“Shettyen”, “shetteren” eller bare “shetlandsponyen”. Den lille ponyrace er både populær og elsket, særligt for sine evner som børnepony. I 1959 stiftede det første avlsforbund for shetlandsponyer. Siden er det gået de små seje ponyer forrygende her i Danmark. Mange har sikkert taget deres første ridelektioner på ryggen af en lille og kæk shetlandspony – og her kan du blive klogere på, hvad der gør racen så special.
Læs også: Hvilken hesterace er du?
Oprindelse på de vindblæste Shetlandsøer
Shetlandsøerne, som ligger nordøst for Skotland, er stedet, hvor de små seje ponyer har deres oprindelse. På grund af det barske klima, der er på Shetlandsøerne, er en shetlandspony hårdfør med en kraftig pels og små tætte lemmer, som gør det lettere for den at holde på varmen. Shetlandsponyer er i generationer blevet brugt til at bryde tørv og til plovning på øerne, og da det blev forbudt at bruge børn i minearbejdet, blev et stort antal ponyer sat i arbejde i minerne.
Læs også: Bjerghesten: Den kloge, venlige og tillidsfulde haflinger
Godt og vel en meter i stangmål
En shetlandspony er for det meste omkring en meter i stangmål. Den har et lille hoved med små livlige øren. Der er stor afstand mellem hestens øjne, og næseryggen er for det meste kurvet. Benene er korte og stærke og hovene er ligeså. Shetlandsponyen har en kompakt krop, man og hale. Dens vinterpels har et yderlag og et inderlag, så regnen preller af og inderpelsen isolerer i løbet af vintersæsonen. Om sommeren har shetlandsponyen kort og glansfuld pels. Ponyracen kommer i alle farvekombinationer.
En lidt karakterfast børnepony
En shetlandspony er intelligent og god til at tænke selvstændigt. De er almindeligvis blide med et cool temperament, hvad der gør dem almindelige som ridepony for mindre børn. En shetlandspony kræver dog en god grundopdragelse, da den fra naturens hånd er så egenrådig, at hvis den ikke opdrages, kan den blive fræk. Dette karaktertræk er dog for det meste bare en charmerende detalje ved den elskede ridepony, som børnene værdsætter så højt.
Læs også: Mød den følsomme og intelligente araberhest