Smidighedsøvelser til den ældre hest

Det er alment kendt, at jo ældre hesten bliver, jo mindre fleksibel bliver den i sine led. Derfor kan det være svært for den ældre hest at få kroppen i gang, særligt i de kolde måneder. Her er redaktionens bud på et par smidighedsøvelser til den ældre hest, som kan hjælpe den lidt på vej til at få kroppen i gang.

Læs også: Hjælp din ældre hest i vintertiden – 4 ord du bør huske

Gør hesten klar til øvelserne

Du kan lægge ud med at binde hesten eller få én til at holde den – eller du kan bare stå inde i boksen. Sørg blot for, at I står på et solidt underlag, og at hestens fire ben er placeret lige under dens krop uden den hviler på ét af dem. Når du laver hver øvelse er det vigtigt at bemærke, hvornår hesten begynder at gøre modstand. Det gør den, når den ikke kan strække sig mere i øvelsen, og det skal man naturligvis lytte til. Efter hver enkelt øvelse bør man slippe sit tag forsigtigt, så hestens led langsomt og smertefrit bringes tilbage i sin oprindelige position. Det er vigtigt at sørge for at hesten er lidt varm i kroppen inden i går i gang med øvelserne, særligt om vinteren. Start ikke direkte når hesten har stået stille i boksen. Gå eventuelt en tur med hesten, så musklerne er kommet i gang inden i begynder smidighedsøvelserne.

Hofteøvelse

Den første øvelse går ud på at smidiggøre hestens hofte. Stil dig foran hoften og tag fat om kodeledet på bagbenet, ligesom hvis du skulle rense hoven. Med den anden hånd tager du fat om hestens skinneben og løfter benet op. Her skal benet danne en vinkel på 90 grader gennem haseleddet. Træk herefter benet videre op og derefter udad, det vil sig ind mod dig selv. Find den yderste position, hesten kan holde ud at stå i og hold strækket i 20 sekunder. Sæt ikke benet ned endnu.

Annonce

Læs også: 5 træningsråd til ridningen af den ældre hest

Bagbensøvelse

Den næste øvelse begynder, hvor den første slutter. Du skal nu flytte hånden omkring hestens ben ned til kodeledet, sådan at begge hænder holder fast om det. Stræk nu benet bagud, ligesom hvis hesten sparker, så vandret som muligt. Hold igen strækket i 20 sekunder. Sæt derefter benet ned. Gentag hofte- og bagbensøvelsen på den anden side af hesten.

Skulderøvelse

Som det næste stiller du dig foran din hest og går hen til det ene forben. Med begge hænder tager du fat om den nederste del af piben og løfter benet op fra jorden. Stræk benet ud ved at trække det ind mod dig. Hestens knæ skal holdes let bøjet, og du skal forsøge af få strækket til at sidde i skulderen og ikke i benet. For at gøre det, kan du holde fast med den ene hånd omkring den øverste de af hestens ben. Når du har strukket skulderen ud i 20 sekunder, skal du vente lidt endnu med at sætte benet ned.

Læs også: Fysioterapeutens øvelser til at sidde lige i sadlen

Forbensøvelse

Idet du vil sætte hestens forben ned efter at have lavet skulderøvelsen, skal du prøve at lade den strække knæet og kodeleddet. Hold fast med begge hånder om koden. Stræk det ikke mere ud end hesten finder det naturligt og behageligt. Gentag skulder- og forbensøvelsen på den andenside af hesten.

Annonce

Nakkeøvelse

For at smidiggøre hestens nakke kan du stille dig ved dens hofte og lokke den til at bøje sin hals. Det gør du ved hjælp af en godbid. Vis hesten godbidden og før den helt hen til dens hofte. Måske kan hesten ikke nå helt derhen med sin mule, men forsøg at få den til at holde strækket i så mange sekunder som muligt. Husk i øvrigt at give hesten godbidden, så den også har lyst til at gøre det næste gang, du beder den om det. Du kan variere øvelsen ved også at placere godbidden på bringen og på siden af maven – det vil blot få hesten til at strække sin nakke ydereligere og gøre den endnu smidigere.

Øvelserne er gode før en ridetur eller inden hesten lukkes på fold. Man kan også bruge dem som udstrækningsøvelser efter rideturen.

Læs også: Sådan forebygger du halthed

Artiklen er oprindeligt bragt i november 2018.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce