at aflaste og beskytte. Ved at se på hestens muskeludvikling og  symmetri, kan vi også få et billede af om hesten bruger sin krop hensigtsmæssigt, eller om den måske har områder og muskelgrupper som den bruger mindre hensigtsmæssigt. Dette vil give et billede af, hvordan hesten bevæger sig, og hvorfor den vælger at bevæge sig på den måde, den gør.

Under tiden ser jeg heste, der har en holdning eller positur, der måske ikke er den mest optimale, men hvor man ikke umiddelbart kan konstatere nogle smerter eller problemer med bevægeapparatet. Det kan skyldes, at den skade der oprindeligt fik hesten til at placere sig i denne holdning, lige så stille er helet op, men at der er gået så lang tid, at hestens krop nu tror at denne position er den normale. Det er min erfaring, at det også i sådanne situationer er vigtigt at få løsnet de spændinger som hesten har i de forskellige typer af væv. Det er især hestens bindevæv, der gemmer på mange af de gamle spændinger. Derudover er det vigtigt at sikre at alle hestens led kan bevæge sig så frit og uhindret som muligt. Herefter skal der arbejdes med forskellige øvelser, som minder hestens krop om, hvordan det er at stå og bevæge sig mere hensigtsmæssigt.

Moderne Hestehold

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce