Kan man ride en springklasse helt uden hovedtøj?

For nogen ville det være utrolig nervepirrende at tage hovedtøjet af sin hest og endda at starte en springklasse for slet ikke at tale om opvarmningen. Men det er muligt, og det beviser Brendan Wise på sin exceptionelle vallak Lyric til World Equestrian Center, hvor de placerer sig som nummer 11 ud af 48.

Der har i den seneste tid været megen snak om udstyr, konkurrencer, hestehold og velfærd, og vi begynder at se en tendens til, at flere og flere varierer deres ridning. Nogle afprøver at ride uden et næsebånd for at se, om hesten er mere tilpas, nogle stiller op i dressurklasser uden sporer, og andre rider en 120 cm springklasse helt uden hovedtøj. 

Den amerikanske springrytter Brendan Wise har skabt opmærksomhed ved at deltage i springklasser på 110 cm, 120 cm og 130 cm uden trense. En præstation, der har fået bred interesse på de sociale medier. Gennem sin Instagram-profil giver Brendan et indblik i sin trenseløse ridestil inklusiv opvarmningsrutiner før konkurrencer med Villanueva Conrad (i daglig tale Lyric), hvor han ligeledes rides med en cordeo. 

Annonce

Se videoen her fra Brendan Wise og Lyrics 120 cm klasse her:

Hvem er Brendan Wise?

Brendan er oprindeligt westernrytter, og han begyndte at tage hovedtøjet af sin hest til forskellige westernklasser. Senere bevægede han sig ind i klassisk dressur og spring og holdte fast det trenseløse koncept.

Brendan har både succes med at optræde i forskellige shows hele verden over og undervise på klinikker i ridning uden bid og hovedtøj, men hans resultater på stævnebanerne kun iført cordeo og en sadel skaber virkelig historie inden for hesteverden. Brendan ejer sammen med sin kone Melanie Ferrio-Wise virksomheden Unbridled Wings.

LÆS OGSÅ: Lene Olesen: “Jeg gør det samme som alle andre, bare uden udstyr”

Hvorfor ride uden hovedtøj?

Grunden til at Brendan Wise foretrækker at starte stævne uden hovedtøj, forklarer han til den hesteorienterede indholdsplatform NOËLLE FLOYD at:

Det meste af tiden kommer ryttere i vejen for deres heste. Sådan er det bare, og som ryttere anerkender vi for det meste gerne dette faktum. Vi håber, at vi med tiden lærer at blive bedre ryttere og derfor kommer mindre i vejen for vores heste! Men i mellemtiden kan ridning uden hovedtøj være en måde at frigøre vores heste på og give dem mulighed for at bevæge sig og lære at balancere sig selv mere selvstændigt. Det er utroligt, hvor mange ængstelige og stressede heste, jeg støder på, som bliver afslappede og glade i løbet af kort tid, når jeg fjerner tøjlen. Jeg er ikke imod bid. Det har jeg aldrig været, og det bliver jeg aldrig. Men med tiden har jeg med egne øjne set fordelene ved at krydstræne uden hovedtøj.”

Brendan Wise har også en vision om, at det skal få folk til at stoppe op et øjeblik og tænke sig om og måske stille spørgsmål, for han mener, det er her, der mulighed for at vokse og udvikle sig.

LÆS OGSÅ: Dyrlæge og overdommer: “Stævneformatet skal simplethen laves om!”

Så måske er det ikke så farligt at afprøve forskellige ting og se, hvad man selv og ens egen hest er mest komfortable med. Vi skal ikke være bange for at variere vores ridning, og vi skal være bedre til at være åbne overfor hinanden og omfavne forskellige tiltag og idéer. Også selvom vi ikke selv behøver kaste os ud i det selv.

Kilder

What’s the Point of Riding Bridleless? A Q&A with Brendan Wise by Sophie Coffey

Brendan Wise Facebook

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce