Umuligt at gennemskue, om din hest er dopet

Af Christina Kryder Pedersen Cand Agro St. Hippolyt Danmark A/S 

Doping i sport er et ”varmt” emne, og desværre har antallet af positive tests i human, international sport været stigende inden for de sidste par år. Doping i hestesporten er også et ”varmt” emne, og positive dopingtests har forårsaget, at heste og ryttere er blevet diskvalificeret eller har mistet medaljer på den konto. Inden for væddeløbssporten er det ikke kun løbet, der er tabt, men også hestens værdi, der falder. 

Doping i forhold til fodermidler er næsten umuligt at gennemskue, da det kræver en viden om de enkelte råvarer og deres aktive stoffer for at kunne vælge til eller fra. Derfor ender det ofte med, at rytteren kommer til at fravælge fodermidler, som reelt ikke udgør en dopingrisiko, men det er selvfølgelig vigtigere, at være på den sikre side, når man er i tvivl.  

På FEI’s hjemmeside findes der en søgemaskine, hvor det er muligt at indtaste et stof for at finde ud af, om det er på dopinglisten. På FEI’s hjemmeside står der, at stoffer som ikke står på den forbudte liste, ikke er forbudte at bruge medmindre de har en lignende kemisk struktur eller biologisk effekt, som andre forbudte stoffer. Dette betyder, at rytteren skal have kendskab både til den måde det virker i hestens krop samt den kemiske opbygning af de enkelte stoffer og det er en meget stor og omfattende opgave.  

Læs også: Del 2: Doping og fodring af præstationshesten

Doping og fodertilskud 

Når det gælder urtetilskud eller naturmedicin, er der tale om alle former. Det gælder uanset, om det anvendes intravenøst (i blodet), topikalt (på huden), intramuskulært (i musklen), subkutant (under huden) eller oralt (indtages/spises), da de fleste af disse midler både virker lokalt, men også har en systemisk virkning; altså bevæger sig rundt i kroppen med blodbanen.  

Analysemetoderne har også ændret sig igennem tiderne. Substanser som fx det beroligende stof acepromazin, der i 1960 ikke kunne findes i hestens urin, kan nu findes i op til fem dage efter administration. Det er også blevet lettere for den ærlige topatlet at blive taget for doping, da både kontamination fra miljø, men også tildeling af fodertilskud, hvor der ikke er en kontrolleret ingrediensliste eller registreringssystem, kan være kontamineret. 

Man taler om to forskellige kategorier, når det gælder doping: 

  • Forbudte substanser er stoffer, der af FEI er blevet dømt til ikke at have en legitim anvendelse inden for hestemedicin eller er i høj risiko for misbrug, hvis det anvendes. Dette kan være antidepressive midler, antipsykotikum eller stimulanter af nervesystemet osv. Disse stoffer må ikke findes i en hest på noget tidspunkt uanset niveauet, det findes på. 
  • Kontrollerede substanser er en liste af stoffer, som potentielt kan fremme præstationen, hvis de tildeles over et bestemt niveau. Nogle eksempler kan være antiinflammatoriske substanser, lokalbedøvende midler, bronkodilatatorer, altså midler som udvider bronkierne, hostehæmmende samt andre former for naturmedicin. Disse stoffer kan være præstationsfremmende afhængig af, hvornår det gives samt dosering. Her vil der ofte være en karenstid afhængig af, hvilket stof, der er tale om. 

Beskrivelse af enkelte substanser på dopinglisten 

Det er desværre ikke muligt at gennemgå alle fodertilskud. Denne artikel beskæftiger sig med enkelte substanser, som vurderes at være til stede i specifikke fodertilskud, eller som kan være en del af hverdagen for hesteejeren, hvilket også udgør en risiko for kontaminering af hestens foder.  

Kava (Piper methysticum) er et forbudt stof og må ikke forekomme i hesten på noget tidspunkt uanset niveau. Kava anvendes i human medicin, som et antipsykotikum, men er også anvendt mod stress, angst og søvnløshed. Piper methysticum er en grøn plante med hjerteformede blade og er anvendt i nogle beroligende fodertilskud til heste.  

Hordenin er et stof, der findes i naturen og hører til kontrollerede substanser. Det er ikke tilladt at anvende Hordenin til heste. Men det er meget svært at undgå, eftersom stoffet findes naturligt i mange fodermidler, herunder visse korntyper og græsser. Det kan derfor ikke elimineres helt. Hordenin har antibiotiske egenskaber, som også stimulerer frigivelse af noradrenalin hos pattedyr. Noradrenalin stimulerer frigivelsen af energi i hesten, hvilket anses for at være præstationsfremmende.  

Dimethyl sulfoxid (DMSO) hører også til kontrollerede substanser. DMSO findes ofte i fodermidler, som fx lucerne, og eftersom lucerne er et naturligt fodermiddel til heste, så vil det kunne findes i små mængder i hesten. DMSO er som medicin brugt som topikale (på huden) antiinflammatoriske og smertelindrende midler. 

Salicylsyre hører også til under kontrollerede substanser, da det er en normal metabolit i hestens urin. Den findes i mange forskellige typer planter, herunder specifikt i lucerne og i barken fra piletræer. Som medicin anvendes salicylsyre som et antiinflammatorisk middel i cremer eller salver til hudinfektioner eller lignende. Derudover findes der midler mod sur stråle med salicylsyre. 

Morfin ved vi alle er et forbudt stof. Der er derfor ingen øvre grænse for, hvor meget morfin der må findes i hesten. Morfin udvindes af opiumvalmuen, og ofte ses der valmueblomster på kornmarker, hvilket kan udgøre en risiko, hvis hesten fodres med korn fra egne marker, hvor der er mindre kontrol. Birkes er de modne frø fra opiumvalmuen. Findes der birkesfrø eller hele valmueblomster i det korn hesten fodres med, bør der her søges veterinær rådgivning i forhold til dopingrisikoen. Morfin og andre opiumalkaloider findes hovedsageligt i valmuens mælkesaft, men birkesfrøene kan blive forurenet med mælkesaft og dermed indeholde opiumalkaloider. Opiumalkaloider findes også i andre planter som fx giftsalat, der findes naturligt på danske marker. Morfin påvirker hestens centralnervesystem og virker smertelindrende, hostelindrende samt angstdæmpende. 

Læs også: Del 2: Doping og fodring af præstationshesten

Koffein er en methylxanthin-alkaloid og findes i høj grad i naturen. Koffein hører under kontrollerede substanser og virker mildt stimulerende på centralnervesystemet samt udvidende på bronkierne og blodkarrene. Under xanthin-alkaloiderne hører også theophyllin fra te og theobromin fra chokolade. Det er blevet vist, at hvis en hest fodres med 10 M&M’s med peanuts, giver det en påviselig koncentration af theobromin og koffein i urinen i op til 48 timer. 

Baldrian stammer fra roden af valerianeplanten og kan findes på dopinglisten som valerenic acid under kontrollerede substanser. Valerenic acid er en syre, som er en del af den essentielle olie, der findes i valerianeplanten. Baldrian har en beroligende virkning og anvendes ofte mod stress, angst, uro eller mod søvnløshed.  

Djævleklo er en urt, som har det botaniske navn Harpagophytum procumbens og findes på den kontrollerede liste. Djævleklo har en antiinflammatorisk effekt og har været brugt til mange ting igennem årene, herunder mod forstoppelse, nyre- og galdesten samt gigtlidelser. Det er også vist at have en positiv effekt på rygsmerter, ledbetændelse, lændesmerter, muskelsmerter samt mave- og leverproblemer.   

Hvem er den ansvarlige og hvad kan man gøre? 

Det er rytterens, trænerens og veterinærens ansvar at holde sig opdateret på ændringer i forhold til dopinglisten samt at kende detaljerne omkring det tilskud eller medicin, hesten får. Uvidenhed kan desværre ikke bruges som forsvar mod en positiv dopingtest. 

Derfor er den generelle anbefaling fra FEI: 

  • At sætte sig selv samt alt personale, der skal have noget med hesten at gøre i tiden op til og under stævnerne, ind i virkning og funktion af alt foder og fodertilskud, som hesten får.  
  • At føre logbog for at kunne dokumentere, hvilke fodertilskud, hesten har fået, samt hvor meget og hvornår. 
  • At have et tæt samarbejde med veterinær op til og under stævnerne. 
  • At have et tæt samarbejde med foderproducenten og evt. få bekræftet skriftligt, at fodertilskuddet ikke indeholder stoffer, der er på dopinglisten.  
  • Anvend udelukkende foder og tilskud fra anerkendte producenter, som har et certificeret registreringssystem, hvor batchnummer kan spores. 
  • Er der nogen som helst tvivl om tilskuddets indhold, eller om der evt. kunne være risiko for substanser på dopinglisten, så lad være med at bruge det. 

Referencer 

  • FEI homepage: https://prohibitedsubstancesdatabase.feicleansport.org/search/ 
  • Geor, R.J., Harris, P.A., Coenen, M. 2013. Equine Applied and Clinical Nutrition, Health, welfare and Performance. Saunders, Elsevier, Edinburgh 
  • National Research Council (NRC). 2007. Nutrient Requirements of horses, 6th ed. Washington, DC: National Academy Press. 

Læs også: Ingen doping hos heste og ryttere i Rio

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce