Konfliktadfærd hos islandske heste 

Hestesportsorganisationer er forpligtet til at sikre konkurrencehestenes velfærd, og de fleste organisationer ser hestevelfærd som deres højeste prioritet. Ikke desto mindre overser vi ofte de små tegn på ubehag, som heste udviser, under konkurrencer.   

Det fortalte Janne Winther til en præsentation for den 18. Equitation Science konference, som i år blev afholdt på Hartpury Universitet i England. 

 Janne Winther har netop foretaget en undersøgelse, hvor hun og hendes kollegaer fra Århus Universitet, har set på konfliktadfærd hos islandske heste, der konkurrerer på højeste niveau i Island. Konfliktadfærd, som åbning af munden, pludselige hovedbevægelser, uønskede forandringer i gangarterne og pisken med halen, kan indikere et tegn på frustration. 

LÆS OGSÅ: Tølt: Sådan træner du den behagelige gangart

 
Meget lidt viden om konfliktadfærd 

I en tidligere undersøgelse af 150 dressur- og springheste, der deltog i en international konkurrence, observerede en polsk forskergruppe en høj forekomst af konfliktadfærd. I gennemsnit observerede forskerne konfliktadfærd 19 gange i minuttet for dressurheste og 14 gange i minuttet for springheste. ”Vi ved meget lidt om konfliktadfærd hos islandske heste, og der har indtil nu ikke været foretaget nogle lignende undersøgelser for islandske heste på eliteplan”, fortæller Janne Winther Christensen. Derfor har forskerne set på konfliktadfærd som tidligere var beskrevet hos varmblodsheste. Desuden undersøgte de om der var nogle adfærdstræk hos islandske heste, som ikke tidligere var blevet beskrevet hos varmblodshestene.  

Islandske hestestævner foregår i høj fart 

Janne Winther forklarer, hvordan en konkurrence for islandske heste finder sted: stævnet foregår på en stor ovalbane, hvor dommerne sidder i midten og giver point for præstationerne i de forskellige gangarter. Det hele sker meget hurtigt og i høj fart, og det kan være svært for dommerne og observatører at lægge mærke til de subtile adfærdstegn under en konkurrence, siger hun. 

Videooptagelser har gjort det muligt at se konfliktadfærd 

Janne Winther og hendes kollegaer brugte videooptagelser i forbindelse med deres studie. Video kan afspilles i slowmotion, og ved at se på optagelserne med 0,25 hastighed, blev det muligt for forskerne at lægge mærke til de detaljerede tegn på konflikt hos hver hest. 

Forskerholdet valgte at se på to forskellige konkurrencer, hvor de havde adgang til online videooptagelser af islandske heste, der konkurrerede på højeste niveau i Island. Disse optagelser er online og frit tilgængelige for alle.  

Vi ved meget lidt om konfliktadfærd hos islandske heste, og der har indtil nu ikke været foretaget nogle lignende undersøgelser for islandske heste på eliteplan. Foto: Canva Pro

Åben mund var hyppigst under tölt og pas 

Den første video var af en femgænger konkurrence med 25 heste, som blev vist i skridt, trav, galop, tölt og pas. Den anden video handlede om en T2-konkurrence, hvor 24 heste konkurrerede i tölt, den unikke gangart for islandske heste, under henholdsvis korte tøjler og lange tøjler.  

I den langsomme videooptagelse var det let at se, hvornår hesten åbnede munden, defineret som tydelig adskillelse af tænderne i over- og undermund, hvilket var den hyppigst observerede adfærd hos alle sportshestene. 

Under 5-gangskonkurrencen var åbning af munden hyppigere i pas og tölt, sammenlignet med skridt, trav og galop. Der så ud til at være en sammenhæng: jo hurtigere hastighed, jo oftere havde hesten åben mund.  

Tölt under korte tøjler viste større konfliktadfærd 

Under T2-konkurrencen blev hestene vist i tölt, i henholdsvis kort tøjle og for løse tøjler. Igen kunne man se en markant forskel. Forskerne observerede en høj forekomst af åbenstående mund i tölt under korte tøjler, hvilket kan indikere en spænding i tøjlen. Forskerne bemærkede også ændringer i hovedpositionen hos hestene, pisken med halen og nogle afvigende ændringer i gangarterne, men frekvensen var lavere end den var for forekomst af åbenstående mund.  

Annonce

LÆS OGSÅ: Adfærdstests konkluderer: Mange hesteejere overser tegn på halthed

Spændinger omkring overlæben 

Halvdelen af hestene udviste spændinger omkring overlæben. Det kunne ses ved, at hestenes overlæbe ændrede sig og blev mere langstrakt og anspændt. Forskerne observerede denne adfærd hos 12 af de 24 deltagende heste i T2-konkurrencen, men kun i den langsomme tölt, hvor hesten blev redet med korte tøjler. Åben mund og langstrakt læbe er tilsyneladende almindelige adfærdsmæssige udtryk hos islandske heste, der konkurrerer på eliteniveau. Der ser ud til at være en del spænding i munden på disse heste. Denne adfærd er ikke tidligere beskrevet hos varmblodsheste.  

Konfliktadfærd kan være udtryk for ubehag 

”Konkurrencehestenes velfærd er af afgørende betydning for publikums fortsatte accept af sporten”, fortæller Janne Winther. Hun mener, at der er behov for yderligere undersøgelser for at afdække betydningen af denne adfærd. ”Spørgsmålet er, om konfliktadfærden er en reaktion på spændinger i tøjlen, eller om det er et ægte udtryk for ubehag,” fortæller hun. Der er brug for mere forskning i sammenhængen mellem konfliktadfærd og fysiologiske stressparametre, men det er vigtigt altid at være opmærksom på, hvilken adfærd hestene udviser. Som udgangspunkt skal vi være bevidste om, at konfliktadfærd kan være et udtryk for potentielt ubehag hos hesten”, slutter Janne Winther. 

Læs også: (BETALT INDHOLD) Derfor har den islandske hest stjålet så mange danskeres hjerter

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce