Adfærdstests konkluderer: Mange hesteejere overser tegn på halthed

Et studie af den internationalt anerkendte halthedsekspert Sue Dyson har konkluderet, at 73% af de medvirkende heste var halte. Også selvom de faktisk var vurderet som værende rengående af deres ryttere.

At se om en hest er halt er ikke altid så nemt. Dog mener britiske forskere, at du kan få nyttige hints om lige netop det, hvis du observerer hestens adfærd. Det vil nemlig fortælle dig om selv svage smerter, som kan påvirke hestens velfærd og præstationsevne.

Sue Dyson

Sue Dyson er en verdenskendt ekspert i ortopædi til heste. Hun har en stor interesse i haltheder og dårlig performance hos sportsheste. Hun har udgivet mere end 200 videnskabelige rapporter omkring halthed og er desuden medforfatter på ‘Diagnosis and Management of Lameness in the Horse’, ‘Equine Scintigraphy’ og ‘Clinical Radiology of the Horse’. 

Adfærd kan vurderes med specialudviklet etogram

Studiet fra 2020 tog udgangspunkt i et specielt udviklet etogram (fortegnelse) til at kortlægge smerter hos rideheste. Etogrammet omfatter 24 typer af adfærd, som er direkte relateret til fysiske smerter.

Eksempler på riderelateret smerte kan være at hesten lægger ørerne ned i mindst fem sekunder, eller at den åbner munden og skiller tænderne i mindst 10 sekunder. Etogrammet er udviklet med henblik på at gøre det nemmere for ryttere at opdage tegn på smerte hos deres heste under ridning.

vred hest
Man bør altid reagere, hvis hesten viser tegn på smerte som på billedet her. Foto: Canva Pro

73% af 60 heste var halte

I studiet indgik der 60 heste, som alle udførte et specielt dressurprogram på 8,5 minutter. I programmet skulle hestene rides i skridt, trav og galop af deres normale rytter.

Ud af de deltagende heste blev 73% fundet halte på mere end ét ben. 47% var urene i galop.

Alle ryttere mente forud for studiet, at deres heste var rengående.

Graden af halthed var generelt ikke høj, og heller ikke konstant. Men den var til stede, og var et klart billede af hestens ubehag i ridningen, udtalte Sue Dyson.

Læs også: Når hestens sadel glider: Kan være et tegn på halthed

Herudover udviste næste halvdelen af hestene en form for uregelmæssighed i gangarterne.

De adfærdsmæssige tegn, som primært blev forbundet med halthed i dette studie var at hesten lagde ørerne tilbage i mindst fem sekunder, havde et intenst stirrende blik i mindst fem sekunder, snublede eller slæbte hovene.

Mange af os starter vores ridekarriere på en rideskole, hvor der ikke er fokus på adfærd. Foto: Canva Pro

Tegn på smerte er ikke normalt

Sue Dyson mener, at det er problematisk, at ryttere ikke opdager tegn på smerte eller halthed.

”Jeg bliver altid skuffet, når rytteren mener, at hesten er rengående, når det ikke er tilfældet. Vi ser desværre en stor procentdel af disse tilfælde,” siger hun.

Sue Dyson understreger samtidig, at det ikke betyder, at rytteren ikke er opmærksom på sin hest. Hun mener at det grunder i rytterens erfaring og mangel på træning i at opdage adfærdsmæssige tegn på smerte.

Sue Dyson mener at en del af problematikken grunder i at mange starter deres ridekarriere på en rideskole, hvor der generelt er mangel på forståelse for og action på tegn på smerte.

”Mangel på forståelse for tegn på smerte kan få nogle mennesker til at tro, at det er normalt. Der er et stort behov for uddannelse af ryttere og undervisere på alle niveauer, så vi kan fange tegnene på smerte hos heste,” udtaler hun.

Læs også: Problemer i hestens kæbeled kan give skulderproblemer og haltheder

KILDE

Application of a Ridden Horse Pain Ethogram and Its Relationship with Gait in a Convenience Sample of 60 Riding Horses

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce