Skal du prøveride heste? Part 1

Foråret er over os, og det kan føles som en oplagt tid at lede efter en ny hest. Det er en stor overvejelse, som du bør tænke over i lang tid. Få gerne hjælp fra erfarne hestemennesker og fagpersoner, og tag ikke nødvendiges den første og den bedste hest. Det kan nemlig tage sin tid at finde din nye makker. Her har vi nævnt nogle ting, som du skal være opmærksom på, når du prøverider heste. 

Vi har delt artiklen om prøveridning op i to, og her får du de første fem ting ud af 10. 

Det er ofte en ting, man glæder sig til, når man skal til at lede efter en ny hest. Men for mange bliver det også en lang og nogle gange hård kamp. Selvom I på papiret passer godt sammen, kan det være svært at finde det rette match, både personlighedsmæssigt, økonomisk og ridemæssigt. Nogle køber hesten uden at have set den, andre skal prøve 20 heste, før de finder et match. Men uanset hvordan du gør det, har Malgré Tout her samlet 10 ting, du bør være opmærksom på, når du tager ud og møder en potentiel ny hestepartner. 

Annonce

Nummer 1: Forventningsafstem med dig selv 

Selvom heste kan variere meget i pris, så kan du som regel gå ud fra, at du får, hvad du betaler for. Derfor er det vigtigt, at du er realistisk omkring dine krav og det prisniveau, du har sat. Hvis du har for høje krav inden for den økonomiske ramme, kan du komme til at prøve rigtig mange heste uden at finde et match. Og det er spild af din, hesten og ejerens tid. Hvis du er i tvivl, så forhør dig hos fagpersoner eller eksperter, hvad du kan forvente at få for det, du kan lægge økonomisk.  

Derudover er det også vigtigt, at du som noget af det første forventningsafstemmer, hvad du vil med hesten, og hvordan du vil holde den. Skal den kunne stå i boks, skal den kunne klare nogle fridage, skal den bære bestemt udstyr eller bruges til en særlig disciplin? Hvis det er en hest, som kræver nogle særlige tiltag – eksempelvis ingen græs på grund af forfangenhed – bør du også overveje, om det er nogle rammer, du rent faktisk kan tilbyde. Sørg for at afstemme eksempelvis disse ting, inden du møder hesten.  

Nummer 2: Hav altid en anden med 

Man kan ikke se alting selv, så det kan være en fordel at have en person med, som kender dig rigtig godt, og som ved, hvad du leder efter. Derudover kan det også være godt givet ud at have en fagperson med, som kan se nogle ting, du måske ikke selv ser. Det kan være, du er heldig, og det er én og samme person, men ellers kan det være en god idé at have et familiemedlem, en staldkammerat eller en ven med. Spørg gerne din underviser, behandler eller anden hestekyndig person, som har kigget på en del heste førhen og ved hvad man skal være opmærksom på. 

Hvis du har din underviser med, som du har et godt forhold til, kan hun/han eventuelt også prøve at ride hesten for at kunne bidrage til vurderingen at, om I passer sammen. 

LÆS OGSÅ: Hestens fysik: Dette bør du tjekke, inden du køber ny hest 

Nummer 3: Noter opstaldningsstedet og forholdende 

Når du ankommer, skal du begynde at observere, så snart du kører op ad indkørslen. Hvordan ser foldende ud, står hestene ude eller inde, har de adgang til græs og/eller grovfoder på folden, er der ridebane/ridehus, er der adgang til at ride tur, står hesten i boks eller løsdrift, er der en staldgang og en vaskeplads, er hesten vant til at gå i skridtmaskine hver dag, og hvor bliver hesten bundet op, når den skal håndteres? Alle disse tingkan blandt andet give en fornemmelse af, hvad hesten er vant til, samt hvad den ikke er vant til. Noter dig alt, der kan være relevant for hestens hverdag. Disse ting kan også sige noget om hestens velfærd og trivsel. Snak med ejeren og den fagkyndige person, hvis der er noget, du er usikker på. 

Nummer 4: Tjek hestens tilstand 

Når du nu har observeret stedet, er det vigtigste at observere hesten. Og vær grundig! 

Hvilken fold står den på, står den sammen med andre, er der grovfoder/græs tilgængeligt? Hvordan er den at hente? Sørg altid for at nævne for ejeren på forhånd, at du gerne vil med ud at hente hesten. Hvis hesten går væk fra jer på folden, er det et tydeligt nej-tak til at interagere med mennesker, som kan være tegn på smerte og mistrivsel eller bare generelt dårlige oplevelser med mennesker. 

Når du har hesten tæt på, så spørg gerne ejeren, om du må tage nogle billeder. Kig på hestens huld, hove, pels, øjne og tænder. Her kan der være tydelige indikatorer på hestens tilstand og trivsel. Igen bør du her inddrag din hestefagkyndige person, som måske ved noget om muskler, senere, bindevæv og lignende. Jo mere, du kan se på første møde, jo nemmere kan det være at tage en beslutning senere. 

Observer hestens stand når du er på besøg. Foto: Trine Bjørn Puggaard

LÆS MERE: Ved du, hvad hesten siger med øjnene?

Nummer 5: Efterspørg hestens historik samt sygdom og skades baggrund 

Vær ikke bange for at spørge ejeren om hestens historik. Det er mange penge, du skal bruge, og hesten skal gerne være din makker de næste mange år. Hvis ejeren bliver fornærmet eller ikke ønsker at svare, kan det være udtryk for, at der er noget skjult. 

Spørg for eksempel om, hvor hesten er avlet, hvor længe den har stået hvor, hvor mange ejere har den haft, hvor meget er den blevet flyttet rundt, hvornår blev den kastreret, hvis det er en vallak, har den haft føl, hvis det er en hoppe? Det er ikke alle ejere, som ved alt dette om en hest, de sælger, men hvis ikke du spørger, så får du det i hvert fald ikke at vide. 

Du kan altid undersøge hestens sygdomshistorik efterfølgende, men det er også fint at spørge ejeren om det, allerede før du sætter dig op på hesten. Hvis du er interesseret i hesten, så sørg for at bede ejeren om fuldmagt til at se hestens journal. Hvis den er forsikret, så kan du også bede om at se skadehistorikken.  

Læs de næste fem trin i vores kommende artikel om at prøveride heste.  

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce