Derfor har den islandske hest stjålet så mange danskeres hjerter

Annoncørbetalt artikel

Den islandske hest er populær. Næsten uanset hvor i landet man befinder sig, vil man opleve de charmerende gangartsheste på folde, i skoven og på stævnepladserne. Racens popularitet er ikke tilfældig. Den islandske hest er utrolig alsidig og venlig – og så er den i besiddelse af nogle helt unikke gangarter.

Der findes cirka 44.000 islandske heste i Danmark. Og faktisk er racen repræsenteret i 22 lande i verden, heriblandt Australien, USA, England, Italien, Slovenien, Canada og Belgien.

Den islandske hest er meget alsidig. Foto: Unsplash

I Danmark forventer man i 2022 at byde godt 2.000 nye føl velkommen til verden. Det er den største årgang af føl i 10 år.

Hos Dansk Islandshesteforening oplever man en stigende efterspørgsel på islandske heste. I 2021 registrede Stambogskontoret for islandske heste 3.202 ejerskifter. Til sammenligning hed tallet i 2011 1.692.

Raceidealer

Idealhøjden på den islandske hest er mellem 135 – 146 cm ved manken målt med stang, men noget egentligt standardeksteriør tilstræbes ikke. Dog ønsker man en velproportioneret, let rektangulær hest med et tørt og karakterfuldt hoved. Halsen skal være lang, smidig og højt ansat, så at hesten kan rides i god holdning. Skulderen skal være lang og skrå, ryggen smidig og krydset bredt, skråt afskydende og muskelfyldt. Lemmerne skal være stærke, med godt markerede led og sener, men behøver ikke at være fuldstændig rette. Alle farver, aftegninger og farvekombinationer er tilladt, ja endog velkomne.
Kilde: Dansk Islandshesteforening

Historien bag den islandske hest

De islandske heste stammer fra hestene som vikingerne bragte med sig, da de bosatte sig på Island for mere end 11 hundrede år siden. Der har ikke været importeret heste til Island siden dengang. Derfor har vi i denne hesterace Nordens eget, oprindelige fuldblod i form af de stærke, små töltere.

Læs også: Selv med en god hest kommer resultaterne ikke af sig selv

Der findes cirka 44.000 islandske heste i Danmark. Foto: Canva Pro

Flere grunde til racens popularitet

Den islandske hest er først og fremmest en brugshest, hvor den største vægt lægges på gode rideegenskaber. Den skal være modig og selvstændig, villig og samarbejdsvillig. Men også nem at holde, have en god tilpasningsevne og frem for alt et godt sind.

Den islandske hest henvender sig til et forholdsvist bredt publikum af flere grunde.

Unikke gangarter

Udover de gængse gangarter skridt, trav og galop besidder den islandske heste to ekstra gangarter, nemlig tölt og pas.

Hestenes talent for de to gangarter varierer. Nogle islandske heste foretrækker trav, andre tölt og nogle vil allerhelst gå pas. Dette er med til at gøre ridningen utrolig interessant og udfordrende.

I daglig tale defineres hestene som 4-gængere eller 5-gængere. Nogle heste har ikke umiddelbart anlæg for pas, mens andre har et udtalt talent for gangarten. De kaldes pasheste og har ofte stor løbeglæde.

Tölt er en behagelig gangart at ride på ture i skoven, men den er samtidig en sjov konkurrenceform. Gangarten er med til at gøre rideoplevelsen unik og sjov for både begyndere og øvede ryttere.

Et hav af farvevariationer

Den islandske hest er en af de mest farverige racer i verden. Den findes i over 40 farver med op til 100 varianter.

Alsidighed

Generelt er islandske heste både venlige, intelligente, let ridelige og kraftfulde. De er samtidig utrolig alsidige og kan bruges af alle typer ryttere uanset alder, disciplin og ambitionsniveau. Og så er det ikke nødvendigt at skifte over til en stor hest, når man bliver 16 år, og stadig gerne vil ride konkurrencer.

Den islandske hest bliver brugt til mange forskellige discipliner så som naturridning, islandshestesport, distance, dressur og alrid. Det sidstnævnte er en konkurrenceform, hvor der indgår terrænspringning, lydighed og gangarter.

Den islandske hest er generelt nem at holde. Foto: Canva Pro

Nem i management

De fleste islandske heste går i løsdrift året rundt, og racen er generelt nøjsom. Det betyder, at de ofte er billigere at holde end heste, som står på boks.

Livet i en løsdrift giver desuden ofte en større frihed for ejeren, da man undgår daglige pligter så som ind- og udluk samt mugning af boks.

Et unikt fællesskab

Islænderverdenen er en verden for sig på trods af den store variation i brug og interesser. Fællesskabet og det enestående engagement og sociale sammenhold i de mange lokalklubber rundt omkring i landet er unikt. Der afholdes generelt mange typer af stævner, fællesture, træf og weekendture i islænderverdenen, som giver rig mulighed for et fælleskab omkring racen.

Til tider særlige behov

En del af de islandske heste, som er i Danmark, er importerede fra Island. Disse heste har været gennem en lang rejse for at komme hertil, og det kan være en stressende oplevelse for hesten. Det kan eksempelvis give sig til udtryk ved fordøjelsesproblemer og nedsat immunforsvar. Mange kender desværre også til sommereksem, da det kan være en stor udfordring for den islandske hest og dens ejer.

NAG HorsePro tilbyder flere produkter der egner sig godt til den islandske hest, hvad enten det er til en bestemt udfordring, til avls-, hygge- eller konkurrencehesten, så kan du finde velegnede produkter til netop den islandske hest.

HorsePro Compete & Care er et pillefoder designet til den sensitive sportshest. Foderet er velsmagende og fungerer derfor rigtig godt til kræsne heste. Produktet er tilsat foderadditivet Acid Buf, der er med til at stabilisere pH – surhedsgraden i hele mave- tarmsystemet. Acid Buf er tørrede, formalede koralalger der høstes nær Islands kyst og indeholder meget let optagelige mineraler som calcium og magnesium – HorsePro Compete & Care er målrettet heste med sart mave- tarmsystem.

HorsePro IceGold er en specialudviklet havrefri müsli der tilgodeser den islandske hest og andre nøjsomme racer i moderat træning. Blandingen har et relativt lavt kalorieindhold, og energien kommer fra en optimal balance mellem fibre, olie og varmebehandlet korn. Energien frigives langsomt og giver derfor hesten den nødvendige udholdenhed til længere træningspas og konkurrencer. Naturligt E-vitamin der hjælper med restitution af musklerne efter hårdere arbejde. 

Foderet indeholder desuden Agrimos, der understøtter en sund tarmfunktion, hørfrø og biotin, samt lækre hybenskaller der bidrager med naturlige vitaminer. Desuden er HorsePro IceGold tilsat en specifik og nøje udvalgt urteblanding, der tilgodeser den islandske hest:
– Kamille
– Pebermynte
– Islandsk tang
– Islandsk mos
– Brændenælde
– Bukkehornsfrø

Fiber Mash er det produkt på markedet med lavest stivelsesindhold (0,5%), og fyldt med gode fibre. Ved opblanding i varmt vand danner sojaskallerne, roepillerne og grønpillerne en lind og geleagtig konsistens, der hjælper til en god fordøjelse og er skånsom for tarmsystemet.

Til avlshestene har NAG HorsePro udviklet HorsePro Elite med 1,9% stivelse. Elite er udover proteiner, vitaminer, mineraler og urter blandt andet tilsat det anerkendte produkt Agrimos, der bidrager positivt til et sundt tarmmiljø og højner råmælkskvaliteten hos avlshopper.

En unik blanding af botaniske elementer er bl.a. tilsat HorsePro Compete & Care, Fiber Mash og Elite – de har flere gavnlige egenskaber i forhold til hestens sundhed. De botaniske elementer består af rosmarin, bukkehorn, mynte, brændenælde samt presserester fra druer og oliven og bidrager desuden også til foderets gode smag.

HorsePro Vital serien indeholder produkter, som er velegnede til den islandske hest. Foto: Canva Pro

Ny tilskudsserie velegnet til islændere

NAG HorsePro har også med deres nye tilskudsserie ”HorsePro Vital” produkter, der er velegnede til den islandske hest.

HorsePro Vital Seaweed – Nordatlantisk tang, der er høstet i farvandet mellem Island og Norge.

Horsepro Vital Boost & Care – urteblanding til at understøtte immunforsvar – indeholder bl.a. tang, rødsolhat, solbær mv.

HorsePro Vital Zinc & Copper – fodertilskud til heste der har brug for ekstra zink – i organisk form. Indeholder desuden organisk kobber og selen samt naturligt E-vitamin.

HorsePro Vital B – ekstra B-vitaminer tilsat MSM, Kisel og Ølgær – i pulverform, tilsat bl.a. stjerneanisolie, så det bliver i krybben sammen med det øvrige foder.

Læs mere om de øvrige tilskudsprodukter her – HorsePro Vital.

Læs også: Hestefoder med fokus på bæredygtighed, faglighed og prisvenlighed

KILDER

Dansk Islandshesteforening

NAG HorsePro

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce