Mød den følsomme og intelligente araberhest

Hvor mange pigehjerter har ikke banket lidt ekstra hårdt i brystet ved tanken om at ride eller måske endda eje en araberhest. Der er mange gode grunde til, at racen er blevet så populær. Blandt andet er den elsker for dens udprægede skønhed, men også for dens evner som distancehest og dens store intelligens i kombination med et følsomt væsen.

Oprindelse under ørkenens sol

Man mener, at araberheste nedstammer fra de vildheste, der levede i Asien inden menneskets indtog. En hest som mindede meget om prezwalskihesten, som vi også kender fra i dag. Beduinstammerne troede, at araberhesten var en gave fra Gud, som havde sendt hesten, som “kunne flyve uden vinger.” Lige siden det 7. århundrede har Beduinerne avlet systematisk på araberhesten. Araberhesten var beduinernes største stolthed og helt uundværlig del af livet i ørkenen. De strenge forhold ørkenen bød på, har betydet, at den araberhest vi kender i dag, er selvstændig og intelligent. I ørkenen var det ydermere sådan, at der kun var græs om vinteren og i det tidlige forår, og derfor måtte hestene resten af tiden leve af kamelmælk, dadler, græshopper samt kamelkød. Kombinationen af foderforhold og klima har haft en stor betydning for avlen, da kun de stærkeste heste kunne overleve.

Den foretrukne distancehest

I dag bliver araberheste brugt i mange sammenhænge. Den er forholdsvis almindelig som motions – og hobbyhest for ryttere, som bare nyder dens store ynde og følsomme væsen på daglig basis. Andre bruger arabereren i sport, hvor den til et vist niveau også kan begå sig i både spring og dressur. En araber har ofte en middelgod bevægelse, som er meget let og svævende, men man ser også, at araberheste ofte har et lidt kort og trippende bevægelsesmønster.

Det betyder, at hesten ikke er så udbredt i toppen af dressursporten, som varmblodshestene er. Til gengæld er distanceridning araberhestens domæne, og en sportsgren, hvor hesten virkelig gør sig godt på grund af de egenskaber, den bærer helt naturligt i sig. Egenskaber som udholdenhed, sikkerhed på benene, bevægelser, som er ret komfortable, da de ikke er alt for store og sidst, men ikke mindst, så er araberen intelligent og selvstændig, hvad der gør den til en fremragende makker for rytteren, som skal krydse store arealer med krævende udfordringer i landskabet.

Araberhestens indflydelse på andre hesteracer

At araberhesten har haft markant indflydelse på udviklingen af andre hesteracer, kommer næppe som en overraskelse for de fleste. Malgré Tout har tidligere skrevet om araberhestens indlydelse på welsh ponyer, fuldblodsheste, m.fl. Det er naturligt at skrive om araberhesten i avlen fordi dens indvirkning på rigtig mange hesteracer, har betydet, at de nu præsenterer sig mere forædlet og med et mere graciøst ydre end før, de oprindelige racer var i kontakt med den smukke araber.

En araber er kendetegnet ved, at den har en meget kursiv næseryg, store og meget udtryksfulde øjne og som oftest en omend noget tynd, så alligevel lang og blød pandelok. Dens ryg er kort og den har færre ryghvirvler end andre heste, hvad der betyder, at halen er højere ansat og ofte bæres med løft, når hesten er i bevægelse eller ophidset. Araberens lemmer er fine, men skal alligevel være fyldt ud med muskler, som spiller under et tyndt hudlag. Pelsen er kort og skinnende og man og hale er måske lidt tynd, men kan godt blive lang, blød og skinnende.

Læs også: Hvilken hesterace er du?

Kilder

Dyrlægevagten: Araber-heste
HesteNettet: Racebeskrivelse for araber

Canem: Hvad er en araber hest

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce