Forskning: Derfor kan det være en god idé at bruge sadelpads

Det har længe været en bekymring blandt sadelfittere og sadelmagere især i England, at sadelpads skader hesten mere end de gavner. Ny forskning indikerer, at sadelpads godt kan reducere pres hos hesten i bestemte situationer.

Annonce

En korrekt sadeltilpasning er altafgørende

Uanset om man benytter pads eller ej, er det vigtigt, at sadlen er korrekt tilpasset hesten, inden man benytter dem. Det konkluderer forskerholdet fra Centaur Biomechanics, som også står bag den nyeste undersøgelse, om hvorvidt pads faktisk kan hjælpe hesten. Samtidig afslører en lidt ældre spørgeundersøgelse med 1011 respondenter fra forskellige ridediscipliner, at 98 % af rytterne benytter sadelpads under sadlen og at 64,6 % bruger mere end et enkelt lag under sadlen.

Det betyder overordnet, at disse hesteejere har mere end 1 cm tykt lag under sadlen. Begrundelsen fra de fleste af respondenterne er, at de ønsker at reducere eventuelle smerter og øge ydeevnen. De mener, at hestene i sidste ende har det bedre med en pad end uden. Det er især den “selvudnævnte hjælp” til hestene om at bruge pads, som har bekymret sadelmagere, fordi det ikke er videnskabeligt bevist, at det faktisk gavner. Det besluttede et forskerhold derfor at undersøge, og resultaterne ændrer en del ved de mere “gammeldags” forestillinger om pads blandt fagfolk.

Læs også: Sadelmager: “Vores størrelse passer i virkeligheden ofte ikke til hestens”

Sådan blev undersøgelsen udført

I alt deltog 12 fuldt udvoksede heste, alle i arbejde og deltagende ved konkurrencer. Hestene var sunde og raske og benyttede sadler, som alle blev tilset af fem uafhængige sadelfittere en måned før undersøgelsen og så igen samme dag som undersøgelsen. Ingen af sadelfitterne kendte på forhånd til formålet med undersøgelsen. Alle heste blev bedt om at arbejde i henholdsvis skridt, trav og galop – trav i både nedsidning og letridning.

Pads viste sig at have en lindrende effekt

Modsat hvad der tidligere har været bekymringen – altså at pads kan skade hesten, så viser det sig nu, at især i nedsidning og i galop, at pads har en god effekt på det pres, som hesten oplever i ryggen. Det gælder især ved brug af uld- og skumpads, hvor netop de typer ser ud til at mindske presset – også selvom sadlen allerede er tilpasset korrekt til hesten.

Gelépads kan skabe problemer

Både uld- og skumpads ser altså ud til at være gode investeringer for hesten. Til gengæld er der noget, som tyder på, at gelépads koncentrerer trykket på bestemte punkter på hestens ryg istedet for at fordele det. Med andre ord kan der forekomme ubehag for hesten ved at benytte gelépads. En anden af problemstillingerne med gelépads er, at de har det med at forskyde sig, så de ikke bliver liggende i den korrekte placering på hestens ryg.

Annonce

Søg altid hjælp hos fagfolk

Generelt anbefales det i undersøgelsen, at man altid får hjælp og vejledning af kvalificeret fagpersonale. Det er eksempelvis nødvendigt at få en sadelmager og sadelfitter til at vurdere og tilpasse en sadel, uanset om det er tanken, at der skal benyttes sadelpad eller ej. Forskerne har kun testet de tre typer underlag, som nævnes her, men der er som bekendt flere forskellige slags, som muligvis kan have en lindrende effekt på hestens ryg.

Vil du gerne vide mere om undersøgelsen, så kan du læse den her.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce