Genkend hestens konfliktadfærd

Ved du, hvad det kan betyde, når din hest slår med halen, eller når den får store øjne? Det kan faktisk være tydelige tegn på at hesten er utilpas. 

Mange reaktioner, hvor hesten udfører en anderledes adfærd, kan selvfølgelig skyldes flere ting. Det er derfor vigtigt, at du altid forholder dig til den konkrete situation. Er der noget, som irriterer din hest?

Det kan være alt fra insekter til udstyr, som ikke sidder ordentligt. Husk altid at undersøge hvad der ligger bag ved hesten adfærd.  

Annonce

Konfliktadfærd er, når hesten med sin krop prøver at fortælle dig, at den oplever ubehag i en given situation. Det kan være den gør det, fordi den ikke kan få lov at gøre det som den gerne vil, eller den er splittet imellem sine handlemuligheder. I naturen ville den formentligt kunne fjerne sig selv fra det, der er ubehageligt, men det kan være sværere for den, når vi mennesker håndterer den. Dermed skaber det en konfliktadfærd, når den eksempelvis ikke kan fjerne sig fra det, som gør den bange, eller hvis den ikke kan opsøge mad, når den er sulten.  

LÆS OGSÅ: Har du en mentalt sund og veltilpas hest? 

Vi kommer ofte – mere eller mindre ubevidst – til at give vores heste tvetydige signaler. Det er med til at skabe konfliktadfærd i hesten. Grib altid ind hurtigst muligt, hvis du ser konfliktadfærd hos din hest!  Det stresser hesten unødvendigt, når kortisolniveauet stiger, og det giver risiko for eksempelvis mavesår.  

I sidste ende kan langvarig konfliktadfærd gøre, at din hest bliver tillært hjælpeløs, også kaldet slukket. Den har erfaret, at dens signaler ikke bliver hørt, og dermed vil den lukke ned. Derfor er det vigtigt, at du reagerer og lytter til din hest.  

LÆS OGSÅ: Konfliktadfærd hos islandske heste 

Slår med halen

Det kan selvfølgelig skyldes, at der er et insekt, som irriterer din hest. Hvis det ikke er tilfældet, og din heste gentagende svinger med halen fra side til side – enten under håndtering eller ridning – kan det være en konfliktmarkør, som du skal være opmærksom på. Hvis hesten oplever, at det ikke er nok at slå med halen, kan det ofte følges op med, at hesten løfter bagbenet og lægger op til at sparke.  

Spids mule

Mulen er også en stor del af hestens måde at kommunikere på og fortælle, hvis den oplever smerte eller ubehag. Hvis hestens mule bliver spids, og den skyder overlæben længere frem end underlæben, bør du reagere. Sker det under ridning, vil hesten også ofte åbne munden. Generelt er hestens mule enormt følsom, og den sanser og udtrykker mange ting med den.  

Store øjne

Hvis du kan se det hvide omkring iris i din hests øjne og det ikke normalt står frem, samt den får mere trekantede øjne, bør du også reagere. Ofte vil hesten vise pain face, hvis den har ondt, og her er øjnene en af de ting, du kan holde øje med.  

Firkantede næsebor

Du har sikkert set en hest, som pruster, så næseborene udvider sig og bliver anspændte. Hvis det ikke sker, imens din hest eksempelvis bliver forpustet, bør du også reagere. Under normale omstændigheder skal din hests næsebær være runde, men hvis den for eksempel er anspændt, vil næseborene bliver mere firkantede.  

Vidste du at ...

At heste ikke gaber af samme grund som os mennesker, og faktisk kan det være hestens måde at forsøge at håndtere stressede situationer på. Læs mere om hvorfor hesten gaber her

Slår med hovedet

Når din hest kaster hovedet op og ned eller frem og tilbage, kan det selvfølgelig også skyldes insekter eller udstyr, som irriterer den, men hvis ikke det er tilfældet, kan det også være en konfliktmarkør.  

Det er dog også værd at undersøge, om din hest lider af head shaking-syndrom.  

LÆS OGSÅ: Betyder negativ forstærkning afstraffelse?

Flugt

Hesten er et flugtdyr. Hvis den oplever tilpas meget smerte, frustration eller ubehag, vil den gøre alt for at komme væk fra situationen. Derfor vil den formentligt begynde at bukke, stejle eller flygte, hvis den ikke kan finde en anden udvej, eller du ikke reagerer på de tidligere konfliktmarkører. Ofte vil hesten have udvist flere konfliktmarkører før den tyer til at bukke, stejle eller flygte. Men hvis man som rytter ikke genkender disse konfliktmarkører, kan det virke som om hesten bukker eller stejler ud af det blå. 

10 gode råd fra Dyrenes Beskyttelse
  1. Vær opmærksom på din hests adfærd  
  2. Lær, hvad din hests adfærd betyder  
  3. Giv ikke tvetydige signaler til hesten (eksempelvis ved at bede hesten om at gå frem, imens du stopper med tøjlen), vær i stedet præcis og konsekvent  
  4. Straf aldrig din hest for at udvise konfliktadfærd  
  5. Udviser hesten konfliktadfærd, find da årsagen til konflikten og fjern den  
  6. Gennemgå hele hestens hverdag, fra opstaldning, fold og foderforhold til træning  
  7. Forlang aldrig mere, end hvad der er fysisk og mentalt muligt for din hest at udføre  
  8. Kan du ikke finde årsagen til hestens konflikttilstand, kontakt da en dyrlæge, da konflikten kan skyldes, at hesten har ondt  
  9. Er hesten ikke syg, kontakt da en professionel træner  
  10. Hjælp hinanden. Vær opmærksomme på hinandens heste, og forsøg sammen at løse problemet.  

Kilder

Dyrenes Beskyttelse: Konfliktadfærd hos heste
Agria Dyreforsikring: Hestens naturlige adfærd
Salfarm: Din hests ansigt afslører smerter

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce