Fuldblodsaraberen: Den alsidige skønhed med sine helt egne, særlige behov

Annoncørbetalt artikel

I det nordligste Sjælland ligger Turban Stud, som avler fuldblodsarabere af høj kvalitet. Du er ikke i tvivl om hvilken race, du bliver mødt af, når du ankommer til stutteriet. Det er heste med den karakteristiske kurvede næseryg og de store udtryksfulde øjne. Noget, som de fleste af os forbinder med araberhesten.

Hestene er racetypiske rent udseendemæssigt, men stutteriet lægger lige så meget vægt på sindet hos hestene, som skal være robust og fornuftigt. Herudover skal hestene være gode til at vise sig frem – men også til at falde hurtigt ned igen.

Her ses avlshingsten Major al Khalediah (Marquis CAHR x Magora/Gazal Al Shaqab). Foto: Millington Andersen / Turban Stud.

Millington Andersen, som har arbejdet med araberheste i 15 år, og nu står for salg, marketing, PR og koordinering af træningen hos Turban Stud siger:

”Vi avler korrekte, kloge og lethåndterbare heste. Vi ønsker, at vores heste skal have et godt temperament – være blide og fornuftige. De skal have en god tænd- og sluk knap, og skal passe på deres ryttere.”

Læs også: Mød den følsomme og intelligente araberhest.

Den alsidige show- og ridehest

Turban Stud blev stiftet i 1979, og har i dag ca. 70 heste. Hestene bliver avlet med henblik på showbrug og til ridning, og kundegruppen er bred.

”Vi har solgt heste til Cirkus Arena, det kvindelige dressurlandhold i Oman, til fru Danmark og ryttere inden for forskellige discipliner så som dressur, langdistance og spring. Vores heste er alsidige, og jeg kan ikke komme i tanke om noget, de ikke egner sig til,” udtaler Millington.

Turban Stud har et internationalt navn. Altis (WH Justice x Albia/Pers). Foto: Simone Nedergaard.

I kongeligt selskab

Stutteriet har også et navn i udlandet. Før i tiden deltog de i store shows i udlandet, ligesom man har solgt heste til både Saudi Arabien, Kuwait og Libanon. Turban Stud har flere gange været inviteret til The Dubai International Arabian Horse Championship – et invite only (altså kun for inviterede deltagere) 3 dages show for renavlede araberheste, som har til formål at sætte fokus på hestenes skønhed, agilitet og afstamning. To gange har Turban Stud været inviteret af den Saudi Arabiske Kongefamilie til at deltage i Al Khalediah Horse Show – et prestigefyldt ”invite only show”. Turban Stud har også byttet avlshingst med Kronprinsen af Saudi Arabiens stutteri – Al Khalediah Stud – og har i dag Major Al Khalediah stående hos dem.

Turban Studs heste kan rides ud i naturen af alle typer ryttere. Her ses Astrid Savage på TU Etas (Major Al Khalediah x TU Estasia/Lissar). Foto: Millington Andersen / Turban Stud.

Management spiller en vigtig rolle

Med 70 heste er der masser at se til hos Turban Stud, og det daglige management skal hele tiden tilpasses, så hestene fungerer og udvikler sig bedst muligt. En ting, der ikke bliver skruet så meget på, er foderet. Stutteriet har nemlig gennem de sidste 30 år haft et samarbejde med NAG, som leverer foder til hestene.

”Vi er glade for vores samarbejde med NAG. De har altid tid til en snak om fodring, og det er rart med rådgivning fra deres foderspecialister, hvis noget skal tilpasses. Det er vigtigt for os, at vores heste er dækket ind med alt, hvad de har brug for. Hestene er jo vores varemærke,” siger Millington.

Stutteriet har de sidste mange år fodret med HorsePro Elite – et højkoncentreret pillefoder helt uden korn og derfor med et usædvanligt lavt stivelsesindhold.

HorsePro Elite
Elite er NAGs helt klare bestseller pga. sin alsidighed, kvalitet og økonomi. HorsePro Elite er et højkoncentreret pillefoder helt uden korn og derfor med et usædvanligt lavt stivelses-indhold på blot 1,9%. Den høje koncentration af kvalitetsprotein, vitaminer og mineraler gør at hestens behov for disse næringsstoffer bliver dækket ind ved en meget lille daglig mængde. HorsePro Elite smager naturligt og godt af urter, da den er tilsat en unik blanding af botaniske elementer: Rosmarin, bukkehorn, mynte, brændenælde samt drue- og olivenkvas. Er højt indhold af hørfrø og ølgær er med til at understøtte en sund pels. Som kronen på værket er Elite tilsat det anerkendte produkt Agrimos, der bidrager positivt til et sundt tarmmiljø og højner råmælkskvaliteten hos avlshopper.
Avlshingsten Scadic El Lawrence (Lawrence El Gazal x Scala El Jamaal /Ali Jamaal) og Millington Andersen.

Solgte heste får en rejsepakke med

Når en af stutteriets heste bliver solgt og skal flytte til en ny familie, får den altid en lille rejsepakke med, som består af en sæk af det foder, som hesten er vant til at spise, samt en individuel foderplan, der er udarbejdet af en af foderspecialisterne fra NAG – HorsePro.

”Det er vigtigt for os, at vores heste bliver sendt godt afsted. De skal hen til nye omgivelser, og det kan godt være stressende for hesten. Derfor kan vi godt lide, at den ikke samtidig skal gennem et foderskifte,” forklarer Millington.

Læs også: Hvilken hesterace er du?

Emma Fischer på TU Hana (TU Saphir IV x Hana B / B7 Ibn Galall). Foto: Millington Andersen / Turban Stud.

Samarbejde om specialdesignet foder

Som en del af det mangeårige samarbejde mellem NAG og Turban Stud arbejder man på nuværende tidspunkt på en fodervariant specielt til araberne og showheste. Her ser man især på ingredienser, som kan optimere hestens form og udtryk.

Fuldblodsaraberen er en yderst alsidig hest. Astrid Savage på TU Impulz (Lissar x Izarra/Pasat). Foto: Millingston Andersen/Turban Stud.

Ny stjerne til stutteriet

I 2020 importerede Turban Stud en ny stjerne til stutteriet. 12-årige Amanito er født på Janow Podlaski i Polen og er efter World Champion hingsten Eden C og ud af Altamira som er datter af Ekstern. Ekstern er lidt af en legende i araberavlen og er at finde i flere World Champions stamtavler.

Amanito selv har selv opnået flere gode resultater på showpladserne såvel som på galopbanen, dressurbanen og indenfor springning. “Amanito er en drøm at ride med sine store gangarter og fantastiske temperament. På Janow Podlaski så vi flere fine afkom efter ham og vi er virkelig spændte på hvad han gøre for vores avlsprogram,” siger Millington.

Amanito – ny avlshingst hos Turban Stud.
Fuldblodsaraberen - racebeskrivelse
Der er tale om en lille elegant og meget ædel hest, som bærer sig selv smukt i balance og med en let buet hals samt høj haleføring. Hovedet er forholdsvis lille, med bred pande, lavt ansatte øjne, som er store, mørke og nærværende. Ørerne er små med indadvendte spidser. Profilen kan være lige, men den karakteristiske kurvede næseryg er også meget ønskelig.
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce