Vidste du det? – 6 historiske facts om de forskellige discipliner

Ridning er ikke bare ridning. Traditionen med at bruge heste til at dyrke sport og deltage i konkurrencer er ældgammel, og den rummer som bekendt utallige discipliner. De tre bedst kendte er de olympiske discipliner: dressur, springning og military. Derudover er der selvfølgelig både western, galop- og travsport, voltigering, distanceridning, konkurrencekørsel, jagt, polo, horseball (en kombination af rugby og basketball på hesteryg), polocrosse (lacrosse til hest), ringridning, working equitation, mounted games og andre ponylege, samt gangartskonkurrencer for islandske heste og andre racer. Med andre ord er hestesporten en imponerende stor størrelse, men vildest af alt, så deler disciplinerne præcis samme historie – og den er ikke så kedelig endda!

Læs også: 2021 forårs konkurrencer

Da ridning blev beskrevet for første gang

Den første, der nogensinde beskrev, hvad ridning gik ud på, var den græske historiker Xenofon. Det skete hele 300 år før Jesus blev født. I sit skrift Peri hippikes, som betyder Om ridekunsten, beskriver han den klassiske ridning. Det fungerede som hovedskrift inden for ridekunst tæt på 2000 år.

Annonce

De første hestevæddeløb

Det at bruge heste til sport og konkurrence går dog endnu længere tilbage. I det gamle Grækenland blev de Olympiske Lege for første gang afholdt, og her var både væddeløbskørsel og galopløb på programmet. Det var hele 680 år før Jesus’ tid.

Heste som helte i krig

Som de fleste også ved, så er heste flittigt blevet brugt under krige – og langt størstedelen af dem uden livet i behold. Alene under 1. Verdenskrig døde et sted mellem 8 og 11 millioner heste, mulddyr og æsler, hvilket er mindst lige så mange, som antallet af mennesker, der døde. Både som ride- og trækdyr blev hestene brugt på grund af deres enorme kræfter, hastighed og uundværlige højde, og de blev dermed lige så store helte som de soldater, der måtte ofre sig.

De klassiske rideakademier

I løbet af 1500-tallet dukkede rideakademier frem rundt omkring i Europa, særligt omkring hofferne. Beridere udviklede det, man kaldte “høj skole”, hvor de lærte hestene at springe og udføre bestemte øvelser, som var nyttige i arbejdet med dem ude blandt folket. Det var også her, at kvadrilleridning opstod, og der blev langsomt brugt lette hestetyper frem for tungere racer. I dag kan ridestilen stadig opleves, blandt andet i Den Spanske Rideskole i Wien og i Cadre Noir i Saumur i Frankrig.

LÆS OGSÅ: 5 facts om føl – vidste du det?

Annonce

Moderne hestesport

Den hestesport, vi kender i dag, er kun omkring 100 år gammel. I begyndelsen var det kun rige mænd i uniform, der var en del af det, men langsomt er sporten og dens mange discipliner blevet mere og mere folkelige. Det er særligt, fordi de uniformerede mænd ikke længere bruger heste i deres arbejde.

I 1912 blev ridning en del af de Olympiske Lege, og kvinder fik mulighed for at at deltage i 1952 – dog kun i dressur. Senere blev også ridning en del af det paraolympiske program. Det er desuden værd at nævne, at ridning i 1990’erne var én af de største sportsgrene under Dansk Idrætsforbund. For to år siden blev det talt op, at Dansk Rideforbund har omkring 70.500 medlemmer, og man regner med at ca. 100.000 danskere dyrker hestesport enten på konkurrence- eller fritidsplan.

En helt særlig tradition

Vidste du alt dette om hestesporten? Udover, at du nu er blevet klogere på, hvor de mange discipliner stammer fra, så kan du også være lidt ekstra stolt af din egen hest. Sammen med sine nulevende venner er den nemlig langt fra alene om at tjene og glæde os. I mange, mange år har de firbenedes forfædre båret os mennesker igennem tykt og tyndt og gjort alt, hvad vi har bedt dem om. Så når du tager ud i stalden for at give din hest et kys, lægger en sadel på den og sætter foden i stigbøjlen, så er også du en del af en helt særlig tradition. En tradition, hvor vi samarbejder med dyret om at dyrke en ældgammel og ikke mindst elsket disciplin -hvad enten det er dressur, kørsel, voltigering elle noget helt andet.

Læs også: Voltigeringsfinale: Vilde sejre til Tyskland og Italien

Annonce

Kilder

Den Store Danske: Hestesport

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce