Den gode overgang er nok én af dressurkunstens sværeste øvelser. Uanset niveau, så kommer man aldrig udenom den – så det er bare om at klø på til teknikken sidder på rygraden. Her dykker vi ned i overgangen som et generelt træningsfænomen, hvilket betyder, at du kan bruge teknikkerne uanset, om du rider hesten fra skridt til trav, fra galop til skridt eller noget helt tredje. Med redaktionens bedste råd, hjælper vi dig med at lave dem alle jeres overgange så gode som overhovedet muligt.
Læs også: Sådan opnår du den optimale skridt
Forudsætningerne for en god overgang
Grundlæggende er der fem ting, man kan arbejde på for at lave en bedre overgang, end man gør i forvejen. Nøgleordene er, at hesten skal være foran hjælperne, der skal være god kontakt mellem hest og rytter, der skal være rigeligt med energi, men samtidig skal hesten også være afslappet, og så skal den være ligeudrettet.
1. Foran hjælperne
At hesten skal være foran hjælperne betyder, at den skal være hurtigt fremme for dine signaler og reagere prompte, når du beder den om noget. Er den ikke foran hjælperne, skal du trykke til den imens du rider, ind til den kommer mere op i skuldrene og ryggen. Hvis ikke den svarer, så må du lave presset endnu større, indtil den reagerer kvikt. Kort sagt skal du have fornemmelsen af, at din hest at går foran dig, men at den venter på dig. Først da er I klar til at lave en god overgang.
2. Kontakt
Tæt knyttet til det hører kontakten mellem dig og din hest. Hesten skal hele tiden mærke, at du er til stede omkring den både med dine hænder, vægt, lår og schenkler. Det betyder ikke at du skal sidde uroligt, rykke hesten i munden eller hele tiden give den et prik i siden. Du skal bare arbejde med den; trykke den lidt frem, lave en halv parade og så vupti, så har den pludselig også lavet en lynhurtig overgang. Hesten skal bare mærke at du er der, så den er klar til at reagere.
3. Energi
Den konstante kontakt til hesten skal desuden være med til at sikre, at hesten bevarer energien – også selvom der er tale om en overgang, der går ned i “gear”, fx fra galop til trav. Energi er vigtigt, fordi det er med til at få hesten hurtigt videre efter overgangen. Og så gælder det i øvrigt – som de fleste heldigvis er helt klar over – at alt, hvad man træner af øvelser på en hest, kræver energi. Hvis hesten mangler energi, vil den heller ikke være i stand til at gå fremme foran hjælperne, og så går den bæring, som hesten har så hårdt brug for i en overgang, principielt tabt.
4. Afslappethed
At hesten skal være energisk i overgangene betyder dog ikke, at den skal være anspændt. Tværtimod, så skal den være så afslappet som muligt, og det gælder også rytteren. En overgang bliver 100% rarest at være i og ser både flottest og mest ubesværet ud, hvis den sker så afspændt som muligt. Det er vigtigt, at hesten bruger det moment, hvor den laver overgangen, til at spænde af og puste ud. Denne afslappethed opnår du kun, hvis hesten i det hele taget er afslappet under rideturen. Og her er det pudsigt nok energi, der skal puttes i den iltre hest for at få den til at slappe bedre af. Løsgørende arbejde og et hav af halve parader, samtidigt med at hesten rides fremad, er som regel, hvad der skal til.
5. Ligeudretning
Til sidst er der ligeudretningen. Hesten må gerne være stillet i overgangen, men bagbenene skal flugte med det spor, forbene træder i, så den er lige i ryggen. Ellers vil den ikke kunne bære sig korrekt ind i overgangen. Det betyder altså, at du sagtens kan lave en overgang i et hjørne, som oftest er lettere end at gøre det på langsiden, hvis bare du husker at holde din hest lige.
Overgange handler om sekunder
Tænk engang… Alt det ovenstående skal du have komprimeret ned i én bevægelse som varer et enkelt sekund. Det er det, der gør overgangen til så svær en øvelse.
Det handler også om sekunder, når du skal forsøge at korrigere din hest i overgangen. Hvis hesten for eksempel misforstår dit signal og måske tror, at den skal sætte helt ned i skridt i stedet for blot at gå fra galop til trav, så skal du i sekundet, den tøver, nå at fortælle den, at den skal holde sig fremme i trav. Der er derfor, at man skal ride frem i en overgang, også selvom den går ned gangart.
Læs også: Undgå overtræning: Husker du, at give din hest pauser undervejs?
Analyser dig frem til problemet
Det kan også være, at din hest tror, at den skal sætte an i galop i stedet for i trav, når du beder den gå frem fra skridt. I så fald kan det være kontakten eller afslappetheden, den er galt med. Med andre ord skal du hele tiden forsøge at analysere dig frem til, hvilken af de fem ovenstående faktorer, der er skyld i de problemer, som du måske oplever i arbejdet med overgangene.
Er hesten foran dine hjælpere? Er den energisk, men afslappet? Og er du som rytter i stand til at holde hesten ligeudrettet og hele tiden sørge for, at I har god kontakt? Gennemgå det i dit hoved når du rider – så skal de overgange nok komme til at sidde i skabet en dag!