Do’s & don’ts: Sådan håndterer du sår hos din hest

Det er aldrig sjovt, når ens hest er kommet til skade og har fået et sår. Det kan derfor også være svært at vurdere, hvad du skal gøre, og om dyrlægen skal kontaktes. Vi har derfor samlet den vigtigste viden omkring sår og sårbehandling, så du er godt klædt på til hvis uheldet skulle være ude. Om ikke andet ved du, hvad du skal have styr på, inden du ringer til dyrlægen.

Annonce

Vurder såret

Når du skal vurdere din hests sår, skal du særligt kigge på fire ting: Sårets omfang, dets placering, sårets tilstand og sårets alder.

  • Sårets omfang og størrelse har betydning for dets helingsproces. Du skal dog også være opmærksom på sårets dybde. Selvom såret ikke ser særligt stort ud, kan det sagtens være dybt.
  • Placeringen af såret har også betydning for helingsprocessen samt sårets alvor. Hvis det er placeret midt på hestens bringe, eller et andet muskelfyldt sted, er det ikke nær så alvorligt, som hvis det er placeret på hestens ben. Her er der større risiko for at hestens sener og led er beskadiget.
  • Kig på sårets tilstand – er det et rent og lige skåret sår, eller er det beskidt og muligvis inficeret? Dette har også betydning for sårets alvor.
  • Til sidst skal du være opmærksom på sårets alder. Hvis såret skal syes, må det ikke være mere end 8 timer gammelt. Hvis såret er alvorligt, og du vil kontakte dyrlægen, skal du altså ikke vente alt for længe. Jo ældre såret bliver, jo vanskeligere bliver det at behandle.

Læs også: Ny hest? Sådan integrerer du den i flokken

Hvornår skal du kontakte dyrlægen?

På baggrund af din vurdering af såret, skal du beslutte om dyrlægen skal komme og se på det, eller om det kun er en overfladisk skramme, som du selv kan klare. Hvis du er i tvivl, er det altid bedre at få en dyrlæge ud og være på den sikre side, så du undgår infektion og en svær helingsproces.

Når først behandlingen af såret er begyndt, skal du være særligt opmærksom på om din hest får feber, ikke vil spise sin mad, hvis forbindingen lugter grimt, eller hvis der opstår hævelse omkring såret eller benene. Hvis dette skulle ske, skal dyrlægen kontaktes, da det kan være tegn på infektion.

Annonce

Hvad skal du gøre?

Hvis såret skal behandles af en dyrlæge, skal du ikke gøre andet end at skylle såret med koldt vand og eventuelt lægge en kompresforbinding, hvis såret bløder meget. På den måde holder du det rent og stopper blødningen. Du skal altså ikke begynde at smøre skinhealer eller andet på. Hvis du skal gøre andet end at holde såret rent, vil din dyrlæge fortælle dig det.
Hvis du vurderer, at du ikke behøver en dyrlæge til at se på såret, skal du skylle såret med rent vand og holde det rent med klorhexidin.  

Læs også: Rytterproblemer: Sådan behandler du bedst sår og vabler

Kilder

Netdyredoktor: Sår hos heste

Evidensia: Sårskader hos heste

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce