Anerkendt ekspert: Umuligt at opnå korrekt samling blot ved at hive i tøjlerne

Samling af hesten er en rejse, som starter så snart vi begynder at træne hesten. For at opnå den korrekte samling er det ifølge Gillian Higgins vigtigt at acceptere, at det kræver tålmodighed, tid og flere års træning af hestens musculoskeletale system for at komme dertil. Med andre ord er der ingen genveje, hvis man vil gøre det rigtigt.

Hesten skal være klar

Ifølge Gillian Higgins er det ikke muligt at opnå korrekt samling blot ved at hive i tøjlerne. Hesten skal være på et korrekt træningsniveau for at kunne udføre øvelsen, da den kræver en markant portion styrke og smidighed. En hest som ikke træningsmæssigt er på det niveau, kan ganske simpelt ikke udføre øvelsen korrekt. Og faktisk har den også en øget risiko for skader på både muskulatur og ligamenter.

Gillian Higgins

Gillian Higgings er en internationalt anerkendt ekspert inden for fysisk terapi til mennesker og heste. Hun driver virksomheden Horses Inside Out, hvor hun afholder kurser, messer og foredrag om hestens anatomi og biomekanik. Hun er forfatter til flere bøger om hestens bevægelse og anatomi samt træning ud fra et anatomisk perspektiv.

Læs også: Dressurtræning: 5 forudsætninger for at lave en god overgang

Benenes position fortæller om kroppens holdning

Benenes position afslører kroppens holdning. Kort fortalt bør den øverste del af forbenet være parallel med den nederste del af bagbenet, når hesten bevæger sig. Her indtager kroppen en sund og balanceret holdning.

Annonce

Hvis hesten ikke har nok styrke og balance, kan den have tendens til at bevæge sig uhensigtsmæssigt. Ryggen kan hænge, og den parallelle linje mellem for- og bagben, som er beskrevet ovenfor, vil mangle. Hesten vil på sigt få udfordringer i sin krop, fordi den slider uhensigtsmæssigt på nogle strukturer i kroppen, mens andre bliver brugt for lidt.

Denne hest vil også have svært ved at opnå korrekt samling af den simple grund, at kroppen mangler den styrke der skal til.

Samling fra et anatomisk perspektiv

I samling bevæger tyngdepunktet sig bagud. Som en del af det bliver hestens skridt kortere og bagparten sænkes. For at hesten kan bevæge sig korrekt i samlingen kræves der blandt andet, at den aktiverer coremuskulaturen. Det kan den kun gøre, hvis disse muskler er trænet korrekt.

Hvorfor overhovedet samle hesten?

Ifølge Gillian Higgins er der flere fordele ved samlingen, men også i høj grad ved rejsen dertil. Træningen mod samlingen er særligt god for:

  • Udvikling af optimal rygholdning og styrke
  • Styrkelse af bagparten
  • Styrkelse af core- og mavemuskler samt brystslyngen
  • Toning af musklerne, som bærer rytteren
  • Forbedring af balance og muskelkontrol

Læs også: Læserne om dressur: Det skal være en dans, ikke en kamp

Gode øvelser til samlingen

Der er flere øvelser, som er gode til rejsen mod den optimale samling.

Tilbagetrædning

Tilbagetrædning er ikke en naturlig bevægelse for hesten, men ifølge Gillian Higgins er øvelsen intet mindre end genial, hvis den udføres korrekt. Tilbagetrædning hvor hesten går lange skridt baglæns med hovedet sænket toner core muskulaturen samt løfter, runder og styrker ryggen. Øvelsen kan udføres både fra jorden og fra ryggen.

Overgange

Overgange optimerer hestens balance, skridtlængde og gangarter. Træning af overgange styrker og smidiggør desuden hestens ryg og er med til at bygge en stærk kropsstamme hos hesten.

Hjørner

Ridning rundt i hjørner er en god måde at træne hestens balance og formgivning. For at hesten kan bevæge sig balanceret rundt i et hjørne uden at miste fart eller kropskontrol, kræver det masser af træning.

KILDE

“Posture and Performance – Principles of Training Horses fra the Anatomical Perspective” af Gillian Higgins

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce