4 strækøvelser, du bør lave med din hest, efter du har redet

Alle humane sportsudøvere laver strækøvelser, under opvarmning og ’nedkøling’, men strækøvelser kan også bruges til heste. Vi har allieret os med massør Sandra Starke fra Starke Dressage & Equine Massage, og giver dig her et lille udpluk af gode strækøvelser til din hest. Alle de nævnte strækøvelser er standard strækøvelser, som kan bruges på alle heste uanset niveau. Her kan alle altså være med! Husk dog altid at tage højde for eventuelle skader osv. på din hest.

Annonce

Læs også: Ryttertræning: Strækøvelser.

Generelt om strækøvelser
For at undgå skader er det vigtigt, at du ALTID laver øvelserne, når hesten har varme muskler. Dette kan feks. være efter ridning, longering eller massage. Hvis du laver strækøvelserne på kolde muskler, kan du risikere at din hest får mindre skader i sine muskler.

 Sådan gør du:

  • Sørg for at din hest udfører strækket stille, så den ikke “kaster” sig efter godbidden/guleroden. Derved undgår du et evt. overstræk i musklerne.
  • Hold strækket i 5-10 sekunder, for at få det bedste resultat
  • Lav altid strækøvelserne ens til både højre og venstre
  • Er du i tvivl om hvilke øvelser der vil gavne lige netop din hest, så spørg din behandler. Han/hun kan helt sikkert hjælpe dig på rette vej

1: Stræk af hals til siden

I denne strækøvelse skaber man et stræk i hestens skulder og hals. Efter en endt ridetur med samling, er denne øvelse særlig god til at få løsnet og strukket skulder og hals til begge sider i forskellige former. Det er meget forskelligt fra hest til hest, hvor langt hesten vil kunne strække sig. Hvis du øver det efter hver ridetur, vil du opleve at hesten bliver smidigere og bedre med tiden. Du kan selv variere hvordan du ønsker strækket. Du kan lægge strækket mod et højt punkt eller ved et lavt punkt på hesten, alt efter hvor du ønsker strækket på hesten.  

Foto: Sandra Starke

2: Stræk af hals lige frem

I denne strækøvelse skaber man et stræk i alle halshvirvlerne. Især er denne øvelse god til at få strukket hvirvlerne i nakkeområdet (bag hestens ører). Et område som rigtig mange heste har problemer i.Derudover giver øvelsen også et stræk omkring brystbenet. Det er vigtigt i denne øvelse, at hesten strækker halsen og hovedet helt lige og at hesten står stille under øvelsen. Strækker hesten halsen skævt, er det ofte for at kompensere for en svaghed – og det er gerne netop disse svagheder, man skal afhjælpe via strækøvelser og korrekt ridning. 

Foto: Sandra Starke

Læs også: Smidighedsøvelser til den ældre hest.

3: Stræk af hals mellem forbenene

I denne strækøvelse skaber man et stræk gennem hele kroppen – fra hestens nakke til hestens hale. Denne øvelse styrker hestens overlinie og ryggen og samtidig aktiveres hestens mavemuskler. 

Foto: Sandra Starke

4: Stræk af forben

I denne strækøvelse skaber man et stræk i hestens skulder. Hvis hesten har tendens til at stive sig til den ene side under ridning, kan det ofte skyldes et problem i den ene skulder. Denne strækøvelse øger bevægeligheden omkring skulderen og giver en større smidighed. 

Foto: Sandra Starke

Om Sandra Starke

Sandra har egen dressurstald og er uddannet hestemassør. Sandra tror på, at konkurrenceheste, såvel som menneskelige atleter, arbejder meget hårdt for at opnå topresultater. Der er lagt mange kræfter i træning, fodring og behandling af hesten for at få den til at yde optimalt, og her kan massagen spille en central rolle. Sandra går op i, at man altid skal huske at lytte til sin hest, for måske kan de små signaler være et udtryk for spændinger i kroppen.

Foto: Foss Photography

Artiklen er oprindeligt bragt i juni 2019 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce