Ny hest? Sådan integrerer du den i flokken

Vi kender alle til skrækhistorier, når det kommer til at integrere en ny hest i flokken. Mange har stået i en situation, hvor de har lukket den nye hest ud til de andre, og situationen er eskaleret og kommet ud af kontrol. Din stakkels hest bliver jagtet rundt, løber gennem hegnet, bliver mast op i et hjørne, sparket eller bidt. Heste kan desværre være nogle intolerante væsner, når det kommer til beskyttelse af deres flokmiljøer. Så at flytte hesten til et nyt sted, handler det om at skabe et så trygt miljø som muligt. Tag ‘integrationsprocessen’ stille og roligt. Vi har samlet en række råd i denne artikel.

Spørgsmål, du bør stille dig selv

Nøglen til at introducere enhver hest til en ny stald er at være organiseret. Det er derfor en god idé at lave en risikovurdering af din hest på forhånd, hvis ikke du kender den så godt:

  • Hvor kommer den fra?
  • Hvordan har den tidligere gået på fold – i større eller mindre grupper?
  • Hvordan opfører den sig socialt?
  • Er den lavt- eller højtstående i hierarkier normalt?
Annonce

Alle disse spørgsmål giver god mening at spørge dens tidligere ejer om, når du overtager din nye hest. Hvis du har haft din hest i mange år og har flyttet den til et nyt sted, så kender du heldigvis allerede svarene.

Hvilken rang, din hest havde i sin gamle flok, betyder meget for dens integration i en ny.

Ankomsten

Sørg for, at din hest ankommer til dens nye stald i dagslys. Selv om heste ser bedre i mørke end mennesker, kan de alligevel bedre danne et overblik over deres (nye) omgivelser i dagslys. Et godt tidspunkt for ankomst er eftermiddag, for så kan hesten bruge resten af dagen og natten til at vænne sig til sin boks og slappe af. Hvis den skal gå i løsdrift, er det en god idé at lade den være alene det første døgns tid, for flytninger er generelt meget stressende for en hest. Husk også rigelig med stråfoder, så den har noget at beskæftige sig med.

LÆS OGSÅ: Husk hesten, når du flytter hesten

Gå tur langs hegnet

Næste morgen, før de andre heste lukkes ud, bør du gå en tur rundt på folden med din hest, hvor den får lov til at se hegnet. Hestens rummelige fornemmelse er ret god, og det hjælper den til at fornemme, hvor langt den kan løbe væk, når du laver denne lille øvelse. Husk også at vise den vandkaret, så den ved, hvor den kan få vand. Er din hest løsdriftshest, anbefaler vi, at du går turen med den ved ankomsten.

Langsom integration

Om du nu skal lukke hele flokken ud til den eller bare en enkelt hest ad gangen, må bero på din egen vurdering af flokken og af din hest. Giv gerne din hest et par klokker eller gamacher på, og lad den beholde grimen på, så du kan fange den, hvis situationen bliver farlig. En god tommelfingerregel er, at der skal være rigelig plads rundt om hestene, så jo større en fold jo bedre.

Hvis du lukker hestene ud enkeltvis, så start ikke med flokkens overhoved. Hesten øverst i hierarkiet føler sig sjældent truet, med mindre din nye hest er aggressiv. Det er hestene længere ned i hierarkiet, du skal være opmærksom på, for de kan føle sig truet af en ny hest. Den ”nederste” hest ser måske chancen til ikke længere at være nederst, og derfor kan den pludselig finde på at markere sig overfor den nye hest.

Annonce

I de fleste tilfælde går integrationen af en ny hest i flokken stille og roligt. Sørg dog altid for at have lidt sårbehandlings-remedier og nummeret til dyrlæge/smed i nærheden hvis uheldet skulle være ude. Og husk nu på, at du ikke skal gå imellem to heste, der slås. Brug din stemme, vift med en pisk, eller kast dit træktorv i retning af dem.

Hvis du har andre gode råd, hører vi gerne fra dig. Deltag i debatten på vores Facebookside eller få gode råd fra andre hesteejere.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce