Skal du prøveride heste? Part 2

Foråret er over os, og det kan føles som en oplagt tid at lede efter en ny hest. Det er en stor overvejelse, som du bør tænke over i lang tid. Få gerne hjælp fra erfarne hestemennesker og fagpersoner, og tag ikke nødvendiges den første og den bedste hest. Det kan nemlig tage sin tid at finde din nye makker. Her har vi nævnt nogle ting, som du skal være opmærksom på, når du prøverider heste. 

Vi har delt artiklen om prøveridning op i to, og her får du de første fem ting ud af 10. 

Det er ofte en ting, man glæder sig til, når man skal til at lede efter en ny hest. Men for mange bliver det også en lang og nogle gange hård kamp. Selvom I på papiret passer godt sammen, kan det være svært at finde det rette match, både personlighedsmæssigt, økonomisk og ridemæssigt. Nogle køber hesten uden at have set den, andre skal prøve 20 heste, før de finder et match. Men uanset hvordan du gør det, har Malgré Tout her samlet 10 ting, du bør være opmærksom på, når du tager ud og møder en potentiel ny hestepartner. 

Læse første artikel her 

Annonce

Nummer 6: Observer hestens adfærd 

Observer hestens ageren med andre heste og mennesker – både på folden og på staldgangen. Virker den glad, udadvendt og tilfreds, eller virker den slukket, sur eller fjern. Hvis det sidste er tilfældet, kan det være tegn på smerte eller mistrivsel. Kig også på, om hesten gladeligt går med ind fra fold og siger ja tak til at blive sadlet op. Observer hesten når den står bundet, bliver striglet, får sadel og hovedtøj på. Der kan her være mange små tegn på, om hesten er tilpas i samværet med mennesker, eller om der er noget, som generer. Observer også hestens adfærd på banen, ved opstigning og under ridning. Vil den for eksempel ikke hen til skamlen, kan det være et tegn på, at der er noget dårligt forbundet med, at rytteren sidder på ryggen. Hvis du noterer nogle af disse ting, så spørg sælger, da der kan være mange grunde til hestens adfærd, som er værd at forstå.  

Læg også mærke til hestens udtryk, efter den har været redet. Virker den anderledes, nedslået eller måske stresset? Eller er hesten afslappet og afspændt i musklerne? Det kan fortælle meget om, hvordan den daglige ridning er for hesten. 

LÆS OGSÅ: Genkend hestens konfliktadfærd

Nummer 7: Sørg for, at ejeren rider først 

Når I når til det punkt, hvor du rent faktisk skal prøveride hesten, så kan det være en god idé, at ejeren rider først. Herved får du et godt billede af, hvordan dens daglige træning ser ud. Sørg for, at ejeren rider hesten i alle tre gangarter (hvis den kan), og bed eventuelt også om at se nogle af de lidt sværere øvelser, som hesten kan. Her kan den hestefagkyndige person, du har med, også få reelt indtryk af, hvordan hesten går og reagerer på forskellige hjælpere og situationer. Desuden vil du også få en fornemmelse af, hvordan hesten føles i det, du sætter dig op, efter at ejeren har redet. Som vi alle ved, kan heste agere anderledes under en ny rytter, og derfor vil du i nogle tilfælde ikke få et reelt billede af hesten ved kun selv at ride den. 

Husk ikke at have for høje forventninger. Det kan være svært at kende knapperne på en fremmed hest, og det kan tage lidt tid før I får tillid til hinanden og finder hinanden. 

Nummer 8: Rid uden for ejendommen 

Selvom hesten ikke nødvendigvis skal være en skovturshest, kan det være rigtig godt for alle typer af heste at komme ud på tur en gang imellem. Derudover kan det at prøve hesten udenfor give en klar indikator på hestens sind og reaktionsmønster, hvis den eksempelvis bliver forskrækket. 

Sørg dog for, at alle sikkerhedsaspekter er i orden, og hav en sikkerhedsvest på, hvis du føler behovet. Snak eventuelt med ejer først, om hesten er vant til at gå ud på tur, eller om den aldrig har været uden for ejendommen. Hvis det sidste er tilfældet, er det for stor en mundfuld for hesten at kapere en ny rytter og turridning på samme tid. I stedet for kunne I prøve at ride rundt på grunden, hvor man normalt ellers ville trække hesten. Her kan du måske opnå en fornemmelse af, hvordan den reagerer, hvis noget flagrer i vinden, eller en fugl flyver tæt forbi. Det kan være med til at give dig en fornemmelse af, hvordan hesten vil reagere i pressede situationer. 

LÆS OGSÅ: 4 grunde til, at enhver hest fortjener at ride i naturen

Nummer 9: Tag ingen forhastede beslutninger 

Pas på med at tage alt for hurtige beslutninger. Selvom noget føles helt rigtigt i maven, kan det være godt at have en snak med den eller de personer, du havde med. Vend alting med den hestefagkyndige person, de har måske set noget, du ikke selv kunne se. 

Hvis du også deler din hverdag med en partner eller en familie, kan du også vende det med dem. Passer den type af hest ind i jeres hverdag? Det er altid godt givet ud at vende hesten med nogle mennesker, som kender dig godt – både i stalden og udenfor stalden. 

Det behøver ikke være et endegyldigt ja eller nej, og der er også noget, som hedder måske. Og det kræver ofte, at du tager ud og besøger hesten igen. Det er en god idé at prøve at ride hesten flere gange, men prøv også at besøge den et par gange, hvor I ikke rider. Her er der god grobund for, at I lærer hinanden lidt bedre at kende, inden du laver en bankoverførsel. 

Sørg for at bruge en dyrlæge du stoler på. Foto: Trine Bjørn Puggaard

Nummer 10: Handelsundersøgelse 

Når du har taget beslutningen, så skal hesten igennem en handelsundersøgelse. Her er det en rigtig god idé at få din egen dyrlæge til at lave en grundig undersøgelse af hesten. Det er vigtigt, at det er en dyrlæge, du stoler på, og ikke nødvendigvis er sælgers dyrlæge, eller en, de kender. Her skal interessen nemlig ligge hos dig og ikke sælgers. Når der laves handelsundersøgelse, inkluderer det ikke røntgen, men snak med din hestefagkyndige person, du havde med, samt din dyrlæge om dette er nødvendigt. Sørg også for at få lavet en køber/sælgererklæring, hvor ejeren vil skrive under på hestens sygdomshistorik. Her vil du stå meget bedre i en eventuel handelssag. 

Har du overvejet alle disse ting grundigt? Så er der vist kun tilbage at sige held og lykke med jagten på din næste hestemakker, som du forhåbentligt skal dele de næste mange år med!

Kilder:

Agria: Handelsundersøgelse af hest – sådan foregår det

Agria: Køb af hest: Undgå disse faldgruber

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce