3 kreative bomøvelser, der kan gavne enhver ekvipage

Ridning over bomme kan være afvekslende og skabe lidt ekstra udfordringer i den daglige træning, både for hesten og for rytteren. Men har vi ikke lidt en tendens til altid at gøre det samme? Vi lægger en, to eller måske tre bomme ud og laver en afstand, der passer til én af hestens gangarter. Og så er det ligesom det. Har du nogensinde overvejet, at bomarbejde kan være SÅ meget mere givende? Fortalt med en god, gammeldags kliché, så er det faktisk kun fantasien, der sætter grænser. Og hvis det halter med dén, så er der heldigvis hjælp at hente lige her.

Vi har hentet inspiration i bogen Creative Riding With Obstacles og fundet tre kreative bomøvelser, som kan gavne enhver ekvipage – springryttere, dressurryttere, westernryttere, islænderryttere og helt sikkert mange flere. Øvelserne kan endnu bedre end ved den klassiske brug af bomme forbedre din hests balance, styrke og smidighed og hjælpe hesten til at holde opmærksomheden på rytterens signaler. Øvelserne skal ikke udføres på én bestemt måde, og du kan sagtens udvikle dine egne måder at ride dem på. Alligevel giver vi dig et par muligheder med på vejen, som varierer lidt i sværhedsgrad. Så er du godt på vej.

Annonce

Læs også: Bomøvelser i 3 forskellige niveauer.

1234-vifterne

At bruge bomme til at danne en vifte er ikke noget nyt. Men har du nogensinde tænkt på at bruge dem til at øve en perfekt slangeline, slangebue eller til at optimere dine ottetaller? Ved at lave flere vifter, som drejer i hver sin retning, kan træne præcision og balance, hvilket for eksempel er godt lige inden et stævne.

Illustration: Lina Zacha & Barbro Lagergren – Creative Riding With Obstacles

Sådan gør du:

Lav en vifte bestående af fire bomme, hvor du lægger den første bom, så den ligger vinkelret i forhold til langsiden. Byg viften op ved at lægge de andre bomme, så de peger mere og mere hen imod kortsiden, ligesom vist på billede. Tilpas afstanden mellem bommene på midten af dem, så de passer til din hests trav. Som regel bruger man en afstand på 1-1,5 meter til det. Hvis du rider over bommene helt inde ved centrum, kan du skridte over. Hvis du rider yderst, kan du galoppere. Hvis du vil gøre det sværere, kan du lave endnu en vifte 5-10 meter ved siden af. Dens centrum skal ligge på linje med den anden vifte, men den skal laves præcis omvendt, så bommene peger hen imod den modsatte langside. På en normal ridebane kan du lave op til fire vifter alt efter, hvor tæt du lægger dem. Du kan også lægge to vifter midten af ridebanen, så de danner en slangebue.

Øvelser til 1234-vifterne

Sværhedsgrad 1 – Volte: Lav en volte henover en enkelt vifte. For at gøre det lidt sværere kan du øve det i alle tre gangarter, hvor du sætter an i henholdvis trav og galop lige efter du er kommet over bommene. På den måde kan du lave tre volter i alle tre gangarter lige efter hinanden. Det er en god måde at øve anspring og styring af hesten.

Sværhedsgrad 2 – Slangeline og ottetaller: Hvis du laver to, tre eller fire vifter, der hele tiden ligger modsat hinanden, kan du lave en slangeline igennem dem. Jo tættere de ligger, jo sværere bliver det. Der er en super øvelse til at træne slangeliner og ottetaller.

Sværhedsgrad 3 – Slangeline med volter: For at øve din hest lydhørhed og måske lære den at vente på dig, kan du lave en volte efter hver vifte. Derved skaber du en slangeline, der hele tiden afbrydes af en volte. Hvis du tilmed kan skifte mellem gangarterne i volterne, er du rigtig sej. For eksempel kan du ride skridt-trav-skridt-trav eller skridt-trav-galop-trav igennem fire vifter med en volte imellem hver.

U’et

U’et bruges ofte som en øvelse til at forbedre hestens evne til at vende for schenklerne – og det er den bestem også god til! Men her skal vi bruge den lidt anderledes. Den kan bruges i mange sværhedsgrader – lige fra almindelig ridning over bomme til sidebevægelser og bakøvelser.

Illustration: Lina Zacha & Barbro Lagergren – Creative Riding With Obstacles

Sådan gør du:

Form et U med tre bomme og læg en bom imellem. Den skal stikke ca. en tredjedel længere ud end de to bomme, den ligger parallelt med. Afstanden mellem de tre parallelle bomme svarer til en lille travafstand eller en stor skridtafstand. Hvis du gerne vil tilpasse afstanden bedre til din hests trav eller lave øvelserne i galop, kan du lave mere mellemrum mellem bommene, end det er vist på illustrationen. Vælger du at hæve én eller flere af bommene til en cavaletti eller et spring, skal afstandene muligvis være lidt større.

Øvelser til U'et

Sværhedsgrad 1 – Bomme i alle gangarter: Det allersmarteste ved U’et er, at du kan ride over en, to og tre bomme uden at skulle lægge mere end fire ud (eller tre, hvis du fjerner den, der ligger på tværs). Tilmed kan du bruge bommene i alle tre gangarter. Hvis du rider over U’et fra siden, kan du trave eller skridt frisk til hen over bommene midt på. Du kan også ride over henhodvis én og to bomme ude i siderne – og det kan du gøre i både skridt, trav og galop.

Sværhedsgrad 2 – Bomme og cavaletti: For at gøre arbejdet med bommene mere udfordrende, kan du hæve den ene eller to af bommene til en cavaletti. Ved at gøre U’ets “bund” til en cavaletti (eller måske et rigtigt spring?) kan du bruge bommene rundt om til at styre hesten lige på. Hvis du laver en cavaletti ud af den midterste bom kan du øve din hests afstandsbedømmelse og forbedre dens brug af ryggen, idet der ligger en bom både før og efter springet.

Sværhedsgrad 3 – Sidebevægelser: Den nok allersværeste øvelse kommer her. Kan du få din hest til at gå sidelæns henover bommene, uden at den rører dem? Det kræver nok en her del øvelse, men det kan være godt til at forbedre hestens lydhørhed over for dine schenkler og din vægt. Du kan også prøve at ride sidelæns på tværs henover U’et, så hesten skal løfte benene over bommene. Behøver vi sige, at du nok bør lægge ud i skridt?

Læs også: 3 bomøvelser, der hæver din dressur til et nyt niveau.

Hjulet

Den sidste øvelse består faktisk ikke engang af bomme, men af kegler eller springstøtter, alt efter hvad du har til rådighed. Det gode ved springstøtterne er, at de ikke lige så let vælter som keglerne. Det negative er, at de er noget tungere at slæbe ud på ridebanen. Derfor vil vi lade det være op til dig, hvad du vælger.

Illustration: Lina Zacha & Barbro Lagergren – Creative Riding With Obstacles

Sådan gør du:

Sæt støtter eller kegler rundt på en cirkel med ca. 2 meter imellem hver. Der skal minimum være to meter ud til hovslaget, så du kan komme rundt. Det mest optimale er at bruge 10-12 kegler, men hvis du har en lille ridebane kan du sagtens bruge færre. Øvelsen skal fortrinsvis foregå i skridt og trav, men kan også laves i galop, hvis afstanden mellem keglerne øges med en ekstra meter eller to. Du kan tjekke, om hjulet er helt rundt ved at måle længden på diameteren den ene vej og den anden vej (altså som et kryds) med dine skridt.

Øvelser til hjulet

Sværhedsgrad 1 – Indre og ydre volter: Brug keglerne til at indramme dine volter ved at ride udenfor eller inden for keglerne. Hvis du laver en indre volte, støtter kegler op om din udvendige side. Laver du en ydre volte, hjælper keglernes placering dig til at kunne gøre den helt cirkelrund.

Sværhedsgrad 2 – Halv slalom: Du kan også vælge at ride slalom imellem halvdelen af keglerne. Når du har gjort det, rider du igennem cirklen, ligesom hvis du skulle tegne en diameter igennem den. Derefter kan du lave slalom igennem den anden halvdel og tilmed gøre det den anden vej rundt. På den måde træner du intensivt hestens bøjning og lydhørhed over for dine schenkler på begge volter.

Sværhedsgrad 3 – Slalom: Du kan selvfølgelig også ride slalom hele vejen rundt. Først den ene vej, hvorefter du rider igennem cirklen og gentager den anden vej rundt. Måske tør du også forsøge i galop?

Hvis du og din hes har fået blod på tanden og gerne vil lave endnu flere kreative bomøvelser, så kan du finde hele 160 af slagsen i bogen, som er skrevet af Lina Zacha og Barbro Lagergren.

Læs også: Sådan får du en selvgående hest

Artiklen er oprindeligt bragt i juli 2019 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce