Det kan være noget af en opgave at få en sadel til at ligge korrekt på hesten. Hesteejere kan hurtigt købe sig fattig i alverdens udstyr, sadelfittere, sadelmager, pads med mere, men intet hjælper. Den sadel vil bare ikke ligge ordentligt. Men der kan også være en anden årsag til, at hestens sadel glider. Forskningen viser nemlig, at halthed især på bagbenene kan være årsag til, at sadlen glider under ridning.
Læs også: Indret dit sadelrum effektivt
Sådan gjorde forskerne
Igennem et års tid vurderede forskerne Line Greve og Susan Dyson i alt 128 hestes gangarter og sammenlignede graden af halthed, og sadler der gled på hesten. I forløbet blev hver hest redet af to forskellige ryttere i 30 minutter – den ene var hestens ejer og den anden en fremmed, erfaren rytter.
Forskerne tog udgangspunkt i en skala fra 0-8, hvor 0 er en fin gang. Samtidig udførte de en vurdering af, hvor meget sadlen gled på en skala fra 0-2. 0 betyder, at sadlen ikke glider i nogen gangart. 1 betyder, at sadlen glider i trav og/eller galop. 2 indikerer, at sadlen tydeligt viser tegn på at glide i trav og galop – så meget at rytteren må stoppe hesten for at justere sadlen.
Samtidig vurderede Greve og Dyson halthed, og en sadel der gled i trav i både nedsidning og letridning på begge diagonaler samt i cirkler.
Resultatet er ikke til at tage fejl af
- Efter længere tids undersøgelse kom forskerne frem til følgende tal:
- 11 heste havde det fint.
- 26 var halte på forbenene.
- 20 havde smerter omkring lænden og i ryggen.
- 71 var halte på bagbenene.
- Haltheden blev rangeret fra 1-6. Den hyppigste halthed lå på grad 2.
- 38 af hestene, der var halte, havde været udsat for en glidende sadel.
- Ingen af de raske heste var redet med en sadel, der gled. Det samme var gældende for hestene med smerter i ryg og lænd.
Beroligende middel for at forstå årsagssammenhæng
For at finde en mulig årsag til en glidende sadel, besluttede forskerne at give hestene med halthed på bagbenene en smule beroligende for at se, om det havde indvirkning på sadlen. Det viste sig, at 97 procent af hestene ikke længere havde en sadel, der gled, når smerterne fra haltheden blev elimineret
“Rytteren var meget overrasket over, at næsten alle tilfælde med glidende sadler var forsvundet, i det øjeblik hestene ikke længere var halte. Det viser, hvor meget halthed kan have af betydning for hele hestens bevægeapparat,” siger Greve.
Læs også: Sadelmager: “Vores størrelse passer i virkeligheden ofte ikke til hestens”
Andre fund i undersøgelsen
Sadlen havde tendens til at glide mere, jo lettere rytterne var. 86 procent af hestene med bagbens halthed og en glidende sadel oplevede, at sadlen gled i den retning, som halteheden kom fra. Sadlen havde også en større tendens til at glide, når hesten blev redet i cirkler i stedet for i lige linjer uafhængig af halthed. Glidende sadler var mere udtalt i letridning sammenlignet med nedsidning og markant reduceret, når der blevet redet uden stigbøjler. Der var desuden ingen sammenhæng mellem graden af halthed, og hvorvidt sadlen gled eller ej.
En lille opsummering fra forskerne
“Ud fra vores undersøgelse opstår en glidende sadel hos en høj andel af heste med halthed i bagbenene. Derfor er en glidende sadel muligvis en indikation på, at hesten ikke er rengående. Det viser, at der kan være behov for at uddanne hesteejere, ryttere, trænere, dyrlæger og sadelfittere i, at en sadel, der glider til den ene eller anden side, måske er et tegn på, at hesten i virkeligheden er halt – ikke nødvendigvis et tegn på, at sadlen er dårligt tilpasset, eller at hesten har en “uhensigtsmæssig” rygform,” siger Greve.
Kilder
L. Greve & S. J. Dyson: An investigation of the relationship between hindlimb lameness and saddle slip
The Horse: Saddle Slip as an Indicator of Hind-Limb Lameness