Hvis du var en hest, hvilken hesterace ville du så være?

Den højt elskede HESTE – Illustreret opslagsværk fra 2005 er fundet frem fra gemmerne. Her er der udførlige beskrivelser af mange forskellige hesteracer både de kolde og varme af slagsen. Og lad os nu være ærlige. Har vi ikke allesammen i barneårene rendt rundt på rideskolen med vores hesteveninder og sagt ordene: “Hvilken hesterace er du?” Det har vi garanteret. Vi er klar over, at alle heste er forskellige også individuelt inden for racerne, og artiklen er derfor kun til inspiration og underholdning.

Annonce

1. Haflinger

Der har udviklet sig lidt af en trend inden for de tungere hesteracer. Det betyder, at en race som eksempelvis haflingeren i dag også fås i en lettere udgave end den, som opslagsværket nævner. Nogle er sågar begyndt at kalde dem en slags sportsponyer.

Hesteracen Haflinger
Venligheden hos haflingeren ses tydeligt her på Hallie. Foto: Privat.

Generelle egenskaber

OPSLAGSVÆRKET FORTÆLLER: “Det er en tung type med et elegant hoved. Den er kraftig og kompakt af bygning, og så har den stor styrke og udholdenhed.”

Vi har altså her at gøre med en mindre bodybuilder, der ikke giver op i fitnesscentret, selvom træneren insisterer på at fylde mere vægt på bænkpressen.

Temperement

OPSLAGSVÆRKET FORTÆLLER: “Haflingeren er medgørlig og klog, hårdføre og så er de venlige og tillidsfulde overfor mennesker.”

VI ELSKER HAFLINGEREN FORDI: På den lokale rideskole er der altid en godmodig haflinger, og det kan man ud fra beskrivelsen godt forstå. Samtidig må vi her på redaktionen indrømme, at vi en eller flere gange er blevet narret af en kvik haflinger, der uden at få lov har spist hele posen med godbidder, uden vi så det, eller med ophøjet ro har snydt sig uden om miniput springet til det årlige rideskoletræf. Den snu narrer den mindre snu, som man siger, og her vinder haflingeren bare hver gang!

Læs også: Haflingeren: Den kloge, venlige og tillidsfulde bjerghest

2. Islænder

Den lille, robuste islænder har om nogen oplevet at blive den populære dreng eller pige i klassen. Flere og flere synes at vise interesse for den seje hest og med god grund, synes vi hvert fald her på redaktionen.

Hesteracen islandsk hest
Den hårdføre islænder er bare lidt sejere end andre heste. Foto: Arkiv.

Generelle egenskaber

OPSLAGSVÆRKET FORTÆLLER: “Den islandske hest er tætbygget og kraftig, benene er korte og robuste med korte piber og yderst hårde hove. Ørene er små og spidse, og man og hale er tyk og kraftig – ideel til at modstå koldt vejr.”

Her har vi altså at gøre med en rigtig nordboer, der ikke har sarte fornemmelser og var den et menneske, ville den i hvert fald ikke beklage sig over at få en hudafskrabning i skolegården.

Temperament

OPSLAGSVÆRKET FORTÆLLER: “Den er – ikke overraskende, sej og hårdfør og kræver stort set ikke særlig pleje. Den er stærk og sund, rolig at håndtere, nysgerrig, venlig og alligevel uafhængig.”

Med andre ord vil vi gerne være venner med en islænder, for den lyder til at være noget så ukompliceret. Dog har vi på redaktionen erfaret, at det ikke altid er sikkert, at islænderen har lyst til at være venner med dig eller din pony. Den er til tider lidt selektiv i udvælgelsen af sine venner, men sådan er det jo, når man er den populære, som vi inderst inde allesammen gerne vil være. Den er jo bare lidt sejere end alle andre, når den kan blære sig med sine to ekstra gangarter. Islænderen kører med klatten!

Læs også: Den islandske hest: En alsidig, rolig og venlig ridehest

3. Dansk varmblod

Racen er et skønt match af mange forskellige varmblodsheste, så en egentlig race er den selvfølgelig ikke. Alligevel synes vi ikke, at vi kan komme uden om den altid smarte og selvsikre varmblodshest, for den har altså noget at have det i. Det er ikke uden grund, at den er så populær blandt både danske og internationale ryttere – det er jo bare en superlækker hest. Lidt ligesom den flotteste pige eller dreng i klassen, altid med det nyeste tøj og de klogeste observeringer, altid sjov og skæg og den vi alle flokkes omkring.

Hestracen Dansk Varmblod
Hesten, vi allesammen indimellem misunder, må være den danske varmblod. Foto: Arkiv.

Generelle egenskaber

OPSLAGSVÆRKET FORTÆLLER: “Stort set fejlfri, både ædel, muskuløs og stærk. Hovedet er ligeledes smukt med et venligt og intelligent udtryk.”

Det er det, vi mener. Selv opslagsværket må gå til bekendelse og indrømme, at her har vi at gøre med tolvtalseleven, som selvfølgelig også har været elevrådsformand, men samtidig ikke er belastende omkring det – bare supersød og sjov og har et overskud vi andre kun kan misunde. Vi er hvert fald en lille smule jaloux på varmblodshesten.

Temperament

OPSLAGSVÆRKET FORTÆLLER: “Danske varmblodsheste har stor succes ved konkurrencer på topplan. Udenlandske konkurrenceryttere rider ofte på heste avlet i Danmark. De danske heste er også kendt for et usædvanligt godt temperament, de er lærevillige og omgængelige og er samtidig kendt for mod, gnist, personlighed og tre gode gangarter.”

Okay der er vist ikke andet at sige end at, vi ville ønske, at vi selv var en dansk varmblod.

Læs også: Holsteneren: Den stærke højdespringer med gå-på-mod og optimisme

4. Shetlandspony

Den lille bandit er som regel at finde på de fleste rideskoler og egentlig også i mange private stalde, for de er jo ikke til at modstå. Eller er de? De ser hvert fald utrolig søde ud, og er det også for det meste. MEN der er heller ingen tvilv om, at her har vi at gøre med en egenrådig hest, der helst selv vil bestemme, hvilken vej vi går, eller om hovedet skal ud mellem brædderne på ridebanen for at nå en indbydende græstot – indrøm det nu bare, vi har jo allesammen været der.

Hesteracen Shetlandspony
Den hårdføre shetlandspony har det med at gå sine egne veje. Foto: Arkiv.

Generelle egenskaber

OPSLAGSVÆRKET FORTÆLLER:”Shetlandsponyen bliver i dag ofte brugt som børnepony, og de er også gode som køreponyer og er altid favoritter ved kørekonkurrencer og væddeløb for vogn. Nogle mennesker holder dem som kæledyr, og de er også ideelle som selskabsponyer for ensomme heste og nervøse heste, da de har en beroligende indflydelse.”

Shetlænderen er altså lige som den ven eller veninde, du altid går til, når du søger en skulder at læne dig op ad, men du skal også være indstillet på, at her får du klar besked – dine følelser bliver håndteret, men du bliver altså ikke pakket ind i vat – egentlig en ret god ven, synes vi.

Temperament

OPSLAGSVÆRKET FORTÆLLER: “De kan være dominerende, uafhængie og stædige. De er ikke altid føjelige, og deres lejlighedsvise tilbøjelighed til at bide, kan være en udfordring, men finder man en med et godt temperament (og der er masser af dem), er de gode rideponyer til børn og et skønt familiekæledyr.”

Her kan du være sikker på, at du ikke har at gøre med den konfliktsky type. En spade er altså en spade, og det er vel egentlig ret befriende, hvis vi selv skal sige det. Shetlandsponyen er eleven i skolen eller kollegaen på jobbet, der tør sige fra – GODT vi har dem til at rykke lidt på tingene.

Læs også: Shetlandsponyen: Den lille men seje og karakterfaste børnepony

5. Araber

En sand skønhed for øjet og måske den hest vi alle som små hestepiger- eller drenge har ønsket os allermest. De færreste af os fik nok en araber og af god grund, for den smukke hest kræver en rimelig rutineret rytter – og så skal du ride meget sådan RIGTIG MEGET, hvis du ønsker en træt araber. Der er selvfølgelig mange forskellige typer af araberheste, men her tager vi bare udgangspunkt i racen generelt.

Hesteracen Araber
En blid skønhed er netop, hvad araberhesten er. Foto: Arkiv.

Generelle egenskaber

OPSLAGSVÆRKET FORTÆLLER: “Arabere er fortræffelige rideheste indenfor de fleste discipliner, men brilierer især ved distanceridning grundet deres ekseptionelle udholdenhed. Araberen er ligeledes gode familieheste, og egner sig også udmærket som springheste, så længe det ikke er alt for højt, da araberen selv kun ender på omkring 150 cm plus/minus. I dag bliver der også afholdt væddeløb med racen, da den lille hest er utrolig hurtig.

Der er vist ingen tvivl om, at araberen minde lidt om den smarte gymnastikpige (eller dreng). Dem, der uden at tøve, altid sad øverst i ribben eller gik på hænder tværs over skolegården, mens vi andre stod og svingede med sjippetorvet, fordi al koordinering blev opgivet for år tilbage.

Temperament

OPSLAGSVÆRKET FORTÆLLER: “Arabere er intelligente heste, hurtigt opfattende, følsomme og betænksomme, ikke kun i den forstand, at de er betænksomme og blide overfor mennesker og andre dyr, men også i den forstand, at de udtænker situationer for sig selv. De har et ry for at være vanskellige hos mennesker, der har prøvet at tvinge dem til at gøre noget mod deres vilje, men de er yderst modige og vil gøre deres bedste for personer, som de stoler på.”

Hånden på hjertet, så har du måske også prøvet at være sammen med en veninde, hvor det bagefter er gået op for dig, at du har snakket det meste af tiden og helt har glemt at spørge, hvordan hun har det. Araberhesten er lidt vennen eller veninden, der altid lytter og passer på dine følelser, men som, uden du aner det, har sprunget i faldskærm og dykket med hajer og så endda uden at prale med det – den veninde, du altid kan komme til, når først du har vundet hendes tillid.

Læs også: Mød den følsomme og intelligente araberhest

Annonce

Artiklen er oprindelig bragt i juli 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce