Selv med en god hest kommer resultaterne ikke af sig selv

Annoncørbetalt artikel

Cecilie Langvad er født og opvokset på Stutteri Liselund Islandsheste, der er beliggende i Nordsjælland. Hun siger selv, at hun nærmest er født og opvokset på en hest. Cecilie brænder for de islandske heste, som hun bruger næsten al sin tid på.

Hun er en aktiv konkurrencerytter og har siden 2006 redet på højt plan. Cecilie har redet på landsholdet i 3 år, er firdobbelt dansk mester og er blevet nordisk mester 2 gange.

Til daglig arbejder Cecilie med træning af egne og andres islandske heste ligesom hun også underviser.

Læs også: Sådan tester du, om din hest er overvægtig

Hingst med verdensmester titel

Grani blev verdensmester i avl i 2017. Foto: Malgré Tout.

Cecilie har hingsten Grani frá Torfunesi, en musegrå/sortblak herre fra 2012 på 139 cm i stang. Han har et lidt fornemt CV, da han som 5 års vandt sin avlsklasse, og blev verdensmester i avl.

Den titel er i sig selv noget, som har fået folk i islænderverdenen til at stille skarpt på Cecilie og Grani, og Cecilie oplever, at der er store forventninger, når de dukker op på stævnepladserne.

Resultaterne kommer ikke af sig selv

“Mange forventer fine resultater, når man på papiret har en god hest,” forklarer Cecilie.

“Sandheden er dog, at resultaterne ikke kommer af sig selv, og at hverdagen med en hest som Grani ikke er anderledes end hverdagen med andre heste. Træningen går ikke altid som man forventer, og der er både gode og dårlige dage uanset hvilken hest man har. Kurven er ikke stabil og konstant opadgående. Og så er der også alle de ikke-træningsrelaterede ting som eksempelvis fordring. Jeg synes det er vigtigt at vise alle aspekter af det at have hest,” siger Cecilie.

Faktisk er det blevet lidt af en mærkesag for Cecilie at vise, at hverdagen med heste langt fra er perfekt. Som en del af det, lægger hun løbende opslag på sin Instagram side, som har mere end 10.000 følgere. Opslag, som viser et ærligt billede af hendes hverdag med hestene med både det som er sjovt, og det som er svært.

“Jeg vil gerne være med til at vise det upolerede frem for det perfekte. Jeg synes, det er en skam, at tendensen er kun at vise det perfekte på de sociale medier. Man kan jo helt miste modet, når man sidder og kigger på andres profiler. Det synes jeg er synd. Det handler jo netop om at holde modet oppe – også i de svære perioder,” mener Cecilie.

Cecilie også ønsker at kunne inspirere andre med profiler på de sociale medier til at vise processen i arbejdet med hesten og gøre det mere ‘rummeligt’ for bredden at træne heste.

“Jeg har allerede talt med flere, der er blevet inspireret til at dele mere af processen og de uperfekte øjeblikke. Også dygtige ryttere fra udlandet. Det er mit ønske, at vi tør vise mere fra hverdagen, så hobbyrytteren ikke føler, at det hele er perfekt ved hver træning, selvom man har prangende resultater på cv’et,” forklarer Cecilie.

Grani har ifølge Cecilie det helt rigtige sind til at være både avls- og sportshest. Foto: Signe Bache.

Der er altid et men

Man kan ifølge Cecilie ikke mærke på Granis adfærd, at han er hingst. Tværtimod har Grani ifølge Cecilie et utroligt godt og ukompliceret sind. Og som en bonus nogle virkelig gode gangarter.

”Grani har alt det jeg har ledt efter i en sportshest. Han har gode stærke grundgangarter og en pas med ekstrem power. Oven i dette har han et sind, som har fået flere ryttere til at falde for ham. Han har helt sikkert nogle unikke kvaliteter, som jeg også selv ønsker i min avl,” fortæller Cecilie.

Dog har Grani udfordret Cecilie på et andet område. Han har nemlig været svær at holde huld på.

 At være avls- og konkurrencehest kan være udfordrende

Hvis man har haft en hingst, kan man måske nikke genkendende til, at de kan være svære at holde huld på. Når man som Grani er både avls- og konkurrencehest bruges der meget energi og forbrændes mange kalorier. Specielt i bedæknings- og konkurrencesæsonen.

Fodring spiller en stor rolle, når det kommer til at optimere hingstens helbred samt maksimere performance og fertilitet. Og Cecilie har haft svært ved at finde et foder, der kunne opfylde Granis behov i forhold til energi og huld.

Grani er født på Island og boede der, da Cecilie købte ham. Foto: Cecilie Langvad.


”De sidste 4 år har jeg kæmpet med at finde det rette foder til Grani, som har haft en tendens til at være til den tynde side i vinterperioden og i foråret, hvor bedækningssæsonen kører på sit højeste. Om vinteren har han været til den energifattige side. Jeg har prøvet mange forskellige fodertyper og -mærker uden det store held,” fortæller Cecilie.

”I november startede vi på en kombination af HorsePro Elite for at give ham den rigtige mængde energi og HorsePro Rice Up, som er meget rigt på kalorier for at optimere hans huld. Denne kombination har givet ham den ønskede arbejdsenergi og han står i flottere huld end nogensinde før. Herudover er hans pels blevet flot skinnende og med store fine blommer,” siger Cecilie.

Læs også: Mød fuldblodsaraberen – den alsidige skønhed

HorsePro Rice Up

HorsePro Rice Up er et tilskudsfoder bestående af risklid stabiliseret med calcium og Cabanin® CSD (udvundet fra frugter, bær og urter med antioxidativ effekt). Risklid er kendt for sine fantastiske egenskaber som et muskelopbyggende tilskud.


HorsePro Rice Up er velegnet til:

  • Heste der skal præstere og yde – giver god arbejdsenergi og udholdenhed
  • Heste der har svært ved at holde huld
  • Opbygning af muskulatur
  • Ved genoptræning af muskelfattige heste
  • Diegivende hopper der har svært ved at holde en tilpas foderstand
  • Ældre heste der har svært ved at holde vægt og muskulatur
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce